Nieuws Groei

G20 wil standaarden over online zaken doen om innovatieve bedrijven te laten groeien

Voor het eerst overleggen de 20 grootste economieën ter wereld over internet en digitaal beleid. Ze ijveren voor meer mondiale standaarden om een sterkere wereldwijde digitale markt te creëren, kwalitatief beter, toegankelijk en snel internet, en betere scholing in computer- en internetvaardigheden. Dat meldt het AD. Minister Kamp (EZ) praat in Düsseldorf mee en noemt afspraken hoog tijd.

David Bremmer 7 april 2017

Henk Kamp 7

Het is voor het eerst in jaren dat Nederland weer mag aanschuiven op een G20-top. In 2010 was premier Balkenende aanwezig in Toronto. De komende editie is extra bijzonder, want in aanloop naar de echte top in juli komen vandaag de ministers verantwoordelijk voor internet en digitale zaken bij elkaar.

Hoe belangrijk is het dat internet de G20 haalt?

,,De economie wordt steeds digitaler, dus het is niet meer dan logisch. Meer en meer zaken worden online afgewikkeld, zowel tussen burgers en bedrijven als tussen burgers, bedrijven en overheden. Die ontwikkeling verloopt alleen niet overal even snel, zelfs niet in ontwikkelde landen."

Waar worden er afspraken over gemaakt?

,,Om innovatieve bedrijven te laten groeien - en Nederland heeft er veel, neem Booking.com en Snappcar - is het goed als er uniforme standaarden zijn, zoals voor online zaken doen. Verder gaan we afspreken dat de regels voor deze vernieuwende bedrijven ondernemen niet vooraf onmogelijk maken. Die moeten wettelijk de ruimte krijgen, ingrijpen doe je pas bij problemen. Ook willen we scholing in digitale vaardigheden wereldwijd stimuleren."

De G20 is geen EU. Is het resultaat niet te vrijblijvend?

,,Er is geen verplichting. Maar deze afspraken zijn goed voor de economie, iedereen heeft er belang bij om ze uit te voeren."

Nederland heeft meerdere 'best practices' ingebracht.

,,Onder meer doordat de 4G-dekking hier 99 procent is, lopen we bij veel ontwikkelingen voorop. Zoals smart farming met big data en via drones. Ook experimenteren we in Groningen al met 5G. Van dergelijke voorbeelden kan de wereld leren."

Lees ook: Smart farming: Revolutionaire boeren met drones

Tevreden dat Nederland weer meepraat op het hoogste economische toneel?

,,We zijn de zeventiende economie ter wereld, onze export zit in de mondiale top vijf en qua digitale infrastructuur behoren we tot de top-tien. Dus ja, goed dat we erbij zijn."

Maar als zeventiende economie zijn we geen G20-lid.

,,Niet alleen het economische gewicht is bepalend: de grootte van een land telt ook mee, qua oppervlakte en bevolking. Verder is een zekere geografische spreiding voor de G20 gewenst. Ik heb er enig begrip voor dat we er niet standaard bij zijn."

Hoort Nederland in de toekomst vast lid te worden?

,,Bij de volgende G20-reshuffle is het logisch dat Nederland permanent lid wordt. Dat zou de inzet van een volgend kabinet moeten zijn. Overigens hopen we volgend jaar in Argentinië opnieuw aanwezig te zijn. Vorige week hebben we met de Argentijnse regering overlegd en onze belangstelling aangegeven."

Wereld kan leren van Nederland

Minister Henk Kamp (EZ)