Nieuws Financiën

Reorganisatie bij Delta Middelburg

Enkele honderden medewerkers van energiebedrijf Delta gaan een onzekere tijd tegemoet, schrijft PZC. Wie blijft? Wie vertrekt? Wie krijgt ander werk?

Ondine van der Vleuten | Foto: Ruben Oreel 23 juni 2016

Delta zeeland reorganisatie ruben oreel

Twaalf uur. Bij het hoofdkantoor van Delta aan de Poelendaelesingel in Middelburg verlaten de eerste medewerkers het pand om aan de lunchpauze te beginnen. Maar anders dan anders, blijven nu groepjes van twee, drie mensen hangen om te praten. Over de toekomst. Over hún toekomst. "Jij ook?", vraagt iemand aan een man die de trappen afkomt.

Baan blijft, werk verandert niet. Dat is nog het mooiste scenario. Maar veel werknemers krijgen een heel andere boodschap.

VacaturesDe man die op gedempte toon van gedachten wisselt met twee collega's, wil wel praten. Maar dan zonder naam. Eigenlijk is maar één ding zeker: voor hem gaan dingen veranderen, maar hoe het er allemaal precies uit gaat zien, is pas begin 2017 duidelijk. "Het kan zijn dat mijn baan verdwijnt, maar dat betekent niet per se dat ik op straat kom te slaan. Ik heb een lijst met vacatures binnen Delta meegekregen."

Hij is nog jong. En met zijn specifieke kennis, kan hij elders in Zeeland waarschijnlijk ook wel werk krijgen, geeft hij aan. "Ik zou wel gek zijn als ik niet ook buiten Delta zou gaan kijken."

ArbeidsperspectiefVoor de 49-jarige vrouw die even boodschappen is gaan doen in de stad, ligt het anders. "Wie wil mij nog, op mijn leeftijd? Ja... administratief medewerkers, daar is nog wel vraag naar. Maar er zijn er zovéél die zo'n baantje zoeken."

Voorlopig is niets meer zeker. Haar baan verdwijnt, máár er zijn circa honderd vacatures binnen Delta die nieuw arbeidsperspectief bieden. Iedereen krijgt een lijst in handen gedrukt als het persoonlijke gesprek of de meeting achter de rug is. Andere mogelijkheid: baan blijft, maar de functie verandert zo sterk dat opnieuw solliciteren nodig is. Ook mogelijk: functie blijft bestaan, maar de manier van werken verandert enigszins.

MeetingsElke dag zijn er nieuwe gesprekken met afzonderlijke werknemers en meetings met hele afdelingen waar dingen veranderen. Elke dag zijn er méér mensen die weten dat alles nu anders wordt, al is volstrekt niet duidelijk hóe. "Morgen, bij de meeting", zegt een blonde vrouw, als ze weer naar binnen gaat. Dan weet ze wat háár te wachten staat.

Ach, zegt een man in pak, je moet maar positief blijven. Niet dat je ooit aan zoiets went, maar het is niet de eerste reorganisatie die hij bij Delta meemaakt. "Ik hoor bij het onderdeel dat verkocht wordt. En dan is het maar helemaal de vraag: mag ik mee, of niet?"

OndersteuningWoordvoerder Ilona Wielemaker weet al wel: haar functie vervalt. "Het kán zijn dat ik mobiel verklaard wordt", spreekt ze geheimzinnig. Mobiel verklaarden, dat zijn medewerkers die via het mobiliteitscentrum op weg geholpen worden naar een nieuwe baan. Delta doet er alles aan om de operatie zo goed mogelijk te begeleiden, geeft Wielemaker aan. "Bij alle gesprekken is iemand aanwezig ter ondersteuning, bij de meetings ook."