BlogJacco Vonhof

Jacco Vonhof: 'Verzwaar lasten voor ondernemer en bedrijven niet'

 
MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof op archiefbeeld. Fotograaf: Stefan Koopmans
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

,,Het zijn economisch onzekere en moeilijke tijden voor ondernemers”, schrijft voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in deze blog. ,,Velen kampen met forse schulden na twee jaar corona en nu zijn daar de ingrijpende gevolgen van de Oekraïne-oorlog, met sterk stijgende inkoopprijzen voor energie en grondstoffen die de winstgevendheid onder druk zetten. Het slechtste wat het kabinet nú zou kunnen doen, is de lasten voor bedrijven verzwaren. En toch is dat een serieuze dreiging.

Lees verder onder de advertentie

Jacco Vonhof

Voorzitter MKB-Nederland

Deze ondernemer in hart en nieren leidt MKB Nederland sinds september 2018. Gedreven, maatschappelijk betrokken, een verbinder en bovendien in staat ondernemers aan te spreken en waar nodig in beweging te krijgen. Hij is geen bestuurder, hij is ondernemer. Als regiovoorzitter van VNO-NCW Midden werkte hij voorheen nauw samen met MKB-Nederland en had hij zitting in het dagelijks bestuur van VNO-NCW.

Lees ook: Ombudsman: te veel willekeur bij schuldhulp aan ondernemers

Het kabinet heeft de nodige financiële ‘uitdagingen’. Zo is er het te dichten gat dat is ontstaan toen de Hoge Raad in december oordeelde dat het belasten van fictief rendement in box 3 niet door de beugel kan. Daardoor moeten spaarders worden gecompenseerd die sinds 2017 te veel belasting hebben betaald. Zo zijn er ook de extra uitgaven voor Defensie en de wens van de Tweede Kamer om de AOW te verhogen. Daar zijn bij elkaar miljarden voor nodig, maar waar haalt het kabinet die vandaan?

Lees verder onder de advertentie

Extra belasten ondernemers

Daar komen ondernemers in beeld. Want kennelijk is dat in dit soort situaties altijd de eerste reflex: het extra belasten van ondernemers, bijvoorbeeld via de winstbelasting (vpb-verhoging) of box 2, waar ondernemers met een BV belasting betalen over hun aanmerkelijk belang. Alsof ondernemers altijd de zwaarste schouders hebben, en allemaal grootverdieners zijn. Dat is niet het geval. En in deze tijd al helemaal niet.

Lees ook: 'Zzp’ers willen dat regering afbouw zelfstandigenaftrek opschort'

Makkelijk wordt dan ook vergeten dat ondernemers onder het vorige kabinet al miljarden aan lastenverzwaringen om de oren hebben gekregen en daar bij het aantreden van het huidige kabinet nog eens 3 miljard euro bovenop zagen komen. De gemiddelde belastingdruk voor ondernemers met een BV neemt al jaren toe en ligt inmiddels flink boven het Europese gemiddelde.

Lees verder onder de advertentie

Inflatieproblemen

Talloze ondernemers vechten voor hun voortbestaan en het aantal faillissementen als gevolg van de coronacrisis loopt op. Andere ondernemers hebben hun buffers hard nodig om de klappen als gevolg van de oorlog in Oekraïne op te vangen. En voor álle ondernemers geldt dat zij moeten (kunnen) investeren: allereerst in de energietransitie en andere klimaatmaatregelen, maar ook in digitalisering, hun medewerkers en de toekomst van hun bedrijf.

Lees ook: Ondernemers vrezen arbeidsconflicten over inflatiecorrectie salaris

Ik snap heus dat het kabinet een probleem heeft, maar dit is niet de periode waarin je risicoloos de lasten voor bedrijven kan verhogen. Dan valt het mkb als economische én banenmotor stil.

Lees verder onder de advertentie