Nieuws Innovatie

Biotechnologiebedrijf MIMETAS winnaar Nederlandse Innovatie Prijs 2022

De Nederlandse Innovatie Prijs gaat dit jaar naar MIMETAS. De prijs is een erkenning voor de baanbrekende innovatie van het bedrijf, gericht op de aanpak van een maatschappelijke uitdaging. MIMETAS is wereldleider in menselijke ziektemodellen voor de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en is onder meer bekend van de OrganoPlate®.

Van onze redactie 3 november 2022

Innovatie MIMETAS prijs 2022 bio tech

Foto: Shutterstock

De Nederlandse Innovatie Prijs komt voort uit de Nederlandse Innovatie Monitor en is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA, onder leiding van hoogleraar Strategie & Innovatie Henk Volberda. De uitreiking was woensdag 2 november in het tv-programma De Wereld van Morgen van AVROTROS.

‘Organ-on-a-chip’

MIMETAS pioniert met de OrganoPlate®, een soort kweekplaat. Hierop worden zeer kleine, levende modellen van menselijke organen gekweekt – waaronder long- en darmweefsel – die van bloedvaten en zelfs van ziektes voorzien kunnen worden. Deze ’organ-on-a-chip’-technologie is een aanzienlijk betere, snellere en goedkopere manier om de werking van ziektes en medicijnen bij mensen te testen en te voorspellen. Hiermee kan MIMETAS een revolutie teweegbrengen in de geneesmiddelenindustrie.

V.l.n.r. Nick Schilder, Jos Joore (co-ceo Mimetas) en Henk Volberda.

Klein model, grootse progressie

,,De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 is wereldwijd toonaangevend met de manier en snelheid waarop nieuwe medicijnen ontwikkeld en getest kunnen worden. Sinds de oprichting in 2013 heeft het biotechbedrijf zich meermaals doorontwikkeld en mag het tegenwoordig de grootste farmaceuten ter wereld tot zijn partners rekenen", aldus juryvoorzitter Volberda.

,,Ondanks – of beter gezegd: dankzij – het microformaat van de oplossing heeft MIMETAS een veelbelovende benadering gevonden om grootse progressie in de geneesmiddelenindustrie mogelijk te maken."

De Nederlandse Innovatie Prijs

De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 is gekozen op voordracht van een deskundige jury én de publieksstem. De hele maand oktober kon het publiek zijn stem uitbrengen wie van in totaal vijf finalisten tot winnaar gekozen moest worden. De finalisten waren: Basilisk Self-Healing Concrete, Logiqs, MIMETAS, PHYSEE en The eNose Company.

De Nederlandse Innovatie Monitor 2022 staat aan de basis van de Nederlandse Innovatie Prijs. De jury lette onder andere op de mate van technologische nieuwheid, maatschappelijke impact van de innovatie, marktpositie en organisatiekenmerken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws