Nieuws Innovatie

De Nationale Ondernemersprijs: op welk bedrijf stem jij?

De Ondernemer en ADR (Algemeen Dagblad en regionale titels van DPG Media) hebben gezamenlijk een prijs in het leven geroepen om de belangrijkste mkb-ondernemingen te eren. Met De Nationale Ondernemersprijs 2023 geef je jouw stem aan het bedrijf dat vooroploopt en tegelijk naast je staat. Je kunt nog tot en met 5 september stemmen op een van de 10 genomineerden.

Van onze redactie 1 augustus 2023

Michiel muller annemarie van gaal jacco vonhof nationale ondernemersprijs 2023

De vakjury van de Nationale Ondernemersprijs, bestaande uit Michiel Muller (l), Annemarie van Gaal (m) en Jacco Vonhof (r).

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd uit een lijst van 110 bedrijfsnamen. Deze waren voorgedragen door alle betrokken redacties in heel Nederland. Zij hebben de kennis over bedrijven in hun regio’s. De jury is daarna aan de slag gegaan en bestaat uit Annemarie van Gaal (ondernemer en columnist), Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) en Michiel Müller (ondernemer, ceo van Picnic).

Zij hebben de lijst teruggebracht tot 10 genomineerden. Deze worden op deze pagina voorgesteld. De allereerste editie van de Nationale Ondernemersprijs wordt op 7 september aan de winnaar uitgereikt in de Jaarbeurs. Breng onderaan de pagina je stem uit!

Lees ook: AD, Regiotitels en De Ondernemer lanceren Nationale Ondernemersprijs

Dit zijn de genomineerde bedrijven

Dit zijn de 10 genomineerden die strijden om de prestigieuze Nationale Ondernemersprijs 2023:

LocalTea

In China zochten deze ondernemers naar een theeplant die bestand is tegen ons klimaat. Doel: de keten (van plant tot kopje thee) korter maken. Dat is veel duurzamer. Inmiddels zijn er twaalf verschillende varianten te koop, online en in de schappen. In het Brabantse Zundert is een echte theeplantage ontstaan, in onverwarmde kassen met een gesloten systeem voor water en voedingsstoffen. Inmiddels wordt ook voor tropische producten een korte keten van lokaal geteeld voedsel een voorzichtige trend te worden.

The Urban Woods

De bouw van circulaire houten woningen in de grote(re) steden van het land. In Delft komt binnenkort het eerste gebouw van puur hout, zonder betonnen kern. De toezegging is dat het vrijwel stikstofvrij gebeurt. Bewoners tekenen geen huurcontract maar nemen een abonnement bij The Urban Woods. Het bedrijf richt zich op werkende professionals, stadsmensen van 27 jaar en ouder.

Wajer Yachts

De bouw van mini-superjachten, snelle motorboten van 12, 16 of 24 meter lengte. Het bedrijf begon in Friesland, maar is inmiddels uitgebreid in Nederland en ver daarbuiten (Frankrijk, Spanje, VS). Wajer bouwt niet alleen de boten maar zorgt ook voor het onderhoud en is 24 uur per dag bereikbaar voor service. Dat geldt ook voor eventuele bemanning. Inmiddels heeft Wajer Yachts 140 werknemers. Grondlegger Dorus Wajer begon 30 jaar geleden met het bouwen van zogeheten Kapiteinssloepen

Protix

Protix haalt voedingsstoffen uit insecten voor menselijke consumptie en diervoeders. Dat gebeurt in een eigen insectenkwekerij. Wat er overblijft, is bedoeld voor meststof voor op het land. Volgens een Duits onderzoek heeft het insectenmeel een zeven keer lagere CO2-voetafdruk dan sojameel in regulier diervoeder. Er wordt ook minder water gebruikt. In Bergen op Zoom heeft Protix de grootste insectenfabriek van de wereld neergezet.

Natuurhuisje.nl

Natuurhuisjes.nl biedt een keuze aan zo’n 20.000 vakantiehuisjes die je midden in de natuur kunt huren, weg van de massalocaties. Deze huisjes zijn geen onderdeel van een park. Er is nu ook een Engelstalige website: nature.house. Het bedrijf kan inmiddels huisjes aanbieden in 50 verschillende landen. Een deel van de opbrengst gaat naar lokale natuurprojecten. Het bedrijf ging op een zolderkamer waar de oprichters een huisje zochten voor hun hobby: vogels spotten.

Leadax

Leadax maakt een milieuvriendelijk product voor de bouw dat lood vervangt, ook nog eens uit afval: een kunststofvlies dat wordt toegepast in onder meer autoruiten en veiligheidsglas. Dat wordt nu niet langer weggooid. Inmiddels heeft Leadax zijn producten uitgebreid met een duurzame dakbedekking, als vervanging van bitumen (een aardolieproduct). Het Gelderse bedrijf staat steevast hoog op de lijstjes van duurzame en circulaire producten.

Koppert Cress

Dit Westlandse bedrijf kweekt cressen (vers gekiemde plantjes) op een steeds duurzamere manier. Het bedrijf is een van de eerste grootschalige gebruikers van LED-belichting en maakt gebruik van warmte- en koudeopslag, zonthermie en aquathermie. Koppert Cress opent ook zijn deuren voor start-ups om in de kassen te experimenteren. Koppert Cress teelt 80 verschillende producten op tien 10 hectare grond. Het bedrijf heeft ‘Q’ gelanceerd om duurzame innovaties voor de gehele glastuinbouw beschikbaar te maken.

Kipster

Een vooruitstrevend pluimveebedrijf waar de kippen restafval eten, in bomen kunnen klimmen en de haantjes niet meteen in de hakselaar gaan. Het bedrijf wil uitbreiden naar de varkenssector: Pigster. Het heeft zijn roots in Limburg en is inmiddels in verschillende landen werkzaam. Kipster wil de meest dier- boer en milieuvriendelijke koppenstal ter wereld zijn. Het ging in zee met de supermarketketen Lidl. Dit bedrijf levert niet verkocht brood voor een deel als voer voor de kippen.

Kingfish

Kingfish kweekt indoor duurzame yellowtail kingfish, een exotische vis uit de Stille Oceaan die tot enkele jaren geleden werd geïmporteerd. Dit is een roofvis die in de natuur in relatief warme wateren voorkomt en bij uitstek geschikt is om te kweken op land. De vis ligt inmiddels in verschillende supermarkten en wordt gebruikt in restaurants. Het bedrijf wil de kingfish nu ook gaan kweken in de Verenigde Staten.

Bax-Shop

Bax-Shop is de grootste (online) muziekwinkel van Nederland. Er werken hier inmiddels 45 mensen. Het bedrijf heeft fysieke winkels in Nederland en België en webshops in verschillende andere Europese landen. Daar zijn muziekinstrumenten te koop. Zo’n 70.000 muziekproducten zijn beschikbaar. Met een enorme inpakmachine wil Bax-Music daarnaast verkwisting tegengaan. Vaak zitten in dozen veel plastic opvulmateriaal waardoor onnodig veel lucht wordt getransporteerd. Bax heeft inmiddels een flink aantal muziekzaken ingelijfd.

Welk bedrijf gun jij de titel van Nationale Ondernemer 2023?
Breng hieronder jouw stem uit!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws