Nieuws Groei

Eredivisie-voetballer Sai van Wermeskerken (PEC Zwolle) scoort ook met zijn sushi-winkels

De bal rolt bij ondernemer Sai van Wermeskerken (26) twee kanten op: hij is niet alleen verdediger van PEC Zwolle, maar ook eigenaar van twee Japanse eetwinkels. Maandag was de officiële opening van de vestiging in Zwolle.

Vincent de Vries (De Stentor) 20 april 2021

Sai van wermeskerken sushi restaurant nec 1

Sai van Wermeskerken is eigenaar van twee Japanse eetwinkels, waaronder eentje in Zwolle. Foto's: Henri van der Beek

Nee, Sai van Wermeskerken staat niet zelf in de keuken van Sushi Roku, zijn Japanse eetwinkel in de Thomas à Kempisstraat in Zwolle. Daar heeft de verdediger - geboren in Maastricht, maar opgegroeid in Japan, het land van zijn moeder - zijn mannetjes voor. In dit geval een Japanse chef-kok.

Maar de rechtsback van PEC bezorgt het wel. ,,Ja, heerlijk is dat”, lacht Van Wermeskerken in De Stentor. ,,Vanwege mijn knieblessure kan ik alleen nog niet op een brommer of fiets zitten. Daarom doe ik het voorlopig nog even met de auto.”

Lees ook: Dit sushirestaurant heeft twee bedienrobots in dienst

Van Sport Management Business naar retail

Van Wermeskerken die met een bestelling voor de deur staat; het heeft inmiddels al geleid tot een hoop verbaasde gezichten. ,,Niet iedereen herkent me, maar diegenen die dat wel doen, zijn helemaal enthousiast. Die vinden het prachtig dat ik het zelf kom brengen. En voordat ik het weet, hebben we het dan over PEC.”

Zelf geniet Van Wermeskerken daar ook van, zegt hij. Sterker nog, het was één van de redenen waarom de Japanner, die ooit de studie Sport Management Business volgde, vorig jaar besloot om zich in dit avontuur te storten. ,,Al deed ik het natuurlijk ook omdat ik door corona nauwelijks meer wat voor handen had. We konden niet voetballen, niet trainen. Niks. En ja, dan ga je nadenken wat je wel kan doen.”

Japanse keuken meer dan alleen maar sushi

Met wat Japanse vrienden kwam Van Wermeskerken op het idee om een Japanse eetwinkel te beginnen. ,,Dus niet alleen sushi”, benadrukt hij. Want het is een misverstand dat de Japanse keuken alleen uit sushi bestaat. Zo verkoopt Van Wermeskerken ook Japanse curry en Ramen.

''31 winkels? Dat klinkt ambitieus, dat weet ik. Maar waarom mag je die dromen niet hebben? Op de club hebben ze er in ieder geval wel vertrouwen in''

Sai van Wermeskerken, PEC-verdediger en retailer

De vestiging in Zwolle is inmiddels zijn tweede eetwinkel, nadat Van Wermeskerken vorig jaar zijn eerste was begonnen in Leek. De bedoeling was dat Zwolle, die hij heeft kunnen opstarten dankzij een geslaagde crowdfundingsactie, in december zou volgen. Maar aangescherpte coronaregels gooiden toen roet in het eten.

Succesvolle take-a-away in coronatijd

,,Ja, dat was wel even vervelend”, zegt Van Wermeskerken. Al heeft hij nooit gedacht om het desnoods met een jaar uit te stellen. ,,Wij zijn natuurlijk geen restaurant, maar een take-a-away. Dat scheelt ook.”

Met de eerste goede reviews op zak - onder wie van zijn moeder én zijn ploeggenoten Yuta Nakayama, Bram van Polen en Eliano Reijnders - heeft Van Wermeskerken de smaak goed te pakken. Natuurlijk, de focus zal altijd op PEC blijven liggen, zegt hij. ,,Logisch ook, dat is mijn werk. Ik ben tenslotte voetballer.”

Onderneming Van Wermeskerken sponsor PEC

Maar als hem wordt gevraagd hoeveel Japanse eetwinkels hij nog erbij wil hebben, hoeft Van Wermeskerken, die met zijn bedrijf tevens PEC sponsort, niet lang na te denken. Dat moeten er in totaal 31 worden. Net als zijn rugnummer. ,,Dat klinkt ambitieus, dat weet ik. Maar waarom mag je die dromen niet hebben? Op de club hebben ze er in ieder geval wel vertrouwen in. Daar noemen ze me ondertussen al een ceo.”

Lees ook: Van voetballer tot badjaskoning: ondernemer Niels Kokmeijer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws