Nieuws Technologie

Veilig omgaan met smartphone dankzij ChatLicense: 'Kinderen worden in digitale diepe gegooid'

De startup ChatLicense komt met een game waarmee kinderen op een veilige en leuke manier kunnen leren wat er komt kijken bij hun eerste mobieltje, maar waarbij ook de ouders up-to-date worden gehouden. Want volgens founder en ceo Marjolein van Tilburg laat informatie hierover nog te wensen over. In de radiouitzending De Ondernemer Live vertelt Van Tilburg hoe zij de app verder wil ontwikkelen en zich hierbij niet wil beperken tot slechts de Nederlandse markt.

Cindy van Rijswijk 6 december 2022

Chat License Marjolein van Tilburg De Ondernemer Live ecommerce app

Marjolein van Tilburg, ceo ChatLicense, te gast in De Ondernemer Live.

De app ChatLicense wil kinderen op een veilige en leuke manier leren communiceren met hun (eerste) mobieltje. ,,Als je de film The Social Dilemma kent, dat zijn wij in een gamified platform', aldus Marjolein van Tilburg tegen presentator Remy Gielen in De Ondernemer Live. ,,Op dit moment is de informatie er allemaal wel, maar de vorm laat te wensen over. Veel ouders en kinderen ervaren het als stressvol en wij vinden dat het beter kan en moet."

Lees ook: 'Verandering e-commerce op komst. Juist als je verkoopt via grote platformen'

Het idee voor de app ontstond dan ook thuis, toen Van Tilburg haar eigen kinderen bezig zag met hun smartphone. ,,Het verbaasde mij dat je als ouders en als kinderen zo in het digitale diepe wordt gegooid. Als ouder kun je ook moeilijk teruggrijpen om te helpen, zo van: dat deden wij vroeger zo."

,,Een smartphone is een heel ander ding dan gewoon een telefoon. Kinderen die voor het eerst een smartphone krijgen, ervaren dat zelf ook als een grote stap. Ze gaan voor het eerst op persoonlijke titel communiceren, zelf accounts aanmaken, spelletjes doen." ChatLicense fungeert hierbij als 'reddingsboei in de digitale oceaan'. ,,Hiermee komt er een nieuwe stap in die smartphone customer journey. Je installeert eerst de app op je smartphone waarmee je je chatlicense moet halen voor je echt aan de slag kunt. Het is de introductiecursus die jij als ouder niet kunt geven."

Geen dataverzameling als verdienmodel

Voornaamste doelgroep wordt gevormd door basisschoolkinderen uit de groepen 6, 7 en 8. Van Tilburg: ,,Dat is de meest kwetsbare groep. Op die leeftijd zijn ze heel erg aan het leren communiceren, dat is volop in ontwikkeling, en dan krijgen ze ineens zo'n telefoon met die onbegrensde mogelijkheden. Dat is als een handgranaat; it can explode in your face. Chatten is echt iets anders dan face to face praten, of in groepspaps of in comments. We willen ze daarin in meenemen. Een basis neerleggen zonder al te stichtelijk te zijn."

Groei van startup naar scale-up vergt investering. Het verdienmodel van de app, die in het voorjaar uitkomt, is nog niet in beton gegoten. ,,Je kunt de app downloaden tegen betaling en onze missie is ook de app samen met mobile providers als vaste stap in te zetten. Bottom line: voor niks gaat de zon op en when you pay peanuts you get monkeys. Maar, zo garandeert de ceo en voormalig privacyadvocaat, ,,het is niet een verdienmodel om met jouw data iets te doen." Een abonnementsvorm lijkt het meest logisch. ,,Het eerste jaar koop je de app als abonnement, daarna blijft dat als zodanig in de lucht. Chatten is daar een onderdeel van, maar het gaat ook over gamen, social media, digitale gewoontes, cybersecurity. Al die dingen komen in ChatLicense aan de orde. Het is een beetje Klokhuis meets Netflix."

"Straks worden we in de basis een productiebedrijf. Er zit veel videowerk en animatie in onze app, dus in januari gaan we op de Amerikaanse markt vast een teen in het water steken, om te laten zien wie wij zijn"

AT&T, Netflix en Bill Gates en...ChatLicense

Van Tilburg steekt bovendien haar internationale ambities niet onder stoelen of banken. ,,We willen graag iets maken wat impact maakt, dat lukt alleen als kinderen het omarmen. En hoe internationaler, hoe cooler."

In januari neemt zij met haar team deel aan de CES in Las Vegas, dé internationale techbeurs waar meer dan 170.000 bedrijven en investeerders uit zo'n 160 landen hun opwachting maken. Daar gaat Van Tilburg op zoek naar de mobile providers, en in gesprek met de AT&T's van deze wereld. ,,Een Netflix is daar ook wat dichterbij. Straks worden we in de basis een productiebedrijf. Er zit veel videowerk en animatie in onze app, dus even vast op de Amerikaanse markt een teen in het water steken, om te laten zien wie wij zijn. En Bill Gates loopt daar ook rond, die heeft een foundation voor mensen die zich inspannen om internet beter te maken. Wie weet loop ik die nog tegen het lijf."

Beluister/bekijk hieronder het fragment met Marjolein van Tilburg in De Ondernemer Live:

Lees ook: Slim circulair ondernemen: van oude mobiele telefoons sieraden maken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws