Nieuws Groei

Ondernemer Wesley (38) stond ooit op straat: nu is hij multimiljonair dankzij vastgoed

Veel miljonairs kiezen voor de luwte en laten niet graag zien wat ze hebben. Maar niet Wesley Adema (38). De Bredase vastgoedman is te zien in allerlei televisieprogramma’s en geeft zelfs een inkijkje in zijn zes nullen tellende bankrekening.

Nicole Roelands (AD) 18 september 2023

Wesley Adema dakloos multimiljonair ondernemer 2

Wesley Adema bezit veel vastgoed en heeft daardoor miljoenen euro’s op de bank. Foto: Edwin Wiekens/Pix4Profs

Wat je ziet is wat je krijgt. Die woorden lijken Wesley Adema op het lijf geschreven. Niet letterlijk, want hij mag dan veel tatoeages hebben, enkel de namen van zijn kinderen prijken op zijn armen. Maar hij is in het echt net als in de televisieprogramma’s Steenrijk, straatarm, Waar doen ze het van? en Let’s get Spanish. Netjes gekleed, vriendelijk. Met in zijn nabijheid een roodgloeiende telefoon en voor zijn neus een gezonde sportmaaltijd.

'Een jongen vol tatoeages, dat is vast een crimineel'

De miljoenen worden niet verdiend in een statig kantoorpand, maar in een klein kantoortje. Dat is dan wel weer onderdeel van zijn riante woonboerderij met zwembad, jacuzzi en sauna in het buitengebied van Breda Noord-West. Daar woont hij met zijn vrouw Alicia, zoons Sky (11) en Josh (8) en twee Oudduitse herders Houston en India, zo valt te lezen in BN DeStem.

Adema is een familieman. Al heerst er een ander beeld van hem. Dat wordt versterkt wanneer hij de motor van zijn felblauwe McLaren 570S flink laat brullen. ,,Veel mensen denken: een jongen vol tatoeages, dat is vast een crimineel. Maar ik heb alles op orde. Alles is wit en netjes.”

''In de weekenden deed ik modellen­werk, zodat ik gratis kleren kreeg. Daardoor zag ik er netjes uit op afspraken en dat vond ik belangrijk''

Je hebt een vermogen van 8 miljoen euro en zo’n twintig pandjes in bezit. Dat is je niet in de schoot geworpen, toch?

,,Nee, het is niet zoals bij van die internetjongens die in één keer een ton per maand verdienen. Bij mij ging het geleidelijk: van 2.000 euro per maand naar een jaar later 4000 per maand en ga zo maar door. Ik heb het langzaam opgebouwd. Al is tien jaar nog heel snel om miljonair te worden. Ik wilde voor mijn dertigste een vermogen van 1 miljoen euro hebben. Dat doel behaalde ik al op mijn 28ste.”

En toen?

,,Ik ging het iets rustiger aan doen. Achteroverleunen. Ik had dit (zijn huis, red.) gebouwd, het zwembad aangelegd, er stond een Lamborghini voor de deur, een miljoen aangetikt. Wat ga je dan doen? Zuipen, naar feestjes. Uiteindelijk merkte ik: dit is niks voor mij, dit is geen leven. Ik moet nieuwe doelen stellen, nieuwe ondernemingen opzetten; vol op het werk inzetten.”

Kun jij in het moment leven?

,,Ben jij een psycholoog? Nee, ik moet vaker beseffen wat ik allemaal heb. Maar wanneer doe je dat? Als je een tegenslag hebt. Dan denk ik weleens: waar doe ik het nu eigenlijk voor?”

Lees ook: Van vluchteling naar miljonair? Hossein verkoopt kaviaar en champagne over de hele wereld

In Waar doen ze het van? zien we dat een koper van een van jouw panden zich terugtrekt. De deal van 1,6 miljoen euro gaat niet door. Dat raakt je...

,,Daar heb ik mentaal een tik van gehad, ja. Het ging om een gigantisch bedrag aan eigen geld. Als ik dat nu weer terugzie op televisie, doet me dat pijn. Mensen denken dat alles wat ik aanraak in goud verandert, maar bij mij gaat het ook niet vanzelf.”

Hoe was jouw jeugd?

,,Ik ben geboren in de Bredase wijk Heusdenhout. Toen mijn ouders scheidden, gingen mijn broer en ik met mijn moeder mee naar Purmerend. Daar heb ik tien jaar gewoond, tot mijn 15de. Toen was ik de regels beu. Ik was zelfstandig opgevoed, veel alleen gelaten en vond mezelf volwassen. Ik besloot bij mijn vader in Breda te gaan wonen. De middelbare school maakte ik af op de Nassau, maar ik had niets met school. Ik wilde gewoon werken. Dus dat deed ik na het behalen van mijn mavodiploma.”

''Ik moet het eerst afmaken, anders kan ik het niet loslaten. Wat voor mij goed werkt, is de bladeren uit het zwembad vissen. Daar word ik rustig van''

Was dat je eerste baantje?

,,Nee. Toen ik 12 was, viste ik al golfballen uit de sloot om die vervolgens te verkopen. Na de middelbare school ben ik in het productiebedrijf van mijn vader gaan werken. Niet iets om rijk van te worden, maar vanuit daar kon ik mezelf ontwikkelen. Totdat ik op mijn 19de uit huis werd gezet door mijn vaders nieuwe vriendin. Dat was een klap in mijn gezicht. Ik ben direct gestopt in het bedrijf, maar stond daardoor wel op straat met enkel 500 euro op zak. Dat gebruikte ik voor de huur van een huis. Zelf pakte ik een klein kamertje en de rest verhuurde ik. Daarnaast ging ik in de horeca werken, totdat mijn vader weer aanklopte. Hij wilde dat ik in het bedrijf terugkwam. Uiteindelijk deed ik dat, maar ik zei: ‘Ik ga nooit meer voor een baas werken.’ Ik zette mijn eigen bedrijf op en we deelden de winst van het productiebedrijf.”

Je was pas 19 jaar. Hoe kwam je aan die kennis?

,,Gewoon boerenwijsheid. Ik pakte alles aan, probeerde en zocht het zelf uit. Een jaar later kon ik mijn eerste huis kopen. Ook dat verhuurde ik op één kamertje voor mezelf na. Ik cijferde mezelf helemaal weg, want nadat ik op straat kwam te staan had ik nog maar één doel: financiële vrijheid. Al lig ik heel de maand op mijn nest, dan wil ik zeker weten dat er alsnog duizenden euro’s binnenkomen. Dan kun je zelf bepalen wat je doet. Uiteindelijk heb ik nooit een maand op mijn nest gelegen, want dat zie ik helemaal niet zitten. Maar ik wil wel dat ik het kan.”

Geldzorgen heeft de familie Adema niet, maar volgens Welsey is er meer in het leven. Foto: Edwin Wiekens/Pix4Profs

Jij bent geen stilzitter?

,,In die tijd begon ik ’s ochtends om zes uur en werkte ik tot tien in de avond. In de weekenden deed ik modellenwerk, zodat ik gratis kleren kreeg. Daardoor zag ik er netjes uit op afspraken en dat vond ik belangrijk, want ijdel ben ik altijd geweest. Ik pakte alles op wat op mijn pad kwam. En als je alles aanpakt, groei je snel en komt er veel binnen. Het ging gewoon over tientjes, het was stomweg uren maken. Maar ik vond het leuk en wilde mezelf bewijzen tegenover anderen. Dat heb ik nu niet meer. Nu wil ik niet eens meer zoveel werken.”

Je telefoon gaat continu. Wat zijn jouw rustmomenten?

,,Goede vraag. Ik moet er gewoon even over nadenken. Tegenwoordig probeer ik ’s avonds niet meer weg te gaan. Ik leg de kinderen om acht uur op bed, plof daarna met mijn vrouw op de bank en dan kijken we iets doms op Videoland of whatever. Gewoon, samen de dag eindigen. Dat is het rustmoment. Maar dat lukt niet altijd. Dan zegt mijn vrouw: ‘Het is half tien en je loopt nog te ijsberen met je telefoon.’ Dat helpt niet. Ik moet het eerst afmaken, anders kan ik het niet loslaten. Wat voor mij goed werkt, is de bladeren uit het zwembad vissen. Daar word ik rustig van.”

Heb je geen hobby’s?

,,Geld verdienen is mijn hobby. En mijn auto’s. Ik heb een McLaren 570S en Lamborghini Huracán in de garage staan en een Range Rover en Mercedes GLE op de oprit. In Spanje staat nog een BMW X5. De Lamborghini is mijn favoriet, maar die witte Range Rover is geweldig voor de dagelijkse ritjes. Dan wil je niet in zo’n raceauto zitten.”

Lees ook: De hele wereld wil een jacht uit Friesland: Wajer Yachts

En dan pak je weleens een verkeersboete, is bij Waar doen ze het van? te zien.

,,Dat is niet handig natuurlijk, om jezelf zo te profileren. Tja, je kunt niet alles goed doen.”

In Steenrijk, straatarm hielpen jullie een arm gezin. Wat was de reden om ja te zeggen tegen dit televisieprogramma?

,,Ik was net op Instagram begonnen met het delen van mijn leven en werk. Om anderen te inspireren. Door deelname aan het programma kon ik mijn bereik vergroten en bereik is geld waard. Tegelijkertijd wilde ik mijn zoons de realiteit laten zien. Zij zijn hier geboren, weten dat er lambo’s (Lamborghini’s, red.) voor de deur staan. Ik dacht: voor hen is het goed om een weekje in een ander huis te wonen. Back to reality.”

,,Op zo’n moment zie je weer dat kinderen niet veel nodig hebben. De jongens vonden het geweldig, wilden langer blijven. Weet je waarom? Ze kregen daar heel de dag aandacht van papa en mama. Toen kwam ik erachter: geld maakt kinderen niet gelukkig, de aandacht die je voor ze hebt wel. Daar deden we heel de dag spelletjes en vermaakten we elkaar. Normaal ben ik aan het werk, zit ik in de auto en ren en vlieg ik heel de dag.”

,,Maar ik ben van mening dat ze van mij meer aandacht krijgen dan van een gemiddelde vader. Ik ontbijt ’s ochtends met ze en werk de rest van de dag vanuit huis. Wel zit ik vaak in het buitenland, dan moet ik ze missen. Maar sinds deze week lunchen ze ook thuis. Ze bleven altijd over op school, maar nu mogen ze zelf kiezen: je blijft over of je komt naar huis gefietst.”

Lees ook: Quote Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs: Sharon Hilgers: succesvolste vrouw (en de rijkste)

Kunnen jouw kinderen nog normaal over straat?

,,Bedoel je vanwege de veiligheid? Dat gaat goed. Ik moet er niet aan denken dat er iets zou gebeuren, maar tegelijkertijd: ik ben maar een kleine speler. Dan zou heel de Quote500 moeten onderduiken. Die mensen leven ook gewoon door. Je moet niet in stress leven. Ik vind het ook belangrijk dat mijn kinderen zelfstandig worden. Die kinderen van tegenwoordig worden zo beschermd opgevoed. We weten alles van ze, hebben telefoons, iedereen is beveiligd. Ze moeten niet alleen maar op ons rekenen. Dat konden wij vroeger ook niet.”

Jouw doel voor de toekomst is een vermogen van 30 miljoen. Wat adviseer jij anderen met een spaardoel?

,,Manage en beheer je geld goed. Ik zie mensen die een ton kunnen verdienen. Óf zelfs een miljoen, maar die er niks mee doen. Dan bereik je er ook niet meer mee. Ik steek het in vastgoed. Iemand anders kan investeren in aandelen, maar laat geld niet stilstaan. En manage het. Dat zie je ook bij de andere gezinnen van Waar doen ze het van? Zij hebben geen idee waar hun geld naartoe gaat. Er is geen controle over hun inkomsten en uitgaven.”

De televisiecarrière van Wesley

Wesley Adema is in 2022 voor het eerst op televisie te zien in het SBS6-programma Steenrijk, straatarm. Daarin ruilt het rijke gezin van woning met een Fries gezin dat in financiële problemen verkeert. De Bredanaars leven een week lang van 90 euro, ten opzichte van hun eigen weekbudget van 2750 euro.

Kort daarna krijgt Adema een eigen televisieprogramma op RTL4: Let's Get Spanish. Samen met zijn compagnon Nick van Delft laat hij in twee seizoenen het goede Spaanse leven zien. Ze geven praktische en financiële tips over vakantiehuizen, permanente verblijven en investeringsmogelijkheden nabij de Middellandse Zee.

Op dit moment is de miljonair te zien in Waar doen ze het van? bij de NPO. Een half jaar lang worden vier gezinnen gevolgd die moeten rondkomen van verschillende maandbudgetten. Adema geeft volledige inzage in zijn bankrekening.

Daarmee stopt de televisiecarrière van de vastgoedman niet. Vanaf zondag 26 november is hij te zien in De Mensenbieb (NPO), waar kinderen onbeschaamd alles mogen vragen aan mensen met wie ze normaal niet zo snel in aanraking zouden komen, zoals een multimiljonair.

Lees ook: Zo werd Adriaan Mol zonder opleiding de rijkste jonge miljonair van Nederland

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws