Podcast De Jonge Ondernemer

Bastiaan alias DJ BastiQ (17), huis-dj van KiKa en grote kracht achter dancefeest Energy of Trance

Ga naar zijn website en je komt niet de minste namen tegen uit de dancewereld. Armin van Buuren, om maar een grootheid te noemen. Of Nicky Romero. We hebben het over de site van DJ BastiQ, bij ouders, kennissen en schoolgenoten ‘gewoon’ aan te spreken als Bastiaan van Hooij. De dj is pas 17 jaar en draaide al van Rotterdam tot Hamburg. Klap op de vuurpijl: de in Utrecht geboren muziekondernemer organiseert een eigen dancefeest: Energy of Trance.

Dj bastiq jonge ondernemer

DJ BastiQ draaide al in Thialf Heerenveen en in de Rotterdamse Ahoy'. Foto: Angeliek de Jonge

Van onze redactie 5 januari 2023

De verlanglijstjes die een jonge Bastiaan van Hooij voor Sinterklaas opstelde, waren voor zijn ouders en de Sint nooit een grote verrassing. Bovenaan stond steeds weer die ene grote wens: een eigen drumstel. Opvallend, zo vertelt vader Jacques in deze aflevering van De Jonge Ondernemer. ,,Hij was nog echt superjong. Een jaar of drie. Wij hadden zoiets van: ‘Het zal wel’. We hebben hem een simpel drumstelletje gegeven. Het enthousiasme was zo heftig! Een jaar later kregen we het Sinterklaas-blaadje met nog mooiere drumstellen te zien. Toen hadden wel wel iets van: Bastiaan wil het echt."

''Ik zag Armin van Buuren en Martin Garrix draaien. Ik zie ze uit de plaat gaan, ik zie het publiek uit de plaat gaan en ik zie gave lichtshows. Dat wil ik ook, bedacht ik me''

Bastiaan van Hooij (DJ BastiQ)

Van drummen op Michael Jackson tot de beats van Armin van Buuren

Wat volgt zijn drumlessen voor de piepjonge muzikant. Na een jaar is hij al klaar voor de eerste gig. ,,Op de lagere school had je een maandelijkse muziekavond. Daaraan mocht je alleen meedoen als je minstens een jaar muziekles had gevolgd’’, memoreert vader Van Hooij. ,,Hij heeft op het podium op de muziek van Michael Jackson, Thriller geloof ik, een show weggegeven… Hij wilde maar niet stoppen. Vanuit de zaal zaten we met handgebaren aan te geven dat hij moest stoppen. Maar Bastiaan was zo enthousiast, hij bleef maar doorgaan.’’

Leuk dat gedrum, en de beat was er. Echter verloor Bastiaan vanaf zijn negende zijn hart aan de elektronische dancemuziek. ,,Ik ben op YouTube gaan kijken en kwam bij Tomorrowland (Belgisch dancefestival, red.)uit. Ik zag er Armin van Buuren en Martin Garrix draaien. Ik zie ze uit de plaat gaan, ik zie het publiek uit de plaat gaan en ik zie gave lichtshows. Dat wil ik ook, bedacht ik me’’, aldus zoon Van Hooij. Dag drumles, hallo dj-les. Wat die lessen inhouden, hoor je in deze podcastserie. Logisch vervolg was het produceren van eigen muziek. De artiest DJ BastiQ was geboren (je hoort in de podcast ook over het ontstaan van de naam en de eerste set op een personeelsfeest).

Lees ook: Floris (20) regelt het licht op de grootste evenementen: ‘Als kind zei ik al: die lampjes hangen niet goed'

DJ BastiQ draaide al in Thialf en Ahoy: hoe zit het met school?

De dj en producer werd al op zeer vroege leeftijd ondernemer. Over het hoe en waarom vertelt hij eveneens in De Jonge Ondernemer. Ook over hoe de tiener in aanraking kwam met de stichting KiKa, een organisatie die geld inzamelt om onderzoek te doen naar kinderkanker. Bijzonder, want Bastiaan/BastiQ in inmiddels de vaste dj van KiKa. Hij treedt voor alle runs (hardloopwedstrijd om geld in te zamelen, red.) van de organisatie op. De grote sportevenementen zijn sowieso goed besteed aan Bastiaan, zo draaide hij een set tijdens het NK Langebaan Schaatsen in Thialf te Heerenveen. En daar hield het niet op, zo vertellen vader en zoon Van Hooij. Maar hoe combineert Bastiaan zijn dj- en ondernemerschap met school? Die vraag leidt tot een bijzondere anekdote.

Overigens, de dj leert van Van Buuren en Garrix niet alleen hoe je de beste tracks produceert en de vetste shows organiseert, ook op zakelijk vlak steekt Bastiaan veel op van de wereldberoemde dancehelden. ,,Ze draaien veel op evenementen, maar ze doen er ook zeer veel naast. Martin Garrix heeft zijn eigen platenlabel en een groot studiocomplex. Armin van Buuren heeft ook zo’n studiocomplex, een radioshow en organiseert feesten. Het is zo gaaf om te zien dat een dj dat allemaal kan doen.’’

''Martin Garrix heeft zijn eigen platenlabel en een groot studiocomplex. Armin van Buuren heeft een radioshow en organiseert feesten. Het is zo gaaf om te zien dat een dj dat allemaal kan doen''

Bastiaan van Hooij (DJ BastiQ)

Jonge ondernemer organiseert zijn eigen dancefeesten: Energy of Trance

Je hoort ook alles over de eigen dancefeesten onder de naam Energy of Trance die DJ BastiQ organiseert, de eerste editie op zijn dertiende. Hoe maakte hij promotie voor het feest? Hoe ging het met de organisaties. Denk aan de beveiliging, om maar eens iets te noemen. En de kaartverkoop, hoe flikt de dj dat? Overigens, niet alles ging van een leien dak: de coronapandemie gooide flink wat roet in het eten van de ondernemer. Vlak voor een nieuwe editie van zijn eigen event ging het land op slot en moest Bastiaan hemel en aarde bewegen om de schade te beperken, zo hoor je in de podcast.

Bovenstaande is dat nog lang niet alles wat de jonge ondernemer te vertellen heeft. Wat zijn de plannen op de Herman Brood Academie, bijvoorbeeld? Hoe zit het met de rol van het Amsterdam Dance Event (ADE) en, niet onbelangrijk: wat zijn de adviezen die de 17-jarige heeft voor andere zeer jonge ondernemers?

Bastiaan van Hooij aan het werk als producer in zijn studio. Foto: Facebook

De Jonge Ondernemer: dit zijn de piepjonge succesverhalen

De Jonge Ondernemer is een nieuwe podcast waarin we spreken met zeer jonge ondernemers tot 20 jaar. In elke aflevering vertellen zij hoe het is om te ondernemen vanuit de schoolbanken. Wat is hun ambitie, wie zijn de klanten, wat willen ze verdienen, wat gaat goed en wat gaat minder goed en waar lopen de jeugdige ondernemers tegenaan? Je krijgt ook tips en advies. Wat kan en moet je doen bij de start en wat juist niet? Hoe bouw je op een slimme manier verder aan je businessplan? Kortom: laat je informeren en inspireren. O ja, deze podcastserie is er voor jong en oud!

Luister de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen.

Lees ook: Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details