Nieuws Groei

Nieuw seizoen Dragons' Den op Viaplay: lukt het Savvy investeerder te vinden?

Twee ondernemers op jacht naar een topinvesteerder; het is een vertrouwd beeld tijdens de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Dragons’ Den. Die twee ondernemers zijn in dit geval Jelmer Hendriks en Tijmen van den Elzen en met hun plasticvrije schoonmaakmiddelen lukte het ze om de nieuwe dragon Manon van Essen te verleiden.

Robbert Daalder 25 april 2022

Savvy hendriks elzen dragons den

De oprichters van Savvy: Tijmen van den Elzen en Jelmer Hendriks. Foto: Savvy.

Jelmer Hendriks (22) en Tijmen van den Elzen (24) stapten in de spotlights met een pitch over hun duurzame missie. De twee jonge ondernemers vertelden dat de meeste schoonmaakmiddelen voor 95 procent uit water bestaan en nog altijd in een plastic fles worden verkocht. Dat kan volgens hen anders. En wel met een oplosbaar tablet dat je in een herbruikbare fles water stopt en simpelweg bijvult zodra deze leeg is. Het starterspakket moet de klant zelf kopen, de tabletten, het poeder en de was- en vaatwasmiddelen komen via de brievenbus.

Dragon Van Essen gaat voor bedrijfsbelang van 20 procent

Hoewel ze met hun bedrijf genaamd Savvy in de eerste vier maanden 88.000 euro aan omzet draaiden, is er meer groeigeld nodig om de (inter)nationale doelen te kunnen verwezenlijken. ,,We kwamen naar Dragons’ Den voor een investering van 300.000 euro tegenover 10 procent van de aandelen”, vertelt Hendriks. In de uitzending op Viaplay is te zien dat er uiteindelijk een deal met investeerder Van Essen komt. Ze betaalt 200.000 euro tegen een bedrijfsbelang van 20 procent.

Lees ook: Dragons' Den komend seizoen te zien bij Viaplay, Plessen, Perridon en Kelder zwaaien af

,,We hadden onze pijlen van tevoren al gericht op Manon. Met Foodture Rebels heeft zij een investeringsfonds dat zich richt op merken die de huidige markt op z’n kop zetten. Ze doet dit weliswaar binnen de foodbranche, maar omdat wij duurzaam zijn en ook interessant voor retail, leek zij onze ideale partner”, aldus Hendriks, die het bij het juiste eind bleek te hebben. Na afloop van de pitch zei Van Essen Savvy een toevoeging op haar huidige portfolio te vinden.

"Het is heel vet om te zien dat een bedrijf als Pieter Pot, dat met dezelfde missie strijdt, zich bij ons aansluit"

Jelmer Hendriks, medeoprichter Savvy

En dus volgde er een aantal weken na de opnames in februari een meeting tussen de twee compagnons en team Van Essen. ,,Dat was een goed gesprek”, zegt Van den Elzen. ,,We hebben alleen nog geen deal gesloten. Aanvankelijk was het ons plan om niet meer dan 15 procent van de aandelen uit handen te geven. Foodture Rebels gaat alleen niet lager dan 20 procent waardoor de onderhandeling nog loopt.”

Savvy waakt voor uitgeven van te veel aandelen

Hendriks: ,,We zijn overtuigd van ons product. Het is duurzaam, maar voelt tegelijkertijd écht als een luxeproduct. Daarom is het voor ons jonge bedrijf super cruciaal dat we dit goed doen. In de toekomst hebben we ook nog aandelen nodig om verdere stappen te kunnen zetten."

,,Graduate Entrepreneur (een fonds van de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam, red.) is sinds maart namelijk ook investeerder geworden. Dit moet écht goed voelen. Voor beide partijen. Gelukkig hebben we erg prettig contact met Manon.”

Dragons' Den-investeerder Manon van Essen. Foto: Annemieke van der Togt.

Lees ook: Dragons' Den-investeerder Harris: 'Nederland doet te weinig voor jonge ondernemers in startupfase'

Dragons' deal nog niet rond, Savvy groeit gestaag

Geen plastic afval, geen vervoer van water. Het rendement van de oplosbare schoonmaaktabletten en poedervormige handzeep bezorgt de Rotterdamse startup ondertussen al niets dan groei.

Zo kreeg The Happy Activist Matthijs Jaspers lucht van Savvy. ,,Als promotor van duurzame initiatieven vroeg hij ons of we hem beeldmateriaal konden leveren zodat hij erover kon publiceren. Dat stuurden we op zondagavond en de volgende dag vloog onze site eruit. Iedereen was laaiend enthousiast en de bestellingen stroomden binnen”, lacht Hendriks. ,,Hopelijk heeft onze pitch in Dragons’ Den hetzelfde effect.”

Na Dragons' Den: Pieter Pot gaat wasmiddel Savvy verkopen

De producten van Savvy zijn momenteel alleen te verkrijgen via de webshop. Iets waar binnenkort verandering in komt aangezien de verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot het wasmiddel van Savvy aan het assortiment zal toevoegen. ,,Over een tijdje zal de handzeep daarbij komen en daar zijn we natuurlijk heel enthousiast over. Echt een goede fit! Het is heel vet om te zien dat dit soort bedrijven, die met dezelfde missie strijden, zich bij ons aansluiten.”

Het duurzame productaanbod van Savvy. Foto: Savvy.

Lees ook: Derde seizoen Dragons' Den: de succesverhalen van 2021

,,Om de massa te kunnen bereiken, kijken we eveneens naar de klassieke supermarkten en flitsbezorgers zoals het Picnic van Michiel Muller. Hij zit trouwens ook achter Graduate Entrepreneur”, voegt Hendriks eraan toe. ,,Zij hoeven niet met flessen van 2 liter te sjouwen, maar alleen nog maar met de tabletten. En qua opslag heb je voor Savvy bovendien maar weinig ruimte nodig.”

Deelname aan Dragons' Den hing al een tijd in de lucht

Of en wanneer de deal met Van Essen er definitief komt, is dus nog even afwachten. Feit is wel dat Hendriks en Van den Elzen een waardevol product in handen hebben. Over de goede afloop maken de twee zich geen zorgen.

,,We waren al een tijdje van plan om mee te doen aan Dragons’ Den”, besluit Van den Elzen. ,,Ons verhaal is gewoon goed en dat moesten we voor ons gevoel met iedereen delen. We dachten van tevoren al dat we als twee jonge ondernemers een goede kans zouden maken. Dit product is op de consument gericht en heeft alles te maken met duurzaamheid. Dat is wat men nu wil.”

Zou je net als Jelmer Hendriks en Tijmen van den Elzen ook mee willen doen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link: https://vincenttvproducties.nl/aanmelden-dragons-den

De investeerders van Dragons' Den (vlnr): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws