Aangeboden door Ondernemersportaal Den Haag

Branded Content Groei

Het Ondernemersportaal helpt uniek Haags Sumatraans restaurant verder

Sumatraans restaurant Waroeng Padang Lapek wil zijn activiteiten graag uitbreiden met een winkel in Indonesische eetproducten. Om dit geregeld te krijgen, stuitte manager Theodora Zitman op een aantal hobbels. Ze schakelde het Ondernemersportaal Den Haag in om haar hierbij te ondersteunen.

Anke Derkse 25 mei 2022

Ondernemersportaal Den Haag Theodora Zitman Waroeng Padang Lapek

Theodora Zitman van Sumatraans restaurant Waroeng Padang Lapek. Foto: Machtelt Mostert

Het restaurant, dat in oktober 2019 zijn deuren opende, loopt uitstekend. Volgens mevrouw Zitman is dit het enige origineel Sumatraanse restaurant in heel Europa. Geen wonder dus dat de gasten van heinde en ver komen; zelfs uit Noorwegen en de VS. Toen er dan ook een pand aan de overkant van de straat vrij kwam, is zij samen met de eigenaresse de mogelijkheden gaan onderzoeken voor het openen van een winkel.

,,Nu heb ik nog nooit met zoiets te maken gehad, dus ik kon wel wat hulp gebruiken”, zegt Zitman. ,,Zelf had ik op de website van het Ondernemersportaal al het een en ander aan informatie gevonden. Bijvoorbeeld of er voor het vestigen van een supermarkt in dit pand een vergunning nodig is. Via de website van de gemeente werd ik doorverwezen naar het Ondernemersportaal. Daar ben ik in contact gekomen met bedrijfsadviseur Sandra de Roo.”

Plannen noodgedwongen veranderd

De bedrijfsadviseur legde mevrouw Zitman de verschillende procedures uit. Het bleek dat er alleen producten verkocht worden en geen verse bereidingen plaatsvinden. In deze situatie hoeft er geen vergunning aangevraagd te worden, maar is een melding voldoende. Dat viel dus mee.

,,Alles was al bijna in kannen en kruiken, toen de eigenaar van het pand waarin ons restaurant gevestigd is met de mededeling kwam dat het schoorsteenkanaal niet in orde was. Dit mag echter niet zomaar verbouwd worden, want is een gemeentelijk monument. Dat was een flinke domper. We zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben onze plannen aangepast. We zouden in het nieuwe pand het restaurant kunnen vestigen en in het oude pand dan de supermarkt. Voor die laatste heb je immers geen schoorsteen nodig.”

Theodora Zitman (links) met bedrijfsadviseur Sandra de Roo. Foto: Machtelt Mostert

Nieuwe vergunningen aangevraagd

Zitman is daarop teruggegaan naar de bedrijfsadviseur om te bespreken welke vergunningen er voor de nieuwe plannen aangevraagd moeten worden. De Roo had gezien dat er op het nieuwe pand een brede bestemming zit. Er kan dus in principe een horecagelegenheid in worden gevestigd.

Wel moet er in dit pand een schoorsteen aangebracht worden. Daar moest een bouwvergunning voor worden aangevraagd. Daarnaast moest Zitman een milieuvergunning en een geluidsrapport aanvragen. Voor deze beide laatsten kreeg zij gelukkig begin mei de nodige toestemmingen binnen.

Toen echter de bouwvergunning niet binnenkwam, is ze hierover gaan informeren bij het Ondernemersportaal. ,,Het bleek dat deze aanvraag nog in behandeling was”, schetst Zitman de situatie. ,,Daar werd ik toch wel wat ongerust over, want wij willen op korte termijn ons restaurant verhuizen. De bedrijfsadviseur beloofde hier bij haar collega’s naar te informeren en mij op de hoogte te houden. Ik ben blij dat ik een vaste contactpersoon heb bij het Ondernemersportaal en heb goede hoop dat het allemaal goedkomt.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ondernemersportaal Den Haag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel