Nieuws Duurzaamheid

Prins William, Shakira en Dani Alves vellen oordeel over 'levende doodskist' Delftse startup

De koningin van Jordanië, natuurfilmmaker sir David Attenborough, de Britse prins William, actrice Cate Blanchett, Shakira en Barcelona-voetballer Dani Alves. Het zou zomaar kunnen dat deze reeks beroemdheden straks helemaal weg is van de Delftse levende doodskist.

Theresia Schouten (AD) 11 april 2022

Levende doodskist team tu delft

De doodskisten zijn gemaakt van levend materiaal. Foto: Frank Jansen

Ze zitten allemaal in de jury van The Earthshot Prize. Waar filmsterren Oscars kunnen winnen en wetenschappers kans maken op een Nobelprijs, is Earthshot de meest eervolle onderscheiding voor mensen die wat willen doen om klimaatproblemen te lijf te gaan. Loop Biotech, het bedrijf achter de biologisch afbreekbare lijkkist, maakt kans op die prestigieuze milieuprijs.

De geldschieter achter Earthshot is The Royal Foundation van de Britse prins William, schrijft het AD. Hij looft tot en met 2030 ieder jaar iets meer dan 1 miljoen euro uit aan vijf organisaties of bedrijven die met een innovatief concept of interessant product op de proppen komen om het heersende klimaat-pessimisme om te draaien in optimisme. Het geld moeten de winnaars gebruiken om hun veelbelovende product bijvoorbeeld verder op te schalen of om hun bedrijf verder uit te breiden.

Lees ook: Ambitie HappySoaps: grootste plasticvrije merk van Europa worden

Loop Cocoon serieuze kanshebber voor The Earthshot Prize

De TU Delft heeft de Loop Cocoon, zoals de levende doodskist van de Delftse startup Loop Biotech heet, ingezonden als serieuze kanshebber voor The Earthshot Prize. De universiteit roemt Loop Biotech om z’n nieuwe kijk op de relatie tussen mens en natuur. ‘De levende doodskist is een prachtig voorbeeld hoe door samenwerking mens en natuur elkaar kunnen versterken’, is de motivatie voor de nominatie volgens de TU.

De universiteit is één van de in totaal 345 organisaties wereldwijd die officiële inzendingen mag doen. Na deze inzendingsronde maken experts van Deloitte een eerste selectie. De inzendingen die daarna overblijven, worden tijdens een pitchronde in Amerika beoordeeld door verschillende beroemdheden.

'The Earthshot Prize werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Toen won de Italiaanse stad Milaan de prijs voor zijn voedselafvalcentrales'

Ondernemer ontwikkelde doodskist met hulp van TU Delft en Naturalis

,,Ik kan het bijna niet geloven”, reageert Bob Hendrikx, directeur van Loop Biotech. ,,Dit zijn allemaal mensen waar ik tegenop kijk”, verwijst hij naar de wereldberoemde juryleden van Earthshot. ,,Ik had het niet verwacht, maar ik denk dat we wel een mooie kans maken”, vertelt hij. ,,We vallen wel in een paar van de vijf categorieën.” Zo kunnen eco-innovators op de onderdelen ‘natuurbescherming en -herstel’, ‘schone lucht’, ‘bouwen aan een afvalvrije wereld’, ‘opruimen van de oceaan’ en ‘repareren van het klimaat’ scoren.

Daarnaast heeft Hendrikx nog een belangrijk wapen dat mee zal tellen in de strijd. ,,We hebben ook vrouwen bij ons in het bedrijf.” Daarmee verwijst hij naar een belangrijk punt dat de jury zal meenemen in de beoordeling: diversiteit.

Hendrikx ontwikkelde de levende doodskist met hulp van de TU en van onderzoeksinstituut Naturalis. De Cocoon is gemaakt van mycelium, het ondergrondse web van de wortels van paddenstoelen, planten en bomen. Begraven worden in zo’n levende doodskist is gunstig voor de bodem, volgens Hendrikx. Want een begraven mensenlichaam kan in staat van ontbinding toxische stoffen uitstoten en dus de grond vervuilen.

Bob Hendrikx, directeur van Loop Biotech. Foto: Loop & The Motown Movement

Wie wordt begraven in Loop Cocoon gaat uiteindelijk volledig op in de natuur

Daarnaast wordt de levende doodskist binnen 45 dagen volledig afgebroken en composteert het lichaam van de overledene vervolgens ook sneller. Wie wordt begraven in zo’n Loop Cocoon gaat uiteindelijk volledig op in de natuur. Wat daarna overblijft, is een met deels menselijke compost verrijkte bodem waar weer nieuw leven kan groeien. ,,Een boom bijvoorbeeld.”

The Earthshot Prize werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Toen won de Italiaanse stad Milaan de prijs voor zijn voedselafvalcentrales. Daarin wordt nog bruikbaar eten onttrokken aan het afval en vervolgens aan de armste inwoners van de stad verstrekt. Costa Rica ontving de prijs voor zijn programma’s waarin de overheid burgers betaalt om bomen te planten en te helpen ecosystemen te herstellen.

Lees ook: Operatie Drawdown: hoe ondernemers de klimaatontwrichting (kunnen) afremmen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws