Nieuws Groei

'De toekomst van de economie? Kijk naar een snelgroeiend bedrijf als Coolblue', stelt hoogleraar Jansen

Kijk naar Coolblue en je weet wat de toekomst van de economie is. In het betoog van hoogleraar Justin Jansen over groeibedrijven - de jaarlijkse Top 250 - komt de bekende webreus uit Rotterdam steevast terug.

Leon van Heel (AD) 10 juni 2021

Coolblue sluit winkels drukte coronavirus

Justin Jansen staat aan de basis van de pas gepresenteerde Top 250 van snelgroeiende bedrijven in Nederland. De lijst, met een jaarlijkse hoofdrol voor Coolblue, is van belang omdat zij economische trends laat zien. En deze editie is helemaal interessant vanwege het coronajaar. De uitkomst heeft de professor Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit verrast. ,,We hadden gedacht dat we de coronacrisis in onze cijfers zouden terugzien, maar het tegendeel is waar. De banengroei bij deze bedrijven is even groot gebleven als in de periode daarvoor,"’ vertelt hij het AD.

Lees hier de blog van hoogleraar Justin Jansen: Kan de echte ondernemer opstaan?

Voor veel bedrijven betekende corona volgens Jansen zelfs een ‘duwtje in de rug’. ,,De lockdown was een soort economische noodrem, maar deze bedrijven kwamen snel weer op gang. Internetwinkels als Coolblue profiteerden van de sluiting van fysieke winkels, maar ook andere digitale bedrijven kregen een boost. En die deden het al goed in de lijst.’’

Een zaak komt niet van de ene op andere dag in de Top 250 Groeibedrijven, legt hij uit. Één succesvol jaar is niet voldoende; een bedrijf moet meerdere jaren achter elkaar excelleren. Een snelle groeier is volgens de definitie van Jansen een onderneming met minstens tien medewerkers of een minimale jaaromzet van 5 miljoen euro die drie opeenvolgende jaren steeds een groei heeft van minimaal 20 procent in werkgelegenheid en/of omzet.

  • Weten hoe jij jouw ambities goed deelt binnen de organisatie en zo je bedrijf op een gezonde wijze laat groeien? De Ondernemer organiseert samen met nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship Het Groeicollege. Waarin jouw groeiambities centraal staan. Hier lees je er meer over.

top Dit is de Top 250 Groeibedrijven 2021: 'Ondanks coronacrisis kans gezien verder te innoveren'

,,Van dat soort bedrijven heeft Nederland er weinig, maar ze zijn wel heel belangrijk.’’ Zij zorgen voor banengroei, zegt de hoogleraar. ,,En ook economische veerkracht. ,,Dat de snelle groeiers zich zo snel hebben hersteld en doorgroeien, stemt mij positief over het herstel na deze recessie.’’ In hun groei nemen zij andere bedrijven op sleeptouw. ,,Denk alleen al aan hun toeleveranciers.’’ Dat de ranglijst onderdeel is van het Nlgroeit-programma van, onder meer, het ministerie van Economische Zaken zegt wel wat over de status van deze bedrijven.

Een half miljard meer omzet

Het in 1999 opgerichte Coolblue is 'stamgast' in de lijst. Afgelopen jaar behaalde de winkel een recordomzet van 2 miljard euro, een half miljard meer dan het jaar daarvoor. Er werken 6.300 mensen die de slogan ‘Alles voor een glimlach’ moeten waarmaken. Behalve Coolblue staan in de Top 250 nog 19 bedrijven uit de Rotterdamse regio. Bekende namen zijn het online drukwerkbedrijf Helloprint, leasemaatschappij voor zwaar materieel Beequip en kokendwaterkraanfabrikant Quooker.

Over Coolblue: "Een webwinkel kan niet oneindig groeien, dus het bedrijf kijkt verder dan dat. Het is niet voor niets dat dit bedrijf al jaren in de Top 250 staat"

De rest van de lijst overziend, constateert Jansen dat het gros in de digitale dienstverlening zit. Van callcentersoftwareleverancier Anywhere365, het online betaalplatform iBanFirst en bouwer van virtual reality-spellen Vertigo Games tot Easygenerator, een softwareontwikkelaar voor het schrijven van cursussen.

Behalve digitalisering ziet Jansen ook een opmars van bedrijven die zich bezighouden met de energietransitie. Opvallende exponent: Coolblue. De in consumentenelektronica gespecialiseerde webwinkel heeft het assortiment uitgebreid met zonnepanelen en laadpalen. Ook is het bedrijf leverancier van stroom en gas geworden. ,,Heel slim van ze.’’

Coolblue zag volgens Jansen dat hun klanten op de site vaker zochten op duurzaamheid en energieverbruik en heeft daarop ingespeeld. ,,Een webwinkel kan niet oneindig groeien, dus het bedrijf kijkt verder dan dat. Het is niet voor niets dat dit bedrijf al jaren in de Top 250 staat.’’

  • Weten hoe jij jouw ambities goed deelt binnen de organisatie en zo je bedrijf op een gezonde wijze laat groeien? De Ondernemer organiseert samen met nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship Het Groeicollege. Waarin jouw groeiambities centraal staan. Hier lees je er meer over.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws