Nieuws Groei

Maison van den Boer verkoopt FoodforCare aan Eetgemak

Luxecateraar Maison van den Boer verkoopt zijn onderdeel FoodforCare aan Eetgemak uit Katwijk. Dat hebben beide ondernemingen vandaag bekendgemaakt. Door financiële problemen zag Maison van den Boer zich genoodzaakt het meest rendabele bedrijfsonderdeel van de hand te doen.

Van onze redactie 23 november 2020

Eetgemak Foodfor Care Tekenmoment EG FFC ON

Tekenmoment Ronald Holtzer (l) en Siebe Geerdsema. Foto: Eetgemak

FoodforCare levert maaltijden aan ziekenhuizen en heeft een omzet van 14 miljoen euro en 128 werknemers, vertelt directeur Siebe Geerdsema aan het Fianancieele Dagblad. De meesten daarvan werken bij het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen, de grootste klant van FoodforCare.

Eetgemak, al stevig verankerd in de zorg, levert dagelijks zo’n vijfentwintigduizend maaltijden aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland en België. Alle gerechten van zowel FoodforCare als Eetgemak worden gemaakt met verse en gezonde ingrediënten die voorzien in de noodzakelijke voedingswaarden en bijdragen aan het herstel voor de patiënt. Werkwijze en visie sluiten zo naadloos op elkaar aan.

Lees ook: Cateraar Maison van den Boer schrapt 140 banen

,,FoodforCare past uitstekend binnen onze nieuwe strategie waarin het stimuleren van gezonde voeding nog meer centraal staat", aldus Algemeen directeur Ronald Holtzer op de website van Eetgemak. ,,Het is voor ons de perfecte versterking in de zorgmarkt doordat er op wetenschappelijke basis invulling wordt gegeven aan meerdere eetmomenten."

Ook Siebe Geerdsema, algemeen directeur FoodforCare is blij met Eetgemak als partner. ,,Eetgemak heeft een groot netwerk in de zorg, we delen dezelfde visie op het gebied van eten, drinken en gastvrijheid en versterken elkaar in de ambitie om dé voedingsautoriteit binnen het zorglandschap te worden.”

FoodforCare verzorgt de catering van alle eetmomenten in het ziekenhuis, in tegenstelling tot Eetgemak dat alleen avondmaaltijden aflevert. Bovendien is de voeding van FoodforCare wetenschappelijk afgestemd op patiëntbehoeften en een sneller herstel.

Door de overname groeit de omzet van Eetgemak met ongeveer 50 procent. Volgens Holtzer blijft de naam FoodforCare wel bestaan.

Verliezen lijden tot verkoop FoodforCare

Hoewel beide partijen geen mededelingen doen over de verkoopopbrengst zal de Koninklijke Van den Boer, cateraar op menig feestje van bekende Nederlanders, zakenlieden en het Koninklijk Huis de opbrengst ervan goed kunnen gebruiken. Het bedrijf, dat FoodforCare vijf jaar geleden oprichtte in een poging de inkomstenstroom stabieler te maken, lijdt al jaren verlies. De omzet kelderde sinds de financiële crisis van 80 miljoen tot 45 miljoen euro. De coronacrisis drukte de onderneming in nog grotere problemen. De accountant weigerde jarenlang een goedkeurende verklaring af te geven vanwege beperkte liquiditeit.

Het bedrijf zette FoodforCare dit voorjaar in de verkoop. Vanaf juni is er onderhandeld met Eetgemak, dat sinds 2019 in handen is van investeerder Gilde Healthcare. De opbrengst kan Maison van den Boer gebruiken om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.