Nieuws Groei

Neleman Wijnen sluit winkels in Amsterdam en Utrecht: 'Focus op wat goed gaat'

Neleman Wijnen sluit haar brandstores in Amsterdam en Utrecht. ,,De omzet blijft achter en andere, belangrijke ontwikkelingen binnen ons bedrijf vragen om meer focus", verduidelijkt oprichter Derrick Neleman. De winkel in Zutphen blijft wel open.

Robert van den Ham 28 augustus 2023

Neleman wijnen just fucking good wine

Foto: Neleman.

,,Als de omzet in de stenen winkels achterblijft en veel langzamer gaat dan verwacht, dan kun je te lang blijven doorgaan of tijdig een conclusie trekken en handelen. Dat hebben wij gedaan", verduidelijkt Derrick Neleman. ,,Online is onze webwinkel top 5-speler, de export gaat erg goed, maar ook ik merk dat het onmogelijk is op alle fronten optimaal te blijven inzetten. In onze bedrijfsplannen voor 2024 staat break-even, voor 2025 winst. Dat is onze belofte aan de aandeelhouders, en we doen er alles aan om die belofte na te komen."

,,We zijn een missiegedreven wijnmerk dat biologische wijn verkoopt - en niet andersom. Winst maken is geen doel an sich, maar als je een financieel gezond bedrijf hebt, kun je de missie nog beter waarmaken. En door deze ingreep versnellen we dat."

''Dit gaat om focussen op dat wat goed gaat"

Op de vraag of de verkoop bij supermarkten heeft gekannibaliseerd op de eigen winkelverkoop, zegt Derrick Neleman: ,,Als je een sterk merk bent is een eigen winkel een fantastische plek waar online of een ander verkooppunt niet tegenop kan. Als je het goed doet ondersteunt dat elkaar. Onze verkopen in de supermarkten van onder meer Jumbo en PLUS gaan goed, Hoogvliet is net begonnen en we gaan testen in de winkels van Dirk. Dit gaat dus om focussen op dat wat goed gaat."

Amsterdam en Utrecht dicht, Zutphen blijft open

,,Zeker, het is en blijft erg jammer van de winkels. Aan ons team heeft het echt niet gelegen. In Amsterdam hadden we een toplocatie. In de ideale situatie neem je meer de tijd om dat te laten groeien en weet je, er is minimaal twee jaar nodig om break even te draaien. Ook in Utrecht wisten we, mensen zijn loyaal aan hun vaste wijnadres, dat gaat tijd kosten. Dat hebben we winstgevend kunnen maken, maar intussen is wel de huur torenhoog en was het lang niet altijd even gemakkelijk om goed en voldoende winkelpersoneel te vinden." Zutphen blijft open. ,,Dat was altijd al de beste winkel. Daar zijn we begonnen en kent een grote, loyale klantengroep."

Lees ook: Wijnpionier Derrick Neleman minister in Ondernemerskabinet: 'Geen btw op biologische groente en fruit'

Derrick Neleman noemt zijn drie S'en: simpel, slimmer, samen. In dat verband stopte hij eerder de samenwerking met vrijwel alle partnerpartijen die de wijn bottelden en startte een geheel eigen bottellijn. ,,Ook dat was een bewuste keuze. Het gehele proces wordt nu begeleid en gecontroleerd door de eigen wijnmakers. Daardoor heeft de kwaliteit van de wijnen een zeer grote sprong gemaakt. Biologisch, vegan en volledig gifvrij."

Neleman in Verenigde Staten

Focus. Het is voor veel ondernemers een niet onbekend trefwoord. In het geval van Derrick Neleman is dat gerelateerd aan biologische wijn máken - wat erg goed gaat. Neleman Wijnen worden gewaardeerd en geroemd, internationaal en in Nederland door onder meer het toonaangevende De Grote Hamersma.

En: Neleman ligt sinds kort in winkels in de Verenigde Staten., ,We zijn in acht staten verkrijgbaar. New York en Californië zijn de belangrijkste regio’s, maar we zijn er op steeds meer plekken te koop. Dus die Amerikaanse markt wordt steeds belangrijker voor ons.’’

Derrick Neleman bij de inmiddels gesloten winkel in Amsterdam.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws