Combined ShapeAcademy Groei

'Je kunt beter aan je bedrijf werken dan in je bedrijf. Dan kom je verder'

Medeoprichter van fintech-bedrijf Bottomlines Berend Bouwmeester zocht naar een manier om zichzelf én zijn bedrijf vooruit te helpen. Het Groeicollege hielp hem daarbij. Zijn groeiplan werd uiteindelijk als beste gekozen in de categorie 'Cultuur en Talentontwikkeling'. ,,Het gaf me precies het zetje in de rug dat ik nodig had."

Martin Brester 27 juli 2022

Bottomlines Friends liggend

Berend Bouwmeester, medeoprichter van Bottomlines.

Leiderschap moet je leren

Per toeval stuitte Berend Bouwmeester op een aankondiging van Het Groeicollege. ,,Ik wist meteen: dat is iets voor mij," vertelt hij. ,,Oud-voetbaltrainer Co Adriaanse deed ooit over Marco van Basten de legendarische uitspraak: 'Een goed paard is nog geen goeie ruiter'. Mensen waren daarover verontwaardigd, maar hij had gelijk. Leiderschap is iets wat je moet leren, waar je in moet groeien.''

"Het moet voor iedereen een feestje zijn om bij jouw bedrijf te werken. Besteed daarom de tijd aan de cultuur van je bedrijf. Het team is je DNA"

Berend Bouwmeester, medeoprichter Bottomlines

,,In mijn vorige bedrijf groeiden we van 40 man naar 4000 man in drie jaar tijd. Ik gaf leiding aan een team dat steeds verder groeide, maar ik voelde me geen echte leider. Ik deed veel te veel zelf, gaf niets uit handen en werkte steeds harder om alles bij te kunnen benen. Dat stond zowel mijn persoonlijke groei als de groei van de anderen én het bedrijf in de weg. Alleen bezig zijn met scoren is niet waardevol. Het moest dus anders." Het bedrijf werd verkocht aan SAP en Bouwmeester maakte plannen voor een nieuwe startup.

Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering. Ontdek wat Het Groeicollege voor jou kan betekenen >

Meer dan alleen een VrijMiBo

Vlak voor zijn aanmelding bij Het Groeicollege las Bouwmeester het boek 'De Rockefeller strategie' van Verne Harnish, de voorloper van de bestseller 'Scale Up'. Het boek bleek een eyeopener. ,,De groei van bedrijven is voorspelbaar en wetmatig," vertelt hij. ,,Wat je nodig hebt, zijn een goede strategie en duidelijke prioriteiten. Daar ontbrak het mij aan. Ik zocht een format om dingen voor elkaar te krijgen, een mentor. Het Groeicollege gaf me handvatten om verder te komen. Het bleek precies dat steuntje in de rug dat ik nodig had."

Bouwmeester zag in wat 'groeien' betekent. ,,Het is meer dan alleen maar groter worden en meer omzetten behalen. In mijn nieuwe bedrijf wilde ik leiderschap ontwikkelen en ook medewerkers verder helpen in hun eigen ontwikkeling, zodat het voor iedereen leuk is om te werken. Maar een 'Great place to work' is meer dan alleen een borrel op vrijdagmiddag. Want wat vinden mensen écht leuk in hun werk? Veiligheid, inclusiviteit, vrijheid, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling... Dáár gaat het om."

Investeer vandaag in jouw succes van morgen
Het Groeicollege is voor alle mkb-ondernemers die vandaag willen investeren in het succes van morgen. Ontdek jouw potentieel en werk aan een persoonlijk groeiplan tijdens Het Groeicollege!

Klanten zijn keizer, medewerkers koning

Het snel groeiende fintech bedrijf Bottomlines, door Bouwmeester samen met Martijn Kerkhof opgericht, is een financiële dienstverlener die ook scale-up bedrijven ondersteunt en adviseert bij het overkomen van groeiobstakels. ,,In die laatste component lag onze nieuwe uitdaging," vertelt hij. ,,We werken uiteraard vanuit de klant, maar mijn focus ligt nu op het verder helpen van mijn team, onder het motto: 'Klanten zijn keizer, medewerkers koning.' Daarover ging ook mijn groeiplan dat ik tijdens Het Groeicollege heb gemaakt: een nieuwe cultuur creëren, talenten ontwikkelen, een team laten groeien en zo met hen meegroeien."

"Aan de buitenkant is elke ondernemer succesvol, maar vaak is dat schijn. 'Turnover feeds your ego, only profit feeds your family.' Stap uit je comfortzone, durf hulp te vragen, dan groei je echt verder voor jezelf"

Berend Bouwmeester, medeoprichter Bottomlines

Ambitie, drive en mindset

Veel inspiratie haalde Bouwmeester tijdens de colleges uit het samenwerken met de andere ondernemers. ,,Iedere ondernemer is anders, met een ander bedrijf, een andere instelling, maar we groeiden naar elkaar toe. Alles begint met verbinding, dan krijg je ook waardevolle feedback. Bijvoorbeeld dat ik mijn verhaal eenvoudiger moest brengen. Daar had ik veel aan. Mijn groeiplan is nu een soort boek van ons bedrijf waarin ik vertel welke kant ik op ga. Ook de mensen in mijn team zijn daar onderdeel van."

De hele collegereeks volhouden was soms pittig, zegt Bouwmeester: ,,Je moet er wel echt tijd in investeren. Van Nathalie Beck (blue®m, red.) leerde ik: het gaat om ambitie, drive en mindset. Al kost het moeite, je moet dingen afmaken. Een goed ritme is daarbij essentieel: 5 minuten voor tijd klaar zitten, je huiswerk maken, jezelf openstellen. Sommige deelnemers haakten af, omdat ze te druk bezig waren met hun bedrijf. Dat begreep ik niet. Je kunt echt beter aan je bedrijf werken dan in je bedrijf. Dan kom je verder."

Het Groeicollege

Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering en maak een vliegende start in 2023! Lees meer over Het Groeicollege.


tracking pixel