Nieuws Inflatie

Softwarebedrijf SERA geeft álle medewerkers 500 euro per maand extra

Hoe komen we deze dure tijd door? Werknemers van softwarebedrijf SERA hoeven zich minder zorgen te maken, want zij krijgen er maandelijks 500 euro bij.

Jan Belt (AD) 19 augustus 2022

Max van wenen extra salaris koopkracht inflatie

Max van Weenen, programmeur bij SERA. Hij krijgt net als zijn collega's 500 euro per maand extra. Foto: Merel Klijzing

Het was vrijdagmiddag, de werknemers zaten aan een gezamenlijke lunch en toen liep eigenaar Machiel van der Schoot van het Alphense softwarebedrijf SERA binnen. Hij zei het ‘niet fair’ te vinden als zijn bedrijf goed draait en personeel door hogere energieprijzen en duurdere boodschappen amper zou kunnen rondkomen. Dus krijgen zij vanaf 1 september maandelijks 500 euro extra loon. Alle 35 medewerkers dus.

,,Het werd eerst even stil, ook ik dacht dat hij een grapje maakte. Maar Machiel bleek al gauw serieus, dus we hebben vanwege dit mooie nieuws wel even een feestje gevierd”, vertelt Max van Weenen, programmeur bij SERA, aan het AD. De Alphenaar (29) kan de extra centen goed gebruiken.

''Ruim twee miljoen mensen werken nog steeds voor minder dan die 14 euro in de agrarische sector, call- en distributiecentra, postbezorging, thuiszorg, winkels en horeca. Zij kunnen amper rondkomen''

Woordvoerder FNV

FNV: 'keihard moeten knokken’ voor meer salaris in cao’s'

,,Ik betaal wel een paar honderd euro extra aan energie. Met de opslag van Machiel kan ik dat opvangen en houd ik meer geld over voor boodschappen. Ik vind het echt ongekend wat hij doet. Normaliter moet je soebatten voor loonsverhoging. Het zijn onvoorspelbare tijden, fijn als je baas dan zo voor je zorgt.”

Zo kan het dus ook, reageert vakbond FNV, die zegt vaak ‘keihard te moeten knokken’ voor meer salaris in cao’s. De bond vindt sowieso dat het minimumloon omhoog moet naar 14 euro bruto per uur (is nu bijna 11). Een FNV-woordvoerster: ,,Ruim twee miljoen mensen werken nog steeds voor minder dan die 14 euro in de agrarische sector, call- en distributiecentra, postbezorging, thuiszorg, winkels en horeca. Zij kunnen amper rondkomen.”

Lees ook: Dirk bevriest vanwege koopkrachtcrisis prijzen van ruim honderd producten

'Ga in gesprek met personeel, wacht niet tot ze naar jou komen'

Werknemers met financiële problemen trekken vaak pas na jaren aan de bel, benadrukt Caroline van Reenen van werkgeversorganisatie VNO-NCW (regio West). ,,De komende tijd wordt heel spannend, zorgen maak ik me vooral over de kleinere bedrijven.”

Ga in gesprek met personeel, wacht niet tot ze naar jou komen, raadt ze werkgevers aan. Zelf heeft ze acht werknemers, haar bedrijf doet veel congressen. ,,Door corona kregen we enorme klappen, dat zijn we nog niet te boven. Toch kijk ik wat ik voor mijn personeel kan doen. Ik denk aan zeker vijf procent salaris erbij. Alle werkgevers zullen de bakens moeten verzetten. Kijk ook eens of je werknemers kunt helpen met een lening, zodat ze hun huizen energiezuiniger kunnen maken.”

''Niet alles los je op met loonsverhoging en het is ook niet reëel dat ondernemers alle financiële tegenvallers voor hun personeel gaan compenseren''

Elles in 't Veld, ondernemersvereniging VOA

Vitale werknemers nu alleen maar urgenter geworden

Het landelijke boegbeeld van VNO-NCW is Ingrid Thijssen. Deze Bodegraafse kondigde vorig jaar al aan dat werkgevers vaker ‘hun verantwoordelijkheid moeten nemen’. Alphenaar Van der Schoot denkt dat zijn werknemers heel blij zijn met die 500 euro extra, maar dat ze ‘vooral de erkenning waarderen’. Van Weenen: ,,Klopt. Maar dit is natuurlijk wel een flink bedrag.”

Een ‘mooi gebaar’ noemt voorzitter Elles in 't Veld van de grote Alphense ondernemersvereniging VOA het. ,,Maar niet alles los je op met loonsverhoging en het is ook niet reëel dat ondernemers alle financiële tegenvallers voor hun personeel gaan compenseren.” VOA hamerde vorig jaar in een beleidsplan al op vitale werknemers, ‘ook financieel’. In 't Veld: ,,Dat is nu alleen maar urgenter geworden.”

Lees ook: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen

Voedselbank voorspelde dat er meer werkende mensen in problemen zullen komen

Het kabinet en het Centraal Planbureau pleitten recent al voor hogere lonen. Dirk van Kampen van de Alphense voedselbank voorspelde laatst al dat ook steeds meer werkende mensen in problemen zullen komen en aankloppen bij de voedselbank.

Grote werkgevers in het Groene Hart, zoals Zeeman (textiel) en Hoogvliet (supermarkten) uit Alphen, Groenendijk (bedrijfskleding) uit Woerden en Centric (it) uit Gouda gingen niet in op vragen van het AD over mogelijke loonsverhoging.

Lees ook: Hoogleraar Benink maant kabinet tempo te maken met reparatie koopkracht

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws