Nieuws Groei

Ondernemer Jorrit Linders over zijn succesverhaal met Game of Thrones

Jorrit Linders vertelt bloedserieus dat hij tot vorige winter nog nooit van Game of Thrones had gehoord. De hitserie scoort wereldwijd tientallen miljoenen kijkers en breekt televisierecords, maar trok nooit de aandacht van de 26-jarige ondernemer. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Paul Driessen | Foto: Peter van Huijkelom 24 juli 2017

Jorrit Linders

Of Linders jaren onder een steen leefde? Nee, hij had het naar eigen zeggen gewoon te druk met het opzetten van zijn dronebedrijf Acecore Technologies in Oss. ,,En ik kijk nooit series. Ben meer van de films."

Game of Thrones

Na een machtig avontuur in IJsland waar hij met een drone spectaculaire luchtbeelden schoot voor de populaire televisieshow, weet de in Ravenstein opgegroeide ondernemer inmiddels wel wat Game of Thrones is. ,,Vlak voordat we naar IJsland vlogen, ben ik wat gaan googelen. Ik zag meteen: joh, dit is gróót!" Dat gevoel werd dubbel en dwars bevestigd op de set, waar complete dorpen waren nagebouwd en een team van een paar honderd man klaar stond om de beste scènes te filmen.

Lees ook: Het nieuwe ondernemen: dronevliegers als hoogvliegers

Connecties en toeval

Hoe kan het dat zo'n jonge ondernemer met een beginnend bedrijf terechtkomt bij de grootste televisieproductie van het moment? ,,Connecties en toeval", zegt Linders. Hij begon zijn professionele carrière in 2011 bij het Haagse Airfilms Productions. Luchtbeelden schieten, sleutelen aan drones. ,,We kochten onderdelen uit China, maar die gingen vaak kapot. Omdat ik wist dat er niks fatsoenlijks op de markt is om goede opnames mee te maken, ben ik de drones zelf gaan maken. Met materialen uit Nederland."

Acecore Technologies

Met dank aan wakeboard-vriend Leon Thé, mede-eigenaar van kant- en klaarmaaltijdenfabrikant Padifood in Oss, kwam Acecore Technologies van de grond. Het bedrijf bestaat drie jaar, telt tien medewerkers en huist aan de Romeinenweg op bedrijventerrein Landweer.

Wereldwijde verkoop

Het kostte een paar jaar om een drone te bouwen die voldoet aan de eisen van de Udenaar. ,,We zijn sinds een jaar echt aan het verkopen. Wereldwijd." De teller staat op 50 verhandelde drones en loopt snel op. ,,Ik verwacht dat we volgend jaar 150 tot 200 drones verkopen.''

IJsland

Een van de vliegmachines kwam terecht in IJsland, waar de eigenaar het apparaat onder meer inzet om commercials op te nemen. ,,Deze klant belde om te vragen of wij konden helpen bij een uitzonderlijke opdracht: Game of Thrones. Ze weten dat ik goed kan vliegen en dat was gezien de weersomstandigheden nodig. Een dag later zat ik in het vliegtuig naar IJsland. Samen met mijn broer Casper, die zich voornamelijk met het camerawerk bezighoudt."

Team met een missie

,,Alles was meteen tot in de puntjes geregeld. We werden opgehaald, het hotel was gereed, we hadden een begeleider op de set en elk uur kregen we een update van het draaischema. Voor de productie waren hele dorpen nagebouwd en liepen een paar honderd man rond. Aan alles merkte je: dit is een team met een missie. We werkten met regisseur Alan Taylor en ik mocht zelfs op de foto met een van de hoofdrolspelers. Echt heel cool allemaal."

Superveel druk

Twee weken lang boden de broers vele uitdagingen het hoofd: sneeuwstormen, temperaturen tot min twintig, hagel en een beperkt aantal uren daglicht waardoor pauzeren er niet echt in zat. ,,Er zat superveel druk op. Als je het verprutst, zit je zo in het vliegtuig terug naar huis. Gelukkig ging alles goed. Onze drones zijn gemaakt om te presteren in dit soort omstandigheden."

Geen aflevering gezien

Linders weet niet hoeveel van zijn shots de serie halen in het zevende seizoen, dat zondagavond van start ging in de VS. Hij heeft nog geen tijd gehad om de seizoenspremière te kijken. Sterker nog: hij heeft tot op heden geen enkele aflevering gezien. Bij aflevering zes van dit seizoen moet hij maar extra goed opletten, want daar staat Taylor als regisseur op de credits.

Prijskaartje van 20.000,-

Ondanks het uitstapje naar IJsland ziet de ondernemer het bouwen van drones als kerntaak. Aan de apparaten die hij aflevert, hangt al snel een prijskaart van 20.000 euro. Toch blijft Linders ook zelf met de machines vliegen, het liefst voor bijzondere producties. Zo probeert Acecore Technologies een voet tussen de deur te krijgen bij de Formule 1, om live luchtbeelden uit te zenden tijdens de races. ,,Een grote uitdaging, want live-beelden kan je niet nabewerken. Die moeten in één keer goed zijn."

Dromen heeft hij de jonge ondernemer nog genoeg. Zo zou de wereldreiziger wel willen vliegen voor een heuse Hollywood-film. ,,En James Bond zou héél gaaf zijn."

Aan alles bij Game of Thrones merkte je: dit is een team met een missie

Jorrit Linders