Innovatie

Star Trek bij Brabantse groenteteler: met laserstralen het onkruid te lijf

 
De LaserWeeder: camera's en kunstmatige intelligentie sturen dertig lasers aan, op zoek naar onkruiden. Frits Huiden
Frits Huiden
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Niet met de ouderwetse hak, maar met hypermoderne lasers wil de Brabantse groentekwekerij A. vd Einden komend groeiseizoen het onkruid bestrijden. Dertig lasers in de zogenaamde LaserWeeder kunnen maximaal 5000 onkruidjes per minuut verschroeien. Kosten: 1,5 miljoen euro.

Lees verder onder de advertentie

,,Het is een revolutie, we gaan echt drie stappen vooruit”, zegt teeltspecialist Mark Arts in het AD. Het is het eerste exemplaar van het Amerikaanse bedrijf Carbon Robotics op het Europese continent, al komen er meer deze kant op.

In de VS rijden er sinds de introductie in 2022 enkele tientallen rond. De groentekwekerij en het bijbehorende bedrijf Green Specialties uit Lierop kozen voor deze oplossing omdat steeds meer chemische bestrijdingsmiddelen worden verboden.

LaserWeeder tot op millimeter nauwkeurig

,,We telen bladgroentes zoals spinazie, baby leaf en rucola”, vertelt teeltspecialist Mark Arts. De afgelopen jaren gebeurde het regelmatig dat percelen moeten blijven staan, omdat er toch te veel onkruid in staat. ,,Dergelijke misoogsten willen we natuurlijk voorkomen. We zetten ook mechanische bestrijding in, maar daarmee beschadig je een deel van het groentegewas.”

Lees verder onder de advertentie

De LaserWeeder is juist tot op de millimeter nauwkeurig. Gewascamera’s herkennen met behulp van kunstmatige intelligentie of een plantje een onkruid is of niet. Vervolgens schieten de dertig lasers via beweegbare spiegels hun stralen op het doel af, waarna het onkruid verbrandt en niet verder groeit. Het is als Star Trek op Brabantse akkers. De spinazie blijft ongedeerd.

Dan denk je wel: ongelooflijk dat we hiertoe al in staat zijn

Mark Arts Teeltspecialist Green Specialties

Ook Arts zelf is onder de druk van de voortschrijdende technologie. ,,Vorig najaar heeft de machine hier al een dag proefgedraaid. Dan denk je wel: ongelooflijk dat we hiertoe al in staat zijn.” Goedkoop is de geïmporteerde machine overigens niet: circa 1,5 miljoen euro.

Tegelijkertijd is innovatie broodnodig om groente te blijven telen onder de steeds strengere milieuvoorschriften in Europa. Terwijl veel chemische middelen wegvallen, zijn biologische middelen vaak nog niet beschikbaar. Daarom waarschuwde landbouworganisatie LTO al eerder dat de Nederlandse teelt van sla, uien en appels onder druk staat.

Lees verder onder de advertentie
De LaserWeeder achter een tractor op het bedrijf in Brabant. Frits Huiden
Frits Huiden

Handmatig onkruid wieden niet meer te doen

Vanaf zeven dagen na het zaaien van de gewassen gaat de LaserWeeder voor het eerst het veld in. De machine weegt 4,3 ton en rijdt op steunwielen achter een tractor. De lasers werken over een breedte van ongeveer 6 meter, zodat ze drie teeltbedden tegelijk kunnen opschonen. Het gewicht is mede door een ingebouwde koelinstallatie zo zwaar.

Terug naar een tijd waarin alles nog met de hak moest worden schoon gehouden, is onmogelijk. ,,We telen groente op zo’n 220 hectare. Onkruid wieden handmatig is niet te doen en de mensen zijn ook niet te vinden. Nu krijgen we er zekerheid en rust er voor terug", vertelt Arts.

Lees verder onder de advertentie