Aangeboden door KVK

Branded Content Innovatie

Succesvol innoveren: hoe drie bedrijven uit KVK Innovatie Top 100 doorstoten

Wie zijn de honderd meest innovatieve mkb-ers van 2022? Dat maakt KVK 4 oktober bekend. Om in de stemming te komen, interviewden we drie ondernemers die in de KVK Innovatie Top 100 van 2021 de posities 13, 26 en 34 innamen: Breda Maakt Mij Blij, Ziemi en PureBlue Water. Wat bracht deze eervolle notering hen? Eén ding is zeker: deze bedrijven met positieve impact hebben dit jaar concrete groeistappen gezet.

Wim Danhof 15 september 2022

Maakt mij blij breda kvk innovatie top 100

Thibaud van der Steen in actie bij boer Theo.

De KVK Innovatie Top 100 is de hoogst aangeschreven innovatieprijs voor het midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen. Bijna 350 ondernemers uit het Nederlandse mkb schreven zich afgelopen maanden in voor de 17e editie van de KVK Innovatie Top 100. Een notering in deze lijst levert de betreffende bedrijven veel erkenning, publiciteit en andere voordelen op, getuige de volgende drie verhalen van ondernemers die in de 2021-editie de Top 100 haalden. Op verschillende manieren zetten ze dit jaar nieuwe, veelbelovende groeistappen.

Aftellen tot 4 oktober

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de KVK Innovatie Top 100 van 2022? Omcirkel dan 4 oktober in de agenda, want dan maakt KVK de nieuwe lijst bekend.

‘Breda maakt mij blij’ - van lokaal tot landelijk platform

Vanuit Breda uiteindelijk heel Nederland blij maken: dat is de herziene missie van Thibaud van der Steen. Tijdens de coronacrisis richtte hij met drie bevriende ondernemers Breda Maakt Mij Blij op: een online platform dat verspilling tegengaat, door productoverschotten van boeren en producenten een nieuwe bestemming te geven. Van pioenrozen, pompoenen en kaas tot flessen wijn van de nonnen uit Oosterhout. Dit gebeurt door middel van reddingsacties die vooraf worden gegaan door online reuring en de inzet van een groeiende community.

Van der Steen: ,,De 13e plek in de KVK Innovatie Top 100 had een bijzondere uitwerking. We mochten op diverse plekken ons verhaal vertellen. Uiteindelijk schoven we ook aan bij het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, waar we met de burgemeester, wethouder en Koningin Máxima in gesprek mochten gaan. Hoe tof om haar te mogen ontvangen in onze stad! We voerden een goed gesprek over hoe je problemen kunt omzetten in kansen.”

Een deukje, net niet de goede kleur, de verkeerde gewichtsklasse: door dergelijke trivialiteiten worden agrarische producten in de keten afgekeurd. Maar de gewone Nederlander weet er wel raad mee, getuige de toeloop van heinde en ver richting de reddingsacties van Breda Maakt Mij Blij.

Het bracht zijn team en een bevriende, landelijk succesvolle ondernemer op het idee om Breda Maakt Mij Blij op te schalen naar een landelijk niveau. Dat is hard nodig, aldus Van der Steen: ,,Hoe we als mensheid nu omgaan met de aarde, dat is niet vol te houden. Een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild. Wij kunnen in het begin van de keten met ons nieuwe platform vijf tot tien procent van de agrarische productie redden van verspilling. Boeren worden daar blij van, evenals onze community. Beide groepen doen iets wat goed is voor de aarde, en ze krijgen er iets voor terug: respectievelijk extra inkomsten en goedkoper voedsel. De nieuwe, landelijke versie van ons reddingsplatform wordt binnenkort gelanceerd. Op basis van onze ervaringen in Breda denken wij dat het volgend jaar echt gaat ontploffen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ziemi oprichters Luci Santema en Elianne Koetsier. Met hun veilige fietsverlichting eindigden ze vorig jaar op de 26e plaats in de KvK Innovatie Top 100.

Ziemi - veilige fietsverlichting naar ‘next level’ in 2023

Ook Ziemi kende een succesvol vervolg, nadat het in de vorige KVK Innovatie Top 100 de 26e plaats bemachtigde. De gepatenteerde vinding van fietsverlichting die op de fietser zelf is gericht, maakt medeweggebruikers alerter: ze zien menselijke beweging, in plaats van een lichtstip in het donker. Gevolg: waarschijnlijk minder verkeersdoden en -gewonden. Luci Santema is samen met Elianne Koetsier de uitvinder: ,,Wij hebben, mede dankzij de KVK Innovatie Top 100, veel media-aandacht gekregen. Dat heeft zeker geholpen bij het uitverkopen van de eerste productiebatch van 2.800 producten tijdens het vorige winterseizoen.”

Ziemi is komend winterseizoen niet te koop, maar dat heeft een goede reden, zo vervolgt Santema: ,,Sinds juni werken we samen met een gerenommeerd productiebedrijf, dat ons benaderde met het idee om Ziemi naar een next level te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van geavanceerde optische technieken in de verlichting, en een langere batterijduur. Het lichtseizoen 2022 - 2023 komt te vroeg. In september 2023 brengen wij via een nieuw productieproces een eerste batch van 20.000 nieuwe Ziemi’s op de markt. De assemblage gebeurt in Frankrijk, het verpakken in sociale werkplaatsen in Nederland. Als eigenaren en (bijna) afgestudeerden op het gebied van productontwerp en industrieel ontwerpen blijven Elianne en ik bij Ziemi betrokken.”

Met Ziemi kwam een uitvindersdroom uit, zo vertelt Santema: ,,Het in de praktijk ontwikkelen van een nieuw product is iets dat je - met alle uitdagingen van dien - in geen tien jaar studie kunt leren, hoe belangrijk een studie ook is. En ik kan je verzekeren: de Ziemi is wel mijn eerste, maar zeker niet mijn laatste onderneming.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Angelo de Mul, directeur van PureBlue Water

PureBlue Water - groei in ziekenhuissector en in het Midden-Oosten

,,De 34e plek in de KVK Innovatie Top 100 2021 is niet alleen eervol; wij kunnen er in de markt ook mee aantonen dat wij innovatief bezig zijn.” Dat stelt Angelo de Mul, directeur van PureBlue Water uit Kapellebrug, in Zeeuws Vlaanderen. Met de MicroPack Generation ontwikkelde het bedrijf decentrale waterzuiveringsinstallaties, die het begin 2022 op de markt bracht. Afvalwater kan daarmee bij elk bedrijf en op elke plek worden gezuiverd, waarna het veilig kan worden teruggegeven aan de natuur, of kan worden hergebruikt.

,,Wij praten in dit geval niet alleen over innovatie, maar ook over transitie. De huidige afvalwaterzuivering via het rioolsysteem van het waterschap verbruikt veel meer CO2 dan onze decentrale waterzuivering, waarbij wij bovendien garanderen dat er geen enkele verontreiniging - bijvoorbeeld medicijnresten of antibiotica - in het gezuiverde water achterblijven”, zo vervolgt De Mul.

Deze in 2021 op de markt gebrachte modulaire installatie (maximaal 14 meter lang en 3 meter hoog) brengt PureBlue Water in een nieuwe groeifase: ,,We groeien in 2022 van 25 naar 40 medewerkers. Alle schakels zijn versterkt: van engineering en R&D tot productie en verkoop. Naast industrie, landbouw en cruiseschepen richten we ons op de ziekenhuissector, waar veel belangstelling voor onze oplossing bestaat: met ons systeem wordt hun afvalwater - ter plekke - gegarandeerd en op een goedkopere manier gezuiverd van alle medicijnresten en antibiotica, waarna ze het schone water kunnen hergebruiken. Maar we breiden dit jaar ook uit naar het buitenland. Zo werken we in het Midden-Oosten mee aan het vergroenen van woestijngebieden door het inzetten van gezuiverd afvalwater voor duurzame stadsontwikkeling en - landbouw.”

KVK helpt ondernemers op weg naar groei

Deze drie ondernemersverhalen illustreren zowel de innovatiekracht van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf als de stimulerende rol die een vermelding in de KVK Innovatie Top 100 speelt: KVK biedt innovatieve ondernemers een podium én een springplank naar succes.

Bepalend voor dat succes is vooral de mate waarin bedrijven hun specifieke kwaliteiten kunnen combineren met de marktbehoeften van morgen. Marktbehoeften die vaak een link hebben met het thema duurzaamheid, zo blijkt ook weer uit bovengenoemde verhalen. KVK blijft ondertussen het innoverende midden- en kleinbedrijf ondersteunen met praktische informatie. Blijf op de hoogte via kvk.nl

Meld je aan voor de KVK Ondernemersdagen op 10, 11 en 12 oktober, een evenement dat zich richt op ondernemers en zzp'ers. Boost in 2,5 uur je kennis! www.kvk.nl/ondernemersdagen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel