Fizyr heeft een softwareoplossing ontworpen die dankzij 'computer vision' (camerabeelden) een robot in staat stelt om specifieke voorwerpen te pakken die deze niet eerder heeft gezien. Een envelop of een brievenbuspakketje kan nog wel eens in formaat en vorm variëren, en toch is Fizyr in staat te bepalen wat het is en waar het heen moet, schrijft AD.
De software kan vervolgens ook de ideale oppaklocatie aanwijzen zodat robots ingezet kunnen worden. Daarbij wordt rekening gehouden met andere producten die in de buurt liggen, zodat deze niet worden geraakt of beschadigd. Ook kan Fizyr de ideale oppak volgorde vaststellen. ,,Hierdoor wordt het pakken en plaatsen van producten sneller, efficiënter en makkelijker", legt Fizyr-ceo Herbert ten Have uit.
Aantal pakketten dat moet worden gesorteerd stijgt harder dan ooit
Bedrijven die baat hebben bij de technologie van Fizyr zijn aan de ene kant postorderbedrijven, oftewel e-commerce. Dat kan zowel food als non-food zijn. Een klant doet een bestelling van verschillende items en in het magazijn pakt de robotarm de gewenste items en stopt deze in het pakketje dat vervolgens op de post gaat. En daar komen we bij de tweede pijler van Fizyr. Mensen kopen meer dan ooit online en het aantal pakketten dat moet worden gesorteerd en op de juiste plek moet komen, is stijgend. Exponentieel.
Het herkent labels, ook als deze aan de onderkant van het pakket zitten. Met een speciaal dieptebeeld wordt de optimale oppaklocatie bepaald
Sjoerd Bos, ceo Fizyr
,,Onze software is in staat pakketten te herkennen, ook als deze verfrommeld zijn of overlappen", legt cto Sjoerd Bos uit. ,,Het herkent labels, ook als deze aan de onderkant van het pakket zitten. Met een speciaal dieptebeeld wordt de optimale oppaklocatie bepaald. Dit alles gebeurt dankzij een camera en onze speciale software op basis van kunstmatige intelligentie."
Menselijk brein nabootsen en trainen
,,Wat we eigenlijk hebben gedaan, is het nabootsen van een brein, en dat kun je trainen. Er zijn altijd variaties in producten en omstandigheden, waar onze software mee om moet kunnen gaan. We hebben al miljoenen beelden gelabeld door middel van annotatie. Hiermee voeden we het systeem, wat nu al prima werkt in de praktijk, maar daardoor steeds beter wordt. En dit geldt niet alleen voor het oppakken van voorwerpen. Er is altijd een vervolgstap, namelijk het weer op de juiste plaats neerleggen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de klant. Soms moeten pakketten worden gestapeld, soms ergens in gelegd worden. En zo zijn er allerlei variaties denkbaar."
Volledige focus op de software
Fizyr begon in 2014 als 'Delft Robotics', een spin-off van de TU Delft, opgericht door professor Martijn Wisse. ,,In 2016 wonnen we de twee competities van de Amazon Picking Challenge, voornamelijk vanwege onze toepassing van deep learning. In 2017 kwam ik als ceo aan boord", vertelt Ten Have. ,,Toen hebben we besloten om niet zelf hardware meer te leveren en ons volledig te focussen op computer vision, dus alleen de software. En vervolgens was het logisch dat we ons zouden richten op de logistiek. Om deze nieuwe stap kracht bij te zetten, hebben we ook onze naam in Fizyr veranderd."
Lees ook: 'Grootste logistieke uitdaging ooit': pakketbezorging groeit in coronajaar 103 procent
Algoritmen bieden elke seconde meer dan 100 gripmogelijkheden
Fizyr biedt volgens Ten Have een modulair product dat met elk systeem geïntegreerd kan worden. ,,We geven klanten de vrijheid om de beste hardware te kiezen en we helpen hen deze te configureren, terwijl we kosten, robuustheid en snelheidsoptimalisatie faciliteren", zegt Bos. ,,Onze algoritmen bieden elke seconde meer dan 100 grijpmogelijkheden, inclusief classificatie om objecten optimaal te pakken. Maar ook kwaliteitscontroles uit te voeren en defecten te detecteren om te voorkomen dat beschadigde items op een sorteerband worden geplaatst."
Ten Have en Bos zijn niet alleen trots dat hun bedrijf een toonaangevend product heeft ontwikkeld, Fizyr deed dat ook nog eens met zeer beperkte middelen. ,,Waar concurrenten in bijvoorbeeld Amerika tientallen, zo niet honderden miljoenen uitgegeven om hun product te ontwikkelen, hebben wij een fractie daarvan als budget nodig gehad", meent Ten Have. ,,Het heeft ons creatief gemaakt en creëert een sterke positie."
Toonaangevend product ontwikkeld dat wereldwijd wordt toegepast
,,Wij werken graag samen met een robot integrator of klant, die daardoor ook een stukje controle houdt", besluit Ten Have. ,,Het is een constant leerproces. Natuurlijk kan het altijd beter, sneller en goedkoper. Wij willen uiteindelijk naar verbreding en een grotere schaal. Daarbij denk ik aan maximaal 50 of 60 integratoren. Markt is er zeker. We hebben een toonaangevend product ontwikkeld dat wereldwijd wordt toegepast. We willen een toonaangevende speler zijn en blijven. We zitten met de groten der aarde aan tafel, dat is een mooie bevestiging."