Nieuws Inflatie

Horeca ziet niets in verhoging lonen om koopkracht te waarborgen

Het kabinet roept ondernemers en bedrijven op de lonen te verhogen om zo de koopkrachtcrisis te bestrijden. De horeca vraagt zich af of ze zich dat wel kan permitteren. En of het wel een effectieve maatregel is.

Rodrick de Munnik 17 augustus 2022

Horeca loon koopkrachtcrisis prijzenwet inflatie

Met een nijpend personeelstekort heeft de horeca al uitdagingen genoeg. Een loonsverhoging past daar niet bij, meent KHN. Foto: ANP

Om de koopkracht van de burgers op peil te houden, moeten ondernemers de lonen verhogen. Daartoe roept het kabinet bedrijven op.De oproep is in de horeca slecht gevallen. Met verbazing nam Johan de Vos kennis van de oproep van het kabinet aan ondernemers om de lonen te verhogen. Natuurlijk begrijpt de horeca-ondernemer uit Breda dat er iets gedaan moet worden, want er zijn landgenoten die niet meer genoeg geld verdienen om fatsoenlijk boodschappen te doen. ,,Maar ik wist niet wat ik las. De gasprijs is verdubbeld. Mijn leverancier heeft de prijzen met 15 procent verhoogd. Sommige collega's moeten de leningen van de coronacrisis gaan terugbetalen. En nu moeten we de lonen gaan verhogen? Dit kabinet is niet van deze wereld.”

'Kabinet moet zelf eens regie nemen'

Volgens De Vos moet het kabinet zelf eens de regie nemen. ,,We rennen van crisis naar crisis en het kabinet doet niks. Ja, alle problemen afwentelen op de ondernemers. Maar het is onderhand wel welletjes. Er zijn volgens mij oplossingen genoeg te bedenken. Er zit geloof ik nog voor 2000 miljard kuub aan gas in Groningen. Misschien moeten ze daar eens gaan praten en de mensen daar netjes compenseren. Dan is in ieder geval de gascrisis opgelost.”

''We rennen van crisis naar crisis en het kabinet doet niks. Ja, alle problemen afwentelen op de ondernemers''

Johan de Vos (foto onder)

Lees ook: Hoogleraar Eijffinger: 'Het zou terecht zijn als de overheid ingrijpt, maar prijzenwet verkeerde instrument'

Is loonsverhoging wel effectief?

En voor de inflatie is er ook een oplossing, meent De Vos. ,,Door alle prijsverhogingen maken bedrijven als Shell buitensporige winsten. Laat ze daar eens kijken.” Niet bij de horeca. Die wordt ook voor het blok gezet. ,,Kaag en Van Gennip kunnen dit allemaal wel roepen. Het personeel leest ook de krant. Die komen bij mij vragen om salarisverhoging. En wij mogen weer allemaal gaan uitleggen dat we dat helemaal niet kunnen betalen.”

De Vos vraagt zich ook af of een loonsverhoging wel effectief is. ,,Als je ziet hoe zeer de energieprijs voor de consument stijgt, soms met wel 500 euro in de maand, denk ik niet dat wij dat kunnen compenseren met een paar procent meer loon. Dan praat je over tientjes. Als we die energiekosten moeten compenseren, moet er voor iedereen bruto wel 1000 euro bovenop het salaris. Dat zit helemaal niet in de sector.”

''Stel je voor dat er straks weer een lockdown komt of zo. Dan heb ik net al het personeel een loonsverhoging gegeven en moet ik dicht''

Edwin Kat, horeca-ondernemer (foto onder)

Wat als horeca straks weer dicht moet door corona?

Aan de andere kant van het land valt zijn collega Edwin Kat van Proeflokaal De Boom in Alkmaar hem bij. Volgens Kat is het weer de zoveelste poging ondernemers op te laten draaien voor het in gebreke blijven van de overheid. ,,En stel je voor dat er straks weer een lockdown komt of zo. Dan heb ik net al het personeel een loonsverhoging gegeven en moet ik dicht. Ben benieuwd of we als horeca dan steun van de overheid mogen verwachten.”

,,Het is niet zo dat we daar al van zijn hersteld," vervolgt Kat. ,,Een goede zomer met klanten op het terras maakt ons niet ineens miljonair. Er zijn uitdagingen genoeg." Kat denkt daarbij aan het personeelstekort, dat sommige ondernemers heeft doen besluiten de deuren al dan niet tijdelijk te sluiten. Met een nieuwe vaccinatieronde in het verschiet werpt de GGD zich volgens veel horeca-ondernemers op als geduchte concurrent op de arbeidsmarkt en bedreigt het de winstgevendheid van de onderneming.

''KHN is geen voorstander van een centrale loonafspraak, omdat die lopende afspraken teveel verstoort. Wel wil KHN een betere inrichting van de uitbetaling van de heffingskortingen''

Koninklijke Horeca Nederland

KHN: 'Oplossing ligt in belastingverlaging'

Beide horeca-ondernemers worden gesteund door hun overkoepelende belangenvereniging, Koninklijke Horeca Nederland. In een bericht laat KHN weten meer te verwachten van centraal overleg dan een eenzijdige verhoging van de lonen. Daar heeft de koepel immers al in de CAO-onderhandelingen op ingespeeld met een loonsverhoging van 3,4 procent per 1 april en een stijging van nog eens 2 procent periodiek plus 2 procent loonronde op 1 januari. Veeleer moet de oplossing worden gezocht in belastingverlaging.

'KHN is geen voorstander van een centrale loonafspraak, omdat die lopende afspraken teveel verstoort. Wel wil KHN een betere inrichting van de uitbetaling van de heffingskortingen (niet via één werkgever maar rechtstreeks via de belastingdienst naar de burger) en een veel lager tarief (vlaktaks) voor de inhoudingen op de lonen. Ook een belastingvrije koopkrachtuitkering (onder de WKR) en lagere werkgeverslasten horen wat KHN betreft bij de noodzakelijke maatregelen', schrijft KHN in het persbericht.

Lees ook: ONL-voorman Biesheuvel: 'Oproep kabinet tot loonsverhoging om koopkracht makkelijk scoren'

'Belastingverlaging en een terugkeer naar het poldermodel'

Macro-econoom Sylvester Eijffinger ziet niets in de oproep van de minister, maar steunt het idee van een centrale oplossing. Loonsverhogingen en prijsverhogingen zouden juist inflatie in de hand werken. ,,Ze werken als een vliegwiel. Deze plannen van het kabinet kunnen de inflatie juist vergroten. De oplossing zit veel eerder in een belastingverlaging en een terugkeer naar het poldermodel. Alle partijen moeten om de tafel en hun eigen belangen opzij zetten voor het algemeen belang.”

Ook Cor Molenaar bepleit een gezamenlijk optreden van de belangenorganisaties, als een soort economisch OMT, met daarin vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, economen, vakbond FNV en maatschappelijke partijen zoals psychologen zijn degenen die dat met gerichte adviezen zouden moeten kunnen. ,,En betrek het CBS er ook bij. Dat is eveneens een onafhankelijke partij die adviezen kan onderzoeken, met gerichte cijfers zal komen die het ook nog eens als geen ander kan interpreteren.”

Lees ook: Koopkrachtcrisis: MKB-NL en VNO-NCW willen pakket maatregelen om energierekening betaalbaar te houden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws