Nieuws Duurzaamheid

Loop Biotech lanceert verbeterde 'levende doodskist' en haalt 1 miljoen op bij 'Dragon' Shawn Harris

De Delftse startup Loop Biotech heeft een verbeterde, meer organische versie gepresenteerd van de Loop Living Cocoon. Deze 'levende doodskist' is ook vriendelijker geprijsd dan de voorganger. Opvallend is dat 'Dragon' Shawn Harris 1 miljoen investeert. Die andere Dragon Pieter Schoen, met net als Harris een minderheidsbelang in het bedrijf, doet dat niet.

Van onze redactie 23 mei 2023

Dragons den loop biotech bob hendrikx

Oprichter Bob Hendrikx (midden) met Pieter Schoen (links) en Shawn Harris (rechts) in de oude, nog hoekige kist van Loop Biotech.

Als we met bellen met oprichter Bob Hendrikx voor een toelichting op dit nieuws dat hij per mail verspreidde, begint hij al te lachen. ,,Dat was miscommunicatie. Ze zijn een beetje boos op me. Maar het is waar. We hebben een heel fijne relatie opgebouwd met Shawn en zij is heel actief betrokken geweest bij onze missie. Normaal hoor je wel eens verhalen over een passieve investeerder, maar met Shawn zijn we het echt samen gaan doen en ze gelooft in onze missie voor de langere termijn."

Lees ook: Internationaal Dragons' Den succes: Loop Biotech breidt uit naar Oostenrijk

Shawn Harris en Pieter Schoen hebben allebei 15 procent aandelen in Loop Biotech. De vraag is dan ook waarom alleen Harris een vervolginvestering doet van 1 miljoen euro en Schoen niet. ,,Dat is natuurlijk de juice", lacht Hendrikx. ,,Ik denk vooral dat Shawn en wij heel erg op de visie zitten van wereldwijde impact. We willen in Nederland een testcase bouwen en dan internationaal opschalen. We zitten erg op één lijn hoe we dat voor ons zien en denken allebei dat we daarvoor een grote kapitaalinvesteringen nodig hebben." Volgens Hendrikx heeft Shoe Investments, de investeringsmaatschappij van Schoen, daar 'iets minder gevoel bij', maar deze Dragon blijft wel degelijk aan boord.

"We willen in Nederland een testcase bouwen en dan internationaal opschalen. Met Shawn Harris zitten we erg op één lijn hoe we dat voor ons zien en we denken allebei dat we daarvoor een grote kapitaalinvesteringen nodig hebben"

Investering van Harris gebruikt voor opschalen

Het geld van Harris wil Loop Biotech gebruiken om op te schalen in de productielijn, maar ook in het aantal werknemers. ,,We zitten nu op vijfhonderd verkochte producten die ook daadwerkelijk in de grond zitten. Met de nieuwe productielijn gaan we opschalen naar vijfhonderd kisten per maand. Dat is best serieus. Qua personeel gaan we van vijftien fulltimers naar 25 aan het einde van het jaar."

Tijdens het gesprek geeft Hendrikx aan dat hij de factor personeel misschien nog wel het meest heeft onderschat tijdens het ondernemen. ,,Je denkt in eerste instantie dat je product en sales het belangrijkst zijn. Maar het zijn je mensen. We merken dat onze organisatie best wel snel verandert. Je denkt A nodig te hebben, maar het blijkt B te zijn. Met behulp van Shawn en Pieter weten we beter wat we nodig hebben en nu kunnen we veel fundamenteler bouwen."

"We zitten nu op vijfhonderd verkochte producten die ook daadwerkelijk in de grond zitten. We gaan opschalen naar vijfhonderd kisten per maand"

'Levende doodskist' kost nu 995 euro

Naast het nieuws over Harris kwam Loop Biotech ook naar buiten met nieuws over het product. Allereerst is de prijs verlaagd van 1495 euro per kist, naar 995 euro. De zelfafbrekende doodskist wordt nog steeds gemaakt van mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. ,,We hebben nu echter een echte productielijn. Hiervoor was het vooral handwerk. Maar de prijs is niet alleen verbeterd door die productielijn te creëren. We hebben ook waarde toegevoegd in esthetische zin. Het is een zacht aaibaar product geworden, wat haaks staat op de hoekige kisten die nu in de uitvaartbranche de norm zijn."

De vernieuwde kist van Loop Biotech. Foto: Loop Biotech.

Naast de vernieuwde kist lanceert Loop Biotech nu ook een 'levende urn', die bijna tweehonderd euro gaat kosten. ,,Het grootste deel van de Nederlanders wordt gecremeerd, bijna 70 procent. Nu hebben die mensen de kans om na hun dood ‘een beetje verder te leven’. Deze urn kun je na de crematie in je achtertuin begraven. Je kunt kiezen uit vier soorten planten die in de deksel van de urn zitten, die na oma's of opa's dood kunnen doorgroeien tot een boom." Daarmee is Nederland uniek. ,,Ons land is een van de weinige waar je in je achtertuin een urn kunt begraven. Veel mensen weten dat niet. Bijvoorbeeld in Duitsland mag de as niet eens de askapsel verlaten."

Lees ook: Levende doodskist uit Dragons' Den gaat live met DELA

Ondanks het succes had Hendrikx nog enkele hobbels te nemen. ,,De uitvaartindustrie is traditioneel en log. Wij maken soms snel aanpassingen aan het product, maar je moet deze partijen wel meekrijgen in je verhaal omdat zij ze wel aan de man moeten brengen. Ons product is nieuw, in vorm en verhaal. Dat is soms best moeilijk over te brengen via mail en telefoon. Dus mensen moeten letterlijk ons product laten voelen hoe zacht de kist is, om door te hebben dat de paddenstoel de grootste recycelaar op aarde is."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws