Nieuws Groei

Chahid Charrak (30) binnen tien jaar multimiljonair met... badkamertegels

Chahid Charrak (30), online bekend als ‘Dutch Performante’, verliet school op zijn veertiende en woont nu in een luxueuze villa met bijpassende gouden Lamborghini. Charrak werd multimiljonair in de sanitair- en tegelhandel. Inmiddels heeft hij zes ondernemingen met meer dan honderd medewerkers. Wat is zijn geheim?

Jasper van Loo (De Stentor) 30 december 2020

Chahid Charrak gouden lamborghini

'Sanitair-miljonair' Chahid Charrak pronkt met zijn gouden Lamborghini. Foto: Freddy Schinkel

Hoe een gemiddelde dag van Chahid eruitziet? Hij begint met bellen, facturen controleren en mails beantwoorden voor zijn zes tegelzaken. Het vervolg is meestal minder normaal. ,,Straks ga ik met Don de Jong (een YouTuber met bijna één miljoen abonnees, red.) voor een video een ballenbak achterin een busje maken. In de avond ga ik in mijn auto rijden met een jongen die niet lang meer te leven heeft. Ik doe wel bijzondere dingen, ja”, zegt Chahid tegen De Stentor, met het nodige gevoel voor understatement.

Op maat gebouwde villa

In Zeewolde woont hij in een voor hem op maat gebouwde villa. Het bonkende geluid van heipalen die de grond ingaan hoort hij overdag goed. Nog geen vijftig meter verderop worden volop woningen gebouwd. Zijn huis is al helemaal klaar: hij duikt met zijn vier kinderen regelmatig het binnenzwembad in en eten doet hij bij zijn keukeneiland dat van alle gemakken is voorzien.

Zijn vrouw heeft loempia’s meegenomen. ,,De beste loempia’s van Nederland zijn te krijgen in Zeewolde”, zegt hij tegen zijn volgers in een op Instagram geplaatste video, waarna zijn vrouw in beeld komt en met een ietwat verbaasde blik ‘ja’ zegt.

,,Ik hoef niet zo nodig in de spotlights”, zegt zijn vrouw Samantha nadat Chahid het bericht heeft geplaatst. ,,Maar ik vind het prima wat hij allemaal doet. Hij is veel weg, dat was vroeger altijd ook al zo.”

,,Bij het opzetten van zijn sanitairbedrijf in Tiel sliep hij in de bedrijfskeuken en had hij een sportschoolabonnement om te kunnen douchen"

Samantha, vrouw van Chahid Charrak

Pallethandel in Zeewolde

Een gouden Lamborghini in de garage, een zwembad en meer luxe; dit was tien jaar terug voor hem wel anders, herinnert Samantha zich goed. ,,Bij het opzetten van een sanitairbedrijf in Tiel sliep hij in de keuken van zijn bedrijfspand en had hij een sportschoolabonnement om te kunnen douchen."

,,Na mijn basisschooltijd ben ik gaan werken bij een pallethandel in Zeewolde”, zegt Chahid. ,,Daar heb ik geleerd om lichamelijk zwaar werk te doen. Voor dat bedrijf ben ik in Litouwen gaan werken. Ik had veel geld gespaard. Terug in Nederland - ik was achttien jaar - zag ik dat mijn stiefvader ontzettend veel geld verdiende met sanitaire tegels. Ik ben naar hem toe gegaan en zei dat ik ook een eigen zaak wilde beginnen.

Hij had niet verwacht dat ik zoveel had gespaard. In Tiel heb ik gesproken met een leverancier van tegels. Hij was net met een groothandel begonnen en zei dat ik echt in Tiel moest gaan zitten om aan particulieren tegels te verkopen.”

Tekst gaat verder onder de foto. Foto: Freddy Schinkel

600.000 omzet in eerste jaar

,,Ik had niet genoeg geld om een zaak volledig zelf te beginnen, maar we hebben afgesproken dat de hele hal vol kon staan met badkamermeubels en tegels en ik op afbetaling alles terug kon betalen. Binnen een halfjaar had ik dit al terugbetaald. Het ging bizar snel. Het eerste jaar had ik al 600.000 euro omzet. Dit werd alleen maar meer. Ik leerde veel van de vragen van klanten.”

In het begin was het echt overleven, weet Chahid. ,,Van mijn laatste 2.900 euro heb ik een Peugeot 205 gekocht. Ik sliep in de keuken bij de bedrijfshal, sportte bij de sportschool op de hoek om te kunnen douchen en at magnetronmaaltijden. Ik was 66 kilo toen ik begon. Binnen een jaar was ik 98 kilo.''

Chahid werkte elke dag van negen tot negen uur. ,,Ik ging naar klanten toe met mijn pinautomaatje. Het gaf altijd een lekker gevoel als mensen betaalden. Na twee jaar ontmoette ik mijn vrouw en heb ik een huisje op de hoek van de zaak gehuurd.”

Lees ook: Op deze manier maakte Atilay Uslu van Corendon een miljoenenbedrijf

Zwerverbestaan

,,We hebben nu vier kinderen en wonen weer in Zeewolde. Deze plaats ligt mooi centraal. Ik heb hier een topjeugd gehad. Ik kwam op de middelbare school nadat ik veel geld had verdiend met mijn zomerbaan. Ik ging spijbelen. Mijn ouders respecteerden dat niet en wilden dat ik naar school ging. Ik was koppig. Ik ben toen uit huis gegaan en bij een vriend gaan wonen. Mijn ouders waren flink teleurgesteld. Mijn moeder had atheneum gedaan, mijn vader gymnasium. Ze wilden niet dat ik zwerver werd. Maar ik wilde geld verdienen en mijn enige doel was rijk worden.”

,,Het ging niet altijd goed. In Enschede is een winkel van mij failliet gegaan. Dat is ook ondernemen”

Chahid Charrak

In Zeewolde ging het goed. ,,Mijn stiefvader had een winkel in Dalen. Het personeel stal van hem en de zaak was bijna failliet. Ik had hem geld geleend en kreeg in ruil de helft van de aandelen en ging het bedrijf runnen. Ik heb een ton geïnvesteerd in de showroom en binnen een half jaar liep het heel goed. Daarna zijn meer ondernemers naar mij toe gekomen met de vraag of ik een winkel kon overnemen. Het ging niet altijd goed. In Enschede is een winkel van mij failliet gaan. Dat is ook ondernemen.”

Tekst gaat verder onder de foto. Foto: Freddy Schinkel

Zes ondernemingen en vastgoed

Chahid heeft zes ondernemingen, waaronder Tegeldepot en Megadump, met ruim honderd medewerkers. ,,Ik zit goed te boeren. Drie jaar terug ben ik begonnen met wat vastgoed. Dat geeft zekerheid. Voor mij was het een goed jaar. Veel mensen zijn hun badkamer gaan aanpakken. Ik denk dat de omzet van mijn bedrijven dit jaar ver over de 40 miljoen euro gaat. Ik ben erg open over wat ik doe en ben niet bang dat dit foute mensen aantrekt. Ik ben er trots op wat ik heb bereikt. Ik heb er hard voor gewerkt. Dat mag iedereen zien.”

Het gesprek is een uur bezig als hij naar zijn telefoon wijst. ,,280 gemiste telefoongesprekken, onder meer met rapper Bizzey. Voor hem ga ik een badkamer plaatsen. Dit is mijn leven nu”, vertelt hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

Of hij voor een foto een duik in het zwembad wil nemen? Nog geen tien seconden later zwemt hij in het zwembad in zijn rode boxer. Hij deelt het verzoek van de fotograaf met zijn 300.00 Instagram-volgers. Met een knipoog en grote glimlach op zijn gezicht: ,,Ze vragen wel veel van mij.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.