Nieuws Duurzaamheid

Duizenden winkels van discountketen Action voor 2025 van het gas af

Action, voor een meerderheid in bezit van investeerder 3i, zet vaart achter het verduurzamen van de activiteiten. Eind 2024 zullen alle winkels, nu zijn dat er in Europa over de tweeduizend, geen gas meer verbruiken.

Van onze redactie 24 maart 2022

Hajir Hajji in een Action winkel in Amsterdam Zuid Ivo van der Bent

Hajir Hajji, ceo Action, in een Action-winkel in Amsterdam Zuid. Foto: Ivo van der Bent

Discountketen Action licht donderdag de duurzaamheidsplannen toe. ‘Duurzame inkoop en productie zijn essentieel om de toekomstige en verantwoorde groei van Action mogelijk te maken’, stelt het koopjesconcern.

Los van dat de winkels wordt ook de inkoop aangepakt. Spullen van hout en katoen die in de winkels te koop zijn moeten tegen 2024 allemaal duurzaam zijn. Het moet leiden in 2030 tot 50 procent minder CO2-uitstoot van eigen operatie.

Lees ook: Wibra is geen familiebedrijf meer, winkels gaan op de schop

,,Juist Action kan meer duurzame producten voor iedereen toegankelijk maken. Wij hebben de schaalgrootte en de positie om onze klanten te voorzien van verantwoorde producten van goede kwaliteit tegen de laagste prijs”, aldus Hajir Hajji, ceo van Action.

In 2021 werd 70 procent van de Action-producten van hout en 86 procent van de producten van katoen op duurzamere wijze ingekocht. Deze ontwikkeling gaat sneller dan gepland en Action verwacht haar doelstelling, om deze materialen voor 100 procent duurzaam in te kopen, naar 2024 te kunnen vervroegen.

Ecologische voetafdruk moet lager

Hajji: ,,Als toonaangevende discountretailer zien wij het als onze verantwoordelijkheid om voortdurend aan de verbetering van onze producten, onze toeleveringsketen en onze ecologische voetafdruk te werken. Ook in 2021 hebben we vooruitgang geboekt met het verder concretiseren van onze plannen ten aanzien van de circulariteit van onze producten, om zo de voetafdruk van de producten met de hoogste volumes te verkleinen en hun circulariteit te vergroten. In 2022 zullen deze plannen voor ons gehele assortiment gereed zijn.”

Vierhonderd en één winkel in Nederland

Action sloot 2021 af met een omzet van 6,8 miljard euro (+22,7 procent). Het concern profiteerde volop van de opening van 267 nieuwe winkels, waaronder filialen in Italië. Ook werden twee nieuwe distributiecentra in Polen en Slowakije in gebruik genomen. Hiermee is Action de snelst groeiende non-food discount retailer van Europa. De operationele winst van Action groeide met 36 procent naar 828 miljoen euro. De keten is met 2000 filialen in tien landen actief. Action heeft in Nederland 401 winkels en 20.000 werknemers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws