Sinds 2019 zet Orbisk zich in voor een duurzamer voedselsysteem. Met de AI-gedreven voedselafvalmonitor ‘de Orbi’ stelt het jonge bedrijf de foodservice-instellingen in staat middels procesoptimalisatie hun voedselafval te verminderen.
Het product ondersteunt het optimaliseren van processen in professionele keukens en het verbeteren van voedselrendement door voedselafval te registreren en de operationele oorzaken van verspilling in kaart te brengen. De verzamelde gegevens worden overzichtelijk gepresenteerd in een dashboard, dat advies biedt voor procesoptimalisaties.
Niemand houdt van verspilling en voedselverspilling is daarop geen uitzondering
Wereldwijde voedselverspilling: kansen in horeca
,,Niemand houdt van verspilling en voedselverspilling is daarop geen uitzondering,” zegt Martijn Lopes Cardozo van Regeneration.VC, de nieuwe partner van Orbisk. ,,Met 20 procent van de wereldwijde voedselverspilling in de horeca liggen hier kansen om positieve impact op het milieu en de economie te maken. Als gevolg daarvan groeit Orbisk snel dankzij hun toonaangevende oplossing. Ons wereldwijde team is enthousiast over het opschalen van deze belangrijke technologie in Amerika en het introduceren van Orbisk aan zakelijke klanten in ons netwerk.”
,,Vanaf het begin heeft het Orbisk-team een onophoudelijke focus getoond op het oplossen van de wereldwijde uitdaging van voedselverspilling,” zegt Thomas van den Boezem van de andere partner PeakBridge. ,,Hun unieke AI-gedreven aanpak sluit goed aan bij de missie van PeakBridge om gedurfde innovaties te ondersteunen die inspelen op echte behoeften in de industrie. We zijn ervan overtuigd dat deze investering Orbisk zal helpen om duurzaamheid en efficiëntie te leveren aan klanten over de hele wereld.”
Economisch rendement Orbisk verbeteren
In de afgelopen jaren heeft Orbisk zijn inspanningen aanzienlijk uitgebreid om zoveel mogelijk professionele keukens te inspireren met hun missie om voedselverspilling tegen te gaan en hun economische rendement te verbeteren. Klanten besparen doorgaans 3 tot 10 keer op voedselverspilling in vergelijking met de maandelijkse kosten, terwijl ze bijdragen aan een van de grootste klimaatkansen. Een belangrijke mijlpaal daarin is de samenwerking met Accor, een wereldleider in de horecasector.
De bijdrage van Orbisk en de inzet van de hotelteams heeft Accor geholpen op koers te liggen om voedselverspilling met 60 procent te verminderen tegen 2030 in hun deelnemende hotels, een doel dat zelfs de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties overtreft. De meest recente toevoeging aan Orbisk’s portfolio is het Amerikaanse Carnival Cruise Lines. Na een succesvolle pilot worden de innovatieve systemen in 2025 uitgerold op een aantal schepen van Carnival.
Deze financiële impuls stelt ons in staat om de impact die we nastreven te versnellen, want voedselafval wordt helaas niet begrensd door de grenzen van landen
Internationale uitbreiding van scale-up
Op dit moment is Orbisk al actief in ruim 40 verschillende landen en helpen ze chef-koks op vijf verschillende continenten met het optimaliseren van keukenprocessen. Er ligt meer geografische groei in het verschiet. ,,Deze Series A-investering voedt de ambitieuze groeiplannen van Orbisk,” zegt ceo en medeoprichter Olaf van der Veen. ,,Deze financiële impuls stelt ons in staat om de impact die we nastreven te versnellen, want voedselafval wordt helaas niet begrensd door de grenzen van landen. Door onze aanwezigheid in de VS, en op den duur ook in Azië, te versterken, kunnen we de hoeveelheid gered voedsel vele malen vermenigvuldigen.”
In Europa wordt ongeveer 25 tot 30 procent van de gehele voedselproductie weggegooid, in Amerika gaat dat zelfs richting de 40 procent. ,,Er is in Amerika al behoorlijk wat tractie en we zullen daar als Orbisk veel kunnen betekenen. Ons doel is daarom ook om in Amerika een solidere basis neer te zetten,” besluit de Orbisk-ceo.
Lees ook:
Bekijk hier de voorwaarden.