Nieuws Groei

Brexit: bedrijven houden het liefst alles bij het oude

Vóór de Brexit was het standpunt van het Europese bedrijfsleven helder. Lieve Britten, ga alsjeblieft niet weg.

Sander van Mersbergen 30 maart 2017

Theresa May

Ná het Britse 'nee' kon dat natuurlijk de prullenbak in. Gisteren zetten de bedrijven, verenigd in Business Europe, hun nieuwe visie op papier. De nieuwe denkrichting: lieve Britten, jullie gaan dan wel weg, maar laten we toch alsjeblieft doen alsof dat niet gebeurt.

Vrijheden

Business Europe, dat 20 miljoen bedrijven zegt te vertegenwoordigen en waarvan ook het Nederlandse VNO-NCW lid is, stelt in een open brief dat Europa een sterk Verenigd Koninkrijk nodig heeft, en vice versa. Daarom moet een akkoord voldoen aan de vrijheden van de Europese interne markt: vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Met andere woorden: alles moet blijven zoals het is.

Daarnaast moeten de economische banden tussen de EU en het VK 'zo nauw als mogelijk' blijven, moet de overgang naar een nieuw model soepel verlopen en mogen bedrijven en burgers geen last krijgen van de Brexit.

Gespannen voet

Het standpunt van de bedrijven is begrijpelijk: zij willen de motor draaiende houden, en dat lukt het best als er geen zand in gestrooid wordt. Het staat wel op gespannen voet met het politieke belang van de EU: als de Britten met fluwelen handschoenen naar de uitgang worden begeleid, schrikt dat volgende vertrekkers niet af.

Lees ook: Vijftien vragen over de Brexit

Britse kant

Ook aan Britse kant leeft de hoop dat het uiteindelijk wel mee zal vallen. Carolyn McCall, bestuursvoorzitter van luchtvaartmaatschappij easyJet, zegt te hopen dat er niks verandert. ,,De beste uitkomst is dat er een luchtvaartakkoord komt dat er precies zo uitziet als nu."

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft baat bij een 'zachte' uittreding. ,,Qua toegevoegde waarde is het VK onze tweede exportbestemming", zegt een woordvoerder van VNO-NCW. De werkgeversorganisatie lobbyt om aantasting van die positie te voorkomen, en hamert erop dat er een gelijk speelveld moet blijven voor Britse en Europese bedrijven. ,,Zowel het VK als wij hebben veel te verliezen."