Nieuws Groei

Zo groeide SendCloud uit tot een scale-up met een omzetgroei van 5463%

In de rubriek Groeikracht spreekt De Ondernemer met succesvolle ondernemers over de groei van hun bedrijf. Vandaag: de Eindhovense ondernemer Rob van den Heuvel (25) en zijn compagnons waren nog broekies toen ze in 2012 SendCloud oprichtten, een digitale verzendtool voor webwinkels. Nu veroveren ze Europa.

Gijs van der Sanden | Foto: SendCloud 19 april 2018

Send Cloud oprichters

Het bedrijf SendCloud

  • Aantal mensen in dienst: 75
  • Landen actief: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk
  • Klantenbestand: > 11.000
  • Omzet: 30.000.000 (2017)
  • Verwachte omzetgroei: 100%

Het begin van SendCloud

Het begon met frustratie. De jonge Eindhovenaren Rob van den Heuvel, Bas Smeulders en Sabi Tolou runden een webshop in telefoonaccessoires en kwamen er al gauw achter dat het verzenden van hun producten een gruwel was.

Van den Heuvel: ,,Toen de shop een beetje begon te lopen leek het alsof we alleen maar bezig waren met het overtikken van adresgegevens. We hadden er een dagtaak aan.” Een oplossing was niet zo snel voorhanden. Ze hoefden maar even wat internetfora af te struinen om te zien dat ze niet de enige webshopeigenaren waren met dit probleem.

Lees ook: Rico Nieuwenhuijse met Rico Moda van lokale boetiek naar miljoenen-webshop

De doorontwikkeling van SendCloud

,,Grote webshops hebben vaak hun eigen verzendlogistiek, maar kleine winkels moeten alles handmatig doen. Toen dachten we: we bedenken zelf iets,” aldus Van den Heuvel, die op dat moment nog Bedrijfseconomie studeerde. Ze bedachten met SendCloud een tool die het hele verzendproces regelt: van het printen van een label tot retourverzendingen. Ze sloten contracten af met alle grote vervoerders – denk aan PostNL en DHL – waardoor webshopeigenaren er met SendCloud ineens veel meer verzendopties bij kregen.

De ondernemers, tevens goede vrienden van elkaar, begonnen door een bevriende developer een basisplatform te laten ontwikkelen. ,,We belden webshops koud op met de vraag of ze het voor ons wilde testen,” aldus Van den Heuvel. Ook het contract dat met PostNL werd gesloten verliep via-via. “Daarna volgden andere partijen. Als je de grote vis eenmaal hebt, komt de rest vanzelf.”

Lees ook: Groeibriljant YoungCapital realiseert megagroei van 59 procent per jaar

Inversteringen en doorgroeien

Er volgden verschillende investeringsrondes. Met een omzetgroei van maar liefst 5463 procent over de afgelopen jaren voeren ze de Deloitte Technology Fast aan. Hoe boksten ze dat voor elkaar op hun jonge leeftijd? ,,Ik denk dat onze leeftijd juist in ons voordeel heeft gewerkt,” aldus Van den Heuvel. ,,We hadden kennelijk een goede gunfactor. Nu we investeerders hebben ligt het anders, maar in het begin hebben we alles op eigen kracht gedaan.”

Ze gaan elke maand met zijn drieën de stad in, vertelt hij. ,,Dan gaan we naar een bar of restaurant en leggen we al onze frustraties van de afgelopen periode op tafel. Soms mondt dat uit in een pittige woordenwisseling. Zeker als we een slok te veel op hebben,” lacht Van den Heuvel. ,,Maar het komt onze samenwerking ten goede: wij kroppen niets op en zeggen het als we ergens ontevreden over zijn. Dat verklaart een deel van ons succes, denk ik."

Ondernemen in Duitsland

Het ging niet allemaal vanzelf. Hun expansie naar Duitsland verliep moeizaam. ,,We maakten alle klassieke fouten. We dachten: we openen gewoon een kantoor in Berlijn, recruiten wat mensen en gaan daar dan eens in de twee weken naartoe om te kijken of de boel op rolletjes loopt.” Dat liep uit op een fiasco, aldus Van den Heuvel. ,,We wilden te veel, te snel. De mensen die we hadden aangenomen hadden geen idee wat ze moesten doen.”

Plan B: iedereen die in Berlijn werkte kwam voor drie maanden naar Eindhoven om het product écht goed te leren kennen. ,,We hebben een stap terug gedaan en hebben ons verdiept in de Duitse bedrijfscultuur. Die is heel anders dan de onze: Duitsers zijn meer afwachtend.” Ze besloten Berlijn te laten voor wat het was en openden een nieuwe vestiging in München. ,,Daar voelden we ons meer thuis. Het gaat nog steeds niet zo hard als in de Benelux, maar we zijn tevreden.”

De ambitie van SendCloud

Het is hun ambitie om eerst marktleider in Frankrijk en Duitsland te worden, en vervolgens in heel Europa. Een uitdaging, zegt Van den Heuvel, want elk land heeft weer nieuwe vervoerders en webshopsplatforms. Hij is optimistisch. ,,Een paar jaar geleden dacht ik nog: als we dagelijks duizend pakketjes gaan versturen, dan zijn we binnen. Nu zitten we op een miljoen pakketjes per maand.”

Gevraagd naar welke ondernemerskwaliteit nou precies heeft geleid tot dit succes, zegt hij: ,,Wij zijn begonnen met een houding van: geen bullshit, we gaan gewoon beginnen en we zien het wel. Nu we zo zijn gegroeid moeten we natuurlijk doordachter te werk gaan, maar die no-nonsense houding kenmerkt nog altijd ons bedrijf.” Hij zou een boek kunnen schrijven zegt hij, over de afgelopen jaren. Lachend: ,,Maar daar heb ik geen tijd voor.”

Een paar jaar geleden dacht ik nog: als we dagelijks duizend pakketjes gaan versturen, dan zijn we binnen. Nu zitten we op een miljoen pakketjes per maand

Rob van den Heuvel, oprichter SendCloud