Nieuws Groei

Ondernemer Jan-Paul Kreukniet (27) gooide roer om voor eigen recherchebureau: 'Volwaardig verlengstuk van politie'

Na een carrière in de entertainmentbranche en het bedrijfsleven startte Jan-Paul Kreukniet (27) in 2021 met het Haagsch Recherchebureau. Dit bureau is onder meer actief op het gebied van bedrijfsrecherche en woonfraude. 'De politie staat onder druk, er blijven zaken liggen. Een recherchebureau kan dit overnemen.' Deze maand voegt de ondernemer daar een academie voor privédetectives aan toe. Of zoals hij het zelf liever noemt: particulier rechercheurs.

Peter Westhof 1 november 2022

Kreukniet haagsch recherchebureau horizontaal

'Een recherchebureau kan zaken overnemen van de politie, die momenteel enorm onder druk staat.' Foto: Haagsch Recherchebureau

Jan-Paul Kreukniet begon al op zijn tiende met werken. Hij werd toen dj. ,,Ik heb toen op verjaardagsfeestjes gedraaid. Daarna heb ik dat uitgebreid en ben ik met een team gaan werken”, vertelt Kreukniet. Zijn bestaan als dj mondde uit in het eigenaarschap van een entertainmentbureau: The DJ’s Benelux. Daarnaast had hij jarenlang een marketingbureau voor het mkb. Hij adviseerde mkb-bedrijven op marketinggebied via van een abonnementsvorm.

Na onder meer als interimmer voor de Nationale Politie gewerkt te hebben, begon hij vorig jaar het bedrijf Haagsch Recherchebureau. ,,Ik heb altijd al gewild om bij de recherche aan de slag te gaan. Maar de cultuur bij de Nationale Politie sprak mij niet zo aan. Ik vroeg me af dit wel een goede match voor mij was. Na een paar commerciële banen begon het te kriebelen. Ik wilde wat gaan doen, waarin dienstbaarheid meer een rol zou spelen. De politie staat momenteel enorm onder druk en er blijven veel zaken liggen. Een recherchebureau zou dit kunnen oppakken. Ik dacht: ik moet hier iets mee doen en ben vervolgens het Haagsch Recherchebureau begonnen. Daarvoor heb ik uiteraard eerst verschillende opleidingen op dit vlak gevolgd.”

"De politie staat momenteel enorm onder druk en er blijven veel zaken liggen. Een recherchebureau zou dit kunnen oppakken. Ik dacht: ik moet hier iets mee doen"

Goed geschoolde rechercheurs

Bij een recherchebureau denken mensen al snel aan privédetectives die vanuit bosjes overspelige partners fotograferen, maar volgens Kreukniet is dat geen juist beeld van zijn werkzaamheden. ,,We doen met name bedrijfsrecherche en woonfraude. Bedrijfsrecherche is vrij breed, dan moet je denken aan diefstal en verduistering, verzuimfraude, ondermijning of overtreding van het concurrentiebeding. Dat zijn de voornaamste onderzoeken. We doen ook onderzoek als privédetective. Dan kan het gaan om overspel, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Zo doen we ook onderzoek naar alimentatiefraude, stalking en oplichting. We doen dit meestal voor klanten voor wie we ook bedrijfsrecherche doen, omdat dit de meer vermogende mensen zijn. Dan is de slagingskans groter.”

Kreukniet vindt dat recherchebureaus als een volwaardig verlengstuk van de politie kunnen optreden. ,,Maar het is wel van belang dat de particulier rechercheur goed geschoold is, voordat hij het werkveld instapt.”

Wisselend kwaliteitsniveau

Het Haagsch Recherchebureau is niet uniek in Nederland. ,,Er zijn nog verschillende andere bureaus, waarvan het merendeel éénpitter is. Zo’n vijf tot tien bureaus hebben meerdere mensen in dienst. Er wordt veel samengewerkt, maar het is niet zo dat iedereen dezelfde kwaliteit levert. Er is een keurmerk, maar het kwaliteitsniveau is vaak nog onvoldoende om met de politie samen te werken. Je ziet dat particuliere beveiligers steeds meer taken van de politie overnemen en ik denk dat we op den duur dat ook meer zouden kunnen doen.”

Volgens Kreukniet kijkt de politie ‘nogal wisselend’ tegen de activiteiten van recherchebureaus aan. ,,Dat heeft te maken met het wisselende kwaliteitsniveau. De samenwerking gebeurt nu altijd op één zaak en is nooit structureel. Het is ook eenrichtingsverkeer. We gaan met een bepaalde zaak naar de politie, maar krijgen nooit informatie terug waarmee we verder zouden kunnen rechercheren. Voor een goede samenwerking zou er tweerichtingsverkeer moeten ontstaan, maar dit wordt bemoeilijkt door de privacywetgeving.”

Lees ook: Grote bedrijven kopiëren tactiek ASML en Brainport om hackers te dwarsbomen

Het afgelopen jaar vond Kreukniet het ‘best wel moeilijk’ om voor zijn bureau goede observanten te vinden. ,,Ze hebben vaak maar vijf zaterdagen een theorie-opleiding gevolgd en missen daardoor praktijkervaring. Toen ben ik op het idee gekomen van een eigen opleiding voor particulier rechercheurs.” In drie tot zes maanden stoomt Kreukniet bij de Haagsche Recherche Academie nu geïnteresseerden klaar voor het werken als rechercheur. Hierna kunnen zij bij hem aan de slag of als freelancer starten.

"Wij bieden ook een rijopleiding aan. Niemand in de branche doet dit. Ik vind dit nodig omdat je tijdens je werk als rechercheur op de weg veel bijzondere manoeuvres moet maken"

Uitgebreide training op contra-observatie en rijvaardigheid

,,In mijn opleiding wordt volop aandacht aan wet- en regelgeving besteed, waaraan recherchebureaus dienen te voldoen. Maar het is ook tijd voor actie. Zo word je als rechercheur in spe uitgebreid getraind op rijvaardigheid en wordt er ook aandacht besteed aan contra-observatie met scenariotrainingen. Om mensen te selecteren, doen we een intake en een proefles. We hebben nu zes deelnemers bij de opleiding. Het werk is prima parttime naast een andere baan te doen”, zegt Kreukniet.

Met trainingsacteurs en rollenspellen leren Kreukniet en zijn team van specialistische collega’s de deelnemers het vak van rechercheur. ,,Het unieke is dat wij een rijopleiding aanbieden. Niemand in de branche biedt dit aan. Maar ik vind dit nodig omdat je tijdens je werk als rechercheur op de weg veel bijzondere manoeuvres moet maken. De deelnemers krijgen zo de specialistische rijopleiding van de politie getraind.”

Lees ook: Duizendpoot Eric van Schagen: ‘Ik sta met hart en ziel voor mijn mensen’

De opleiding, die drie tot zes maanden duurt, is vooral gericht op mensen met een achtergrond in veiligheidskunde, psychologie, criminologie of met ervaring bij een overheidsdienst. ,,Uiteraard kunnen mensen ook deelnemen als ze net als ik het roer om willen gooien.”

'We hebben nu zes deelnemers bij de opleiding. Het werk is prima parttime naast een andere baan te doen.' Foto: Het Haagsch Recherchebureau

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws