Nieuws Groei

Dragons' Den dol op Panggies' gezonde pannenkoeken

Was ongezond eten maar gewoon gezond. Het is een gedachte die we als kind allemaal hebben gehad. En waarschijnlijk nog steeds vaak hebben. In Dragons' Den was dit seizoen te zien dat Jorik Roodink met de uitkomst kwam: pannenkoekenmix gemaakt van geconcentreerde groenten (in poedervorm). Om op commercieel vlak te kunnen groeien zocht hij een investering van 50.000 euro. Roodink kreeg echter veel meer.

Robbert Daalder 11 juli 2022

Jorik roodink panggies dragons den

Jorik Roodink had succes met zijn pitch bij Dragons' Den: alle vijf de investeerders willen zaken doen.

Tijdens zijn opleiding tot voedingsmiddelentechnoloog kwam Roodink tot de conclusie dat kinderen te weinig groenten eten. Op de vraag hoe hij dat kon veranderen, kwam al snel een antwoord: een ongezonde snack gezond maken. En wat leende zich daar uitstekend voor? Juist: pannenkoeken.

In Dragons’ Den vertelde de ondernemer uit Twello dat groenten voor 80 tot 90 procent uit water bestaan. Concentreren dus! Roodink vervaardigde een poeder waarmee hij niet alleen smaakvolle pannenkoeken kon bakken, maar ook alle vijf de dragons op de banken kreeg. ,,Ik vind het geweldig en geef je die 50.000 euro tegen de gevraagde 20 procent van je aandelen", zei investeerder Won Yip. ,,En als dat niks wordt, beginnen we samen een pannenkoekenrestaurant in Amsterdam."

"Het is op dit moment niet winstgevend genoeg voor supers en om die reden hebben we besloten om dit recept even te parkeren"

Het leidde uiteindelijk tot een gezamenlijke investering van 100.000 euro. Er staat een bedrijfsaandeel van 40 procent tegenover. De oprichter van Panggies (een woordcombinatie van pancakes en veggies) is er maar wat blij mee. ,,Natuurlijk is 40 procent veel, maar geen ondernemer redt het zonder investeerder. En met alle vijf de dragons aan mijn zijde beschik ik op werkelijk alle vlakken over de juiste kennis”, aldus Roodink.

Samen met dragon Van Essen stevige conclusie getrokken

Het is overduidelijk dat de 26-jarige Gelderlander enthousiast is over het resultaat dat hij uit de Dragons’ Den heeft gesleept. Toch zal hij een flinke portie geduld op moeten brengen voordat hij eenmaal de vruchten van de samenwerking kan plukken. Dragon Manon van Essen – die met de bloemkool pizzabodems van Magioni een vergelijkbaar product als dat van Panggies lanceerde - is degene die Roodink momenteel ondersteunt. Samen zijn ze tot de conclusie gekomen dat zijn gezonde pannenkoeken nog niet zijn opgewassen tegen de concurrentie.

,,Hoewel de pannenkoekenmix van Panggies wel al in de lokale supermarkt in Twello lag, durven de grote ketens het nog niet aan”, verklaart hij. ,,Het is op dit moment niet winstgevend genoeg voor ze en om die reden hebben we besloten om dit recept even te parkeren om na te denken over een andere gezonde variant. Ik denk dat we daar binnen jaar mee naar buiten komen, meer kan ik er helaas niet over vertellen.”

Dragons' Den-investeerder Manon van Essen. Foto: Annemieke van der Togt.

,,Nee, dat is geen streep door de rekening. Al tijdens mij studie ben ik met Panggies begonnen. Dat was in 2018. Ik heb mijn DUO-lening destijds op maximaal gezet en al mijn spaargeld benut om met zoveel mogelijk middelen te kunnen ondernemen. Als ik één ding al heb geleerd, dan is het wel dat je als ondernemer soms een stap terug moet doen om er vervolgens twee vooruit te kunnen zetten. Dat is precies wat er nu gebeurt.”

Geen zorgen om toegezegde investering uit Dragons' Den

En hoe zit het dan met de toegezegde investering van de vijf dragons? ,,Die is nog niet uitgekeerd. Geen probleem, aangezien ik wel al mijn voordeel doe met de kennis van Manon. En Bas Witvoet is overigens ook nauw betrokken bij onze voortgang. Ik maak me dan ook niet druk over die 100.000 euro. Zodra het nieuwe product er is, gaan we daar weer met elkaar over in gesprek.”

Lees ook: Dragons' Den-investeerder Van Essen: 'Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen worden'

Tekort aan voedingsmiddelentechnologen biedt uitkomst

Met een DUO-lening op maximaal, amper spaargeld en nieuwe investeringen met zowel geld als tijd, dringt zich al snel de vraag op hoe Roodink zijn brood dan op de plank krijgt. ,,Met mijn werkzaamheden als voedingsmiddelentechnoloog. Gelukkig voor mij is er een tekort aan technologen in deze industrie.”

,,Ik kan mij de avond nog voor de geest halen waarop ik tegen mijn vriendin zei dat ik misschien maar weer een baan moest gaan zoeken omdat ik door al mijn geld heen was. Stom toevallig kreeg ik de volgende ochtend een berichtje van een oud-studiegenoot met de vraag of ik nog iemand kende die werk zocht. Een week later kon ik aan de slag in de kwaliteitsdienst ondersteuning binnen voedingsmiddelenbedrijven.”

,,Dat doe ik drie dagen per week. De overige twee benut ik voor het nieuwe product van Panggies. Ik ben dan vooral bezig met het verkrijgen van de juiste grondstoffen en samples. Daarnaast moet alle productinformatie goed beschreven worden. En kom ik er even niet uit, dan is Manon altijd bereikbaar voor advies. Zij is er echt voor me.”

De investeerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

Pannenkoekenrestaurant met dragon Yip nog niet geopend

,,Of er ondertussen ook al plannen voor het pannenkoekenrestaurant van mij en Won Yip op tafel liggen”, herhaalt Roodink tot slot de vraag. ,,Haha, dat zou natuurlijk geweldig zijn. In mijn enthousiasme zou ik het liefst alle plannen willen verwezenlijken, maar ik moet oppassen dat ik niet in zeven sloten tegelijk loop. Laten we nu eerst maar eens het pad van de nieuwe Panggies bewandelen.”

Wil je net als Jorik Roodink meedoen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link: https://vincenttvproducties.nl/aanmelden-dragons-den

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws