Nieuws Inflatie
Oproep minister: 'Werkgevers, kijk waar lonen verhoogd kunnen'
De overheid kan niet alleen de inflatie compenseren, daarom is een loonsverhoging nodig vanuit de werkgevers. Die oproep deed minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) woensdagavond in het programma Nieuwsuur. Tegelijkertijd roepen de werkgevers juist op om de lasten voor ondernemers níét te verhogen.

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen). Foto: ANP
Dat de kosten voor consumenten snel toenemen door gigantische inflatie is bekend. Het inflatiecijfer van 9,6 procent dat het CBS vorige week naar buiten bracht, is het hoogste sinds de jaren 70. Minister Schouten reageerde op die inflatie en de daarmee afnemende koopkracht door een beeld te schetsen van de overheidsreactie.
Overheidscompensatie inflatie
Tegelijkertijd erkende Schouten dat de overheidscompensatie er wel is in de vorm van schuldhulpverlening, energietoeslag en mogelijk extra maatregelen, maar dat deze niet genoeg gaat zijn om de terugslag in koopkracht volledig te compenseren.
Lees ook: Enorme prijsstijgingen: CBS meldt 9,7 procent inflatie
Om te zorgen dat consumenten nog steeds rond kunnen komen deed Schouten de oproep bij Nieuwsuur om ‘waar het mogelijk is’ te kijken naar verhogen van de salarissen door werkgevers. ,,We zien dat de lonen vaak een beperkte stijging hebben.”
Risico impact mkb
Dat de verhoging van salarissen een lastige vraag gaat zijn blijkt uit de woorden die Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, donderdag schreef in zijn blog. ,,Ik snap heus dat het kabinet een probleem heeft, maar dit is niet de periode waarin je risicoloos de lasten voor bedrijven kan verhogen. Dan valt het mkb als economische én banenmotor stil.”
Lees ook: Jacco Vonhof: 'Verzwaar lasten voor ondernemer en bedrijven niet'
Meedelen in bedrijfswinst makkelijker maken voor personeel
Eerder deze week kwam werknemersorganisatie CNV met een eigen oplossing voor de inflatie-problematiek. Bij monde van voorzitter Piet Fortuin wil CNV dat het fiscaal makkelijker wordt voor werkgevers om personeel mee te laten delen in bedrijfswinsten.
,,Nu de lonen onder druk staan en de inflatie torenhoog is, is het noodzakelijk dat werknemers beter en sneller meeprofiteren van de vaak hoge bedrijfswinst." Daarbij stelt de organisatie dat dit een nog weinig gebruikt middel is om personeel te belonen en er al een wetsvoorstel in de Tweede Kamer ligt om de aanpassing mogelijk te maken.