Nieuws Financiën

Particulier met ‘Blokjes Blokker’ deels eigenaar van Blokker

Particulieren kunnen vanaf eind november voor een klein stukje eigenaar worden van Blokker. In samenwerking met een Amsterdams fintechbedrijf wil de retailer het mogelijk maken dat klanten bij elke aankoop een percentage van het aandelenkapitaal in bezit krijgen.

Van onze redactie 19 november 2020

Blokker, in bezit Mirage, maakt weer winst

Blokker heeft in Nederland een netwerk van 352 eigen filialen, 61 franchisefilialen en een webshop. Er werken circa vijfduizend mensen bij het bedrijf. Foto: ANP

Vandaag onthult Blokker binnen haar loyaltyprogramma Blokker&Jij, een nieuw onderdeel genaamd ‘Blokjes Blokker’. Klanten sparen binnen Blokker&Jij punten die zij kunnen verzilveren in certificaten, ook wel ‘Blokjes Blokker’. Zo worden klanten Blokjes Houders, die mee delen in mogelijk toekomstig (gezamenlijk) succes. Blokker heet klanten zo welkom in de familie en maakt de winkel van ons allemaal.

,,Onze klanten zijn enorm belangrijk en zijn ons trouw gebleven door de laatste moeilijke jaren. Wij willen al deze trouwe klanten heel graag gepast bedanken door ze de kans te bieden als Blokjes Houder onderdeel te worden van de Blokkerfamilie”, aldus Michiel Witteveen, ceo van Mirage Retail Group, de moedermaatschappij van Blokker. ,,Blokker is er namelijk voor alle Nederlanders. Met Blokjes Blokker wordt de winkel een beetje van alle Nederlanders. Zo kunnen wij samen delen in het succes en Blokker echt van ons allemaal maken.”

De tekst gaat onder de foto verder met daarop Michiel Witteveen, ceo Mirage Retail Group.

Lees ook: Overname BCC door Blokker-eigenaar Mirage Retail Group goedgekeurd: verkoop nog dit jaar afgerond

Blokker werkt voor ‘Blokjes Blokker’ samen met Bits of Stock, dat een platform ontwikkelt voor loyaliteitsprogramma's van retailers. Het bijzondere hieraan is dat klanten fractionele aandelen kunnen bemachtigen in bedrijven. Fractionele aandelen zijn met name in de Verenigde Staten populair onder een steeds groter wordende groep particulieren, die sinds de coronapandemie begon met beleggen. Via deze strategie kunnen beleggers een portie van een aandeel kopen, bijvoorbeeld een kwart of een half.

In het FD plaatst de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kritische noten bij dit soort aandelen. ,,Vaststaat dat je met slechts een portie van een aandeel geen échte aandeelhouder bent, waardoor je positie onzeker is”, zegt hoofd regulatory affairs, Niels Lemmers in het FD. ,,Het kan zomaar dat je niks hebt, behalve misschien je inleg minus eventuele kosten.”

Elk Blokje Blokker vertegenwoordigt een certificaat

Binnen de Blokker&Jij-app kunnen klanten kiezen om twintig gespaarde punten om te zetten in een Blokje Blokker. Elk Blokje Blokker vertegenwoordigt een certificaat van een aandeel in Blokker. Indien Blokker winst maakt en dividend uitkeert, hebben Blokjes Houders ook recht op dividend.

Blokker is nu nog geen beursgenoteerd bedrijf. Mocht de retailer in de toekomst naar de beurs gaan, dan kunnen de certificaten eventueel worden omgezet in aandelen Blokker of gelijkwaardige effecten, meldt Witteveen. Op dit moment is dat één van de opties die Blokker verkent.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.