Nieuws Groei

Uitblijven Dragons' Den-deal geeft Lotties Period Underwear stevige motivatieboost

Met Pieter Schoen en Shawn Harris kreeg de oprichter van Lotties Period Underwear in Dragons’ Den precies de investeerders die ze wilde. Om meer aan marketing te kunnen doen, een stabiele voorraad aan te houden en een speciale lijn voor tieners op te zetten, had Anneloes Nieuwenhuijse 250.000 euro nodig. Schoen en Harris gingen overstag voor 25 procent van de aandelen. Althans, dat was de intentie. Het liep anders.

Robbert Daalder 15 augustus 2022

Dragons den lotties period underwear

Het menstruatieondergoed waarover Nieuwenhuijse haar pitch hield bij Dragons' Den. Foto: Lotties Period Underwear

In haar menstruerende leven verbruikt een vrouw gemiddeld 10.000 tampons en maandverbanden. Omdat deze producten voor 25 procent uit plastic bestaan en daarmee slecht zijn voor ons milieu, ontwikkelden Nieuwenhuijse herbruikbaar menstruatieondergoed. Een gewild product, aangezien Lotties Period Underwear in 2021 (tevens het eerste volledige jaar) goed was voor een omzet van 255.000 euro.

In Dragons’ Den sprak de deelnemer de verwachting uit deze omzet in het komende jaar te verdubbelen. ‘Met drie miljoen potentiële klanten waarbij de vraag naar duurzame menstruatieproducten per maand met 20 procent stijgt, is dat volgens ons haalbaar. We liggen dan ook al goed op schema’, aldus Nieuwenhuijse tijdens haar pitch in februari. Alle vijf de dragons waren bijzonder bereidwillig om samen te werken. Zoals gezegd koos ze voor Pieter Schoen en Shawn Harris.

"Het duurt soms wel vier jaar voordat mannen met lichte incontinentie naar de dokter gaan. De komst van dit product is in dat opzicht een waardevolle ontwikkeling"

Lees ook: Dragons' Den: The Urban Jungle Project wil bloeien met Witvoet en Yip

Dragons Schoen en Harris zagen af van deal met Nieuwenhuijse

Waar het enthousiasme in beide kampen een half jaar geleden nog optimaal was, is dat inmiddels verdwenen. Nieuwenhuijse: ,,Shawn en Pieter zijn bij ons langs geweest voor een uitgebreidere kennismaking en de due dilligence. En hoewel het gesprek eigenlijk probleemloos verliep, kregen we een week later het bericht dat ze van de deal af zagen. Ze vonden ons team nog te mager en dat wij niet de uitvinders zijn van dit product, was eveneens een probleem. Hun advies was om in deze fase voor een lening elders te kiezen.”

Nieuwenhuijse heeft begrip voor de keuze van de dragons, maar betreurt het uitblijven van een samenwerking. Niet eens zozeer omdat er geen investering komt. Het is vooral de kennis en kunde van de twee doorgewinterde dragons die ze maar wat graag had opgezogen. ,,In deze zakenwereld ben ik nog best bleu. Vóór Dragons’ Den had ik zelfs nog nooit gepitcht. Ik had vooral hun visie op bepaalde uitdagingen willen horen. Echt, in dat hele traject zijn er ontzettend veel vragen boven komen drijven.”

Anneloes Nieuwenhuijse, de oprichter van Lotties Period Underwear.

Lees ook: Dragons' Den: Shawn Harris investeert 1 miljoen euro in Lalaland

Het aandienen van die vraagstukken ging echter gepaard met het ontstaan van een ongekende motivatie om het gaspedaal van Lotties Period Underwear extra diep in te trappen. Zo werd de tienerlijn on hold gezet om in te kunnen zetten op ondergoed voor mannen en vrouwen met lichte incontinentie. De vrouwenlijn is inmiddels al op de markt, de heren moeten nog even wachten tot de eerste voorraad is gearriveerd.

,,Bij lichte incontinentie moet je denken aan niezen, hoesten en lachen. Vooral bij mannen is dat een groot probleem waar niet over gesproken wordt. Het duurt soms wel vier jaar voordat zij met die klachten naar de dokter gaan. De komst van dit product is in dat opzicht een waardevolle ontwikkeling.”

Na Dragons' Den lijkt alles op z'n plek te vallen

Net zoals het nieuwe kantoor van Lotties Period Underwear dat is. ,,Haha, dat kregen we vlak voordat Pieter en Shawn bij ons langskwamen. We hebben als een gek geklust om alles op tijd af te krijgen. Verder zijn we cijfergerichter gaan werken. In de periode voor Dragons’ Den waren we vooral bezig om de basis van het bedrijf op orde te krijgen, zoals voorraad en logistiek. Nu we ons meer op marketing en productontwikkeling focussen, lijkt alles een beetje op z’n plek te vallen. In juli haalden we drie keer zoveel omzet dan in anderen maanden. Het gaat echt goed.”

Lees ook: Amsterdamse hard seltzers prooi voor Won Yip in Dragons' Den

Lotties Period Underwear scoorde alsnog een investering

De vraag die zich door deze positieve ontwikkelingen opdringt, is of de zoektocht naar een stevige investering uit Dragons’ Den eigenlijk wel nodig was. ,,Zeker wel! Ik heb er namelijk ontzettend veel van geleerd. Dat alle dragons in eerste instantie enthousiast waren, is geweldige reclame voor ons bedrijf en bovendien zijn we erin geslaagd om evengoed een som geld uit eigen kring op te halen.”

,,Wat ik startende ondernemers die eraan denken om mee te doen aan Dragons’ Den graag wil meegeven? Dat ze er voor moeten gaan. Ze moeten zich er alleen wel van bewust zijn dat er na een eventuele mondelinge deal in de studio nog een heel traject komt. Dragons' Den is een mooie kans en biedt een leerzaam traject."

Wil je net als Anneloes Nieuwenhuijse meedoen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link.

De investeerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws