Nieuws Groei

Deze wereldspeler in beveiligingscamera's filosofeert als Muller

Net 40 geworden en dan al 21 jaar ondernemer, niet veel mensen kunnen dat zeggen. Rishi Lodhia, een Nederlander met Indiase roots, begon als 19-jarige op zijn Maastrichtse studentenkamer met technologiebedrijf Cameramanager, dat camera’s inzet voor bewaking. Samen met studievriend Tijmen Vos bouwde hij het uit tot een internationaal technologiebedrijf. Het interview gaat over leren omgaan met de Japanse en Amerikaanse cultuur en het plezier van samen ondernemen.

Eduard Voorn 1 februari 2021

Rishi lodhia cameramanager beveiliging

Rishi Lodhia: ,,Nu we samen zijn gegaan met de Amerikanen zitten we in de juiste flow om door te gaan. Het is nu knallen!”

Het interview begint wat later. William, de vader van Rishi Lodhia, heeft namelijk even met hem gefacetimed. De 84-jarige is aan het genezen van corona. Pa Lodhia is een belangrijke ‘kracht’ achter het succes van zijn zoon. Hij werd door dictator Idi Amin van Oeganda uit dat land verjaagd. Tot begin jaren zeventig van de vorige eeuw was in het Afrikaanse land een welvarende Indiase gemeenschap aanwezig, maar die werd verdreven.

Knokken en hard werken als de norm

Zijn van origine Indiase vader vluchtte naar Nederland, waar Rishi in Almelo werd geboren. ,,Het knokken, het harde werken, heb ik als één van de normen en waarden van huis uit meegekregen”, vertelt Lodhia rustig. ,,Mijn vader moest vluchten voor die dictator en hier zijn leven weer opnieuw opbouwen. Je moet blijven vechten, vooruit willen kijken: think about the bigger picture.

Tekst gaat verder onder de foto van de Eagle Eye Networks-beveiligingscamera in Mexico Stad.

Ceo's als het exportproduct van India

Als Indiërs iets kunnen, is het knokken en ondernemen. ,,We zijn een ondernemend volk. In mijn familie is bijna iedereen ondernemer. Zakendoen en vooruitgang boeken zitten in onze cultuur, daar doen we alles voor. Ze zeggen weleens, het belangrijkste exportproduct van India zijn de ceo’s. In Silicon Valley barst het van de talentvolle Indiërs. Bij grote techbedrijven zijn in de top Indiërs te vinden; Sundar Pichai is ceo van Alphabet en Satya Nadella van Microsoft. Er is heel veel talent in India.”

Terwijl Nederlandse ouders hun kinderen vrij laten, kreeg Lodhia al op jeugdige leeftijd van zijn ouders 500 gulden om te gaan ondernemen. Lodhia zegt met hoorbaar plezier dat dit een beste investering is geweest voor zijn ouders. Het is niet alleen een financieel succes geworden, zijn technologie draagt ook bij aan een betere wereld. ,,Het is ons nooit om het geld te doen geweest. Mijn vader is trots dat ik Mexico Stad met 15.000 camera’s beveilig, één van de gevaarlijkste steden op deze planeet. Kinderen kunnen nu veiliger over straat lopen. Dat vindt mijn vader cool.”

Lees ook: Jeffcommerce van ondernemer Rishi Kartaram groeit als leverancier van bol.com en Amazon

Technologie Cameramanager op studentenkamer bedacht

De technologie hiervoor werd in een studentenkamer in Maastricht bedacht. Vanuit hier begon Lodhia op 19-jarige leeftijd met zijn studiemaatje Tijmen Vos het bedrijfje Cameramanager. George Banken, oprichter van ICT-bedrijf Detron, investeerde in de twee. Al studerend en vooral hard werkend bouwden de twee het uit, verkochten het in de zomer van 2013 aan Panasonic, kochten het weer terug en lieten het uiteindelijk in 2017 fuseren met het Amerikaanse Eagle Eye Networks (EEN) uit Austin.

Lodhia benadrukt in het gesprek dat hij ondernemen op eigen houtje niet ambieert. Plezier maken loopt als een rode draad door groei, verkoop, terugkopen en weer laten fuseren; met Tijmen ontdekkingen doen, innoveren en nieuwe toepassingen ontwikkelen. ,,Ik kan echt niet alleen ondernemen", benadrukt Lodhia. ,,Heel veel ondernemers doen het alleen. Ik niet! Wat ook terugkomt, is dat ik nooit genoegen neem met de status quo. Om die reden kochten we Cameramanager terug van Panasonic. We waren niet tevreden met de status quo.”

Veel leren van Japanners en Amerikanen

De net 40 jaar geworden Lodhia mag met zijn 21 jaar als ondernemer al een oudgediende worden genoemd. Op de vraag of hij moe is van al zolang werken, valt hij even stil en denkt na. ,,Goede vraag. Door de focus te verliezen om het meest geavanceerde camerabewakingsplatform ter wereld te worden, ontwikkelde Cameramanager zich binnen Panasonic niet snel genoeg meer. We verloren veel tijd aan de corporate overhead. Het heeft Tijmen en mij energie gekost om onze ‘baby’ terug te kopen en deze te laten fuseren met EEN. Ook het leren van de Japanse en Amerikaanse cultuur heeft de nodige energie gekost. Nu we samen zijn gegaan met de Amerikanen zitten we in de juiste flow om door te gaan. Het is nu knallen!”

,,De kantorenmarkt gaat door corona volledig veranderen. Er gaat echt een transformatie plaatsvinden: Het kantoor gaat een soort ‘clubhuis’ worden.”

Rishi Lodhia, serial entrepreneur & Managing Director Eagle Eye Networks.

Het klinkt eigenlijk alsof hij met de kennis van nu het bedrijf nooit verkocht zou hebben aan de Japanners. Klopt, zegt hij volmondig. ,,Ik zou het samen met Tijmen vanuit hier hebben opgebouwd, hoewel ik veel van de Japanners en Amerikanen heb geleerd. Daarnaast zou ik nog sneller naar het buitenland zijn gegaan met onze dienst. Nog sneller de Amerikaanse markt oppakken om wereldwijd het meest innovatie camerabewakingsplatform te bouwen."

,,Nederland is te klein, kijk naar Jitse Groen, de oprichter en ceo van Just Eat Takeaway en dat soort gasten, die groeien in het buitenland. Om die adoptie te krijgen en die conservatieve beveiligingsbusiness te transformeren, moet je internationale impact hebben. Nederland is mooi testland, maar we zijn te bescheiden en te conservatief geweest.”

Lodhia wil kantorenmarkt veranderen

Het bedrijf haalde eind vorig jaar veertig miljoen dollar op bij de Amerikaanse investeerder Accel om te groeien, of zoals Lodhia het zegt: ‘te knallen’. ,,De digitale transformatie gaat door corona vele malen sneller en ons platform is een welkome oplossing. Met dat geld willen we nog beter worden, de wereld echt veiliger maken door fors te investeren in AI en analytics. We willen kantoren met onze slimme camera’s in combinatie met ons intelligente platform niet alleen ogen, maar ook oren geven. Een camera kan namelijk veel meer dan beelden zien en opslaan."

,,Ons platform ziet als mensen te dicht bij elkaar komen in een kantoorruimte: goed voor het bewaken van social distancing. Onze missie is om zoveel mogelijk gebouwen van onze technologie te voorzien en deze zo slimmer en gezonder te maken, zodat mensen niet per se naar de gebouwen toe hoeven. De kantorenmarkt gaat door corona volledig veranderen. Er gaat echt een transformatie plaatsvinden: Het kantoor gaat een soort ‘clubhuis’ worden.”

Tekst gaat verder onder de foto van Rishi Lodhia.

Lees ook: Topondernemer Wibe Wagemans: 'Overheid moet factor 10 investeren in tech-startups'

Muller, Musk en Federer als inspirators

Wat gaat Lodhia verder nog doen? Zijn stem veert weer op. Het woord disrupten valt opnieuw. Net als Michiel Muller, Elon Musk en Roger Federer, de Zwitser die het tennis een extra dimensie gaf, filosofeert Lodhia graag over de eindeloze mogelijkheden van technologie.

Hij heeft het boek Homo Deus van Yuval Noah Harari – de Israëlisch historicus en futuroloog stelt fundamentele vragen als: Waar gaan we naartoe? – net uit en haalt daar veel uit: ,,Zorg heeft een enorme transitie nodig: telezorg raakt in versnelling. Tegen traditionele industrie opknokken hebben we geleerd door de conservatieve beveiligingsindustrie aan te pakken met Cameramanager en Eagle Eye Networks. Die golf zijn we nu samen aan het pakken. Wie weet wat er daarna aanspoelt.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.