Kennis Groei

Groeien met je bedrijf: door de 5 belangrijke fases

Je wilt groeien met jouw bedrijf: hoe pak je dat aan? Je kunt jouw bedrijf snel laten groeien met een flinke marketingcampagne. Maar, heb je daar het geld voor? En ben je er als bedrijf op voorbereid?

Het is de organische groei waarmee je waarschijnlijk de beste resultaten haalt. Dat voorkomt té hard groeien. In plaats daarvan gebruik je tips om jouw bedrijf te laten groeien op een tempo dat je op alle vlakken bij kunt houden.

Van onze redactie 10 februari 2022

Groei fases bedrijf

In 5 fases je bedrijf laten groeien

Wij delen een aantal praktische tips, aan de hand van 5 fases om te groeien. Zo kun je een klein bedrijf laten groeien tot een ware multinational. Of tot ieder niveau waar jij je prettig bij voelt natuurlijk:

  1. Pionieren: succesvol starten

  2. Organiseren: naar 25 medewerkers

  3. Management: tot 50 medewerkers

  4. Delegeren en samenwerken

  5. Standaardiseren en groter groeien

1

Pionieren: succesvol starten

Voordat je gaat nadenken over het groeien van jouw bedrijf is het belangrijk om de basis goed neer te zetten. Je bent een pionier op het moment dat je gaat starten, zelfs als je iets doet waarmee je zeker niet het wiel opnieuw uitvindt.

Je bent vanaf dat moment eigen ondernemer, en je weet waarschijnlijk heel duidelijk waarmee je aan de slag wilt. Dat gebeurt lekker informeel, omdat je de kansen grijpt op de plekken waar die zich voordoen. Als je een team om je heen bouwt denk je samen na over de strategie en de positionering.

Tijdens de pioniersfase zoek je uit of jouw bedrijf levensvatbaar is, en klaar om te groeien. Je werkt met ongeveer 5 tot 10 medewerkers, waar je voldoende aan hebt om het allemaal te doen.

2

Organiseren: naar 25 medewerkers

Zodra de eerste groei in jouw bedrijf komt zal je merken dat de fase verandert. Het gaat niet meer om pionieren, maar veel meer om organiseren. Zo zorg je ervoor dat je jouw bedrijf kan laten groeien.

Het is belangrijk om de organisatie op te gaan bouwen, ook al ben je daar nog niet full-time mee bezig. Houd er rekening mee dat je de managementprocessen netjes moet vastleggen, om duidelijk te maken hoe het in jouw bedrijf werkt.

Je wordt meer een manager dan een ondernemer. Dat betekent dat je minder bezig kunt zijn met de creatieve kanten. Juist in deze fase moet je leidinggeven, én heb je de kans om anderen te vragen de organisatie van je over te nemen.

3

Management: tot 50 medewerkers

In de volgende fase komt er nog meer nadruk te liggen op het management. Het groeien van jouw bedrijf is nu een full-time bezigheid geworden. Je staat er gelukkig niet meer alleen voor, omdat je managers om je heen verzamelt.

De drukte neemt toe, en daarmee ook de hoogte van de kosten. De marges komen onder druk te staan en het werk wordt complexer. Groeien als bedrijf wordt ook lastiger, omdat er minder geld beschikbaar is voor dingen die eerst heel normaal leken. Om te groeien met jouw bedrijf zal je waarschijnlijk kapitaal van buitenaf moeten aantrekken.

4

Delegeren en samenwerken

Zodra je met meer dan 50 man werkt binnen jouw bedrijf kun je niet anders dan bepaalde taken delegeren. Het is een belangrijke uitdaging, omdat je beslissingen aan anderen over moet laten.

Als ondernemer kun je niet meer overal bij betrokken zijn. Dus wil je verder groeien als bedrijf? Houd er dan rekening mee dat jij je op de grote lijnen zal richten. Of dat je nog maar een specifiek onderdeel echt dagelijks kunt leiden. De rest van het werk zal je over moeten laten aan managers die daarmee bezig zijn.

5

Standaardiseren en groter groeien

Ten slotte zal je het bedrijf standaardiseren. Aan de hand van standaard-processen en duidelijke richtlijnen creëer je een stabiele basis. Het is de kunst om de bureaucratie zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

In deze fase maak je het bedrijf klaar voor de toekomst. Je zorgt ervoor dat de organisatie het uiteindelijk ook zonder jou af kan. Zo weet je zeker dat het bedrijf door kan blijven draaien (en kan blijven groeien), ook als jij afscheid hebt genomen en een nieuwe uitdaging aangaat.

Groeien met je bedrijf

Dus wil je groeien met jouw bedrijf en ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Het vraagt om focus op de verschillende fases, aan de hand waarvan je door diverse uitdagingen gaat.

In iedere fase zijn er andere specialismen nodig om te groeien en kan de focus weer net anders liggen. Zo zorg je ervoor dat je jouw bedrijf kunt laten groeien tot dat waar je van droomt. Het is een lange en listige weg met allerlei hobbels, dus houd er rekening mee dat jij je in iedere fase van groei opnieuw zal moeten aanpassen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws