Nieuws Cybersecurity

Cyberaanval Kamer van Koophandel: meeste diensten weer actief

De website van de Kamer van Koophandel was donderdag moeilijk bereikbaar door een aanval van hackers. Ondertussen zijn de meeste diensten hersteld, aldus woordvoerder Veerle Maris van de KvK. Alleen van buiten Nederland is de website van de KVK nu nog moeilijk bereikbaar. Het vermoeden bestaat dat er Russische hackers actief zijn.

Tijmen de Groen 10 augustus 2023

Kvk locatie utrecht ddos

Door een zogeheten ddos-aanval was de website van de Kamer van Koophandel moeilijk bereikbaar. Ondertussen zijn de diensten weer opgestart. Dit geldt voornamelijk voor Nederland, vanuit andere landen kunnen er nog wel bereikbaarheidsproblemen zijn.

DDOS-aanval

Bij een ddos-aanval (distributed denial of service) wordt een website overspoeld met - nep - bezoekers. Het is vergelijkbaar met een stoet - fysieke - mensen die naar één locatie wil gaan, een smalle in- of doorgang (de website bij een ddos-aanval) wordt overspoeld door die mensenmassa en er ontstaat een file.

Een dergelijke cyberaanval kan de website onbereikbaar maken, maar niet doordringen tot de achterliggende data. Wel kan een ddos-aanval worden gebruikt om de aandacht af te leiden, terwijl een andere inbraak plaatsvindt die wél door kan dringen in de systemen. De woordvoerder zegt dat daar geen sprake van lijkt te zijn bij de KvK.

Lees ook: Wat iedere ondernemer moet weten over een DDOS-aanval

Door de website op dit moment alleen bereikbaar te maken voor Nederlandse bezoekers heeft de Kamer van Koophandel de aanval weten af te slaan. Gevolg van die aanpak is dat ook ondernemers die van buiten Nederland willen inloggen problemen ondervinden. Voor bezoekers van uit Nederland zijn alle diensten van de KvK online weer bereikbaar.

Belang cyberveiligheid

Hoewel de onderliggende data veilig zijn geven dergelijke aanvallen het belang van een goede cyberveiligheid voor ondernemers weer. Op de korte termijn kan een ddos-aanval hinderlijk zijn, bij veel bedrijven kan deze al snel de bedrijfscontinuïteit beïnvloeden. Ook bij bijvoorbeeld openbaar vervoer of vliegvelden kunnen dergelijke cyberaanvallen in korte tijd voor grote problemen zorgen.

Bij het ADlaat het Nationaal Cyber Security Centrum weten een duidelijke toename te zien in ddos-aanvallen in Nederland. Alleen deze week zijn ook de vereniging van Openbaar Vervoerbedrijven en het vliegveld in Maastricht slachtoffer geweest van dit type cyberaanval. Het vermoeden bestaat dat deze aanval is uitgevoerd vanuit Rusland, daar wil de Kamer van Koophandel zelf niet op ingaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws