Nieuws Technologie

Huislijn speelt in op verhitte huizenmarkt met ‘sneak peek’

Huislijn komt met twee nieuwe handigheidjes: een zoekmodel voor je favoriete wijk én de ‘sneak peek’. Dat laatste is een voorproefje van de huizen die binnenkort op de markt komen. Daarmee speelt eigenaar Ronald Barends in op het huizentekort.

Crissy Mulder 3 augustus 2021

Huislijn Ronald Barends huizenmarkt

Ronald Barends: ,,Huislijn toont naast je droomhuis ook je droomwijk.” Foto: Herman Fotografie

Huislijn.nl staat bekend om het uitgebreide aanbod van koop-, huur- en nieuwbouwwoningen. Doordat de makelaar centraal staat, is dit woningaanbod actueel en compleet. Voordat Barends startte met Huislijn, werkte hij vijf jaar bij een financiële dienstverlener. Daar kwam hij in aanraking met Funda, toen nog alleen toegankelijk voor NVM-makelaars. „Er was behoefte aan een andere grote huizenwebsite. Een website voor iedere makelaar. NVM of niet. In 2005 sprong ik in dat gat.” Het grootste verschil tussen Funda en Huislijn? „Makelaars kunnen aangesloten zijn bij NVM, VBO of VastgoedPRO, maar dat is geen verplichting. Iedere makelaar krijgt bij ons een gelijke, eerlijke kans om zijn woning te presenteren.”

Kip-en-ei-verhaal

In 2005 begon Barends Huislijn ‘from scratch’. Hij had geen woningen én geen bezoekers. „Makelaars kloppen niet bij je aan als je geen bezoekers hebt. En bezoekers vinden je niet als je geen huizen aanbiedt. Het welbekende kip-en-ei-verhaal. Waar begin je dan?” De ondernemer veranderde zijn strategie van naamsbekendheid naar vindbaarheid in Google.

"Door de coronacrisis en de krapte op de huizenmarkt zochten er meer mensen dan ooit online naar een nieuwe woning"

Ronald Barends, oprichter Huislijn

Klinkt goed, maar is knap lastig, vertelt Barends. „Een huizenwebsite telt haast een oneindig aantal pagina’s. Dat komt mede door de vele filters. Van plaats tot oppervlakte en van bouwjaar tot aantal kamers. Iedere filter bezorgt de bezoeker nieuwe pagina’s. Dat betekent; héél veel variaties. Even optimaliseren is er in mijn branche dus niet bij. Daarom liet ik een systeem ontwikkelen dat alle nieuwe pagina’s van Huislijn razendsnel indexeert.” Dat besluit bleek een schot in de roos. Al snel stond Huislijn naast Funda in de zoekresultaten van Google.”

Miljoen huizenzoekers

Vandaag de dag telt Huislijn een miljoen unieke bezoekers per maand. Daarbij plaatsen zo’n 2.500 Nederlandse makelaars hun woningaanbod op de website. „Het afgelopen jaar maakten wij een groei van 20 procent door. Door de coronacrisis en de krapte op de huizenmarkt zochten er meer mensen dan ooit online naar een nieuwe woning. Helaas staan er weinig huizen te koop. En de huizen die te koop staan, worden massaal bezocht. Ook interessant is de toename in het mobiele zoekgedrag. Op dit moment gebruikt ruim 60 procent van onze bezoekers het mobieltje om naar huizen te zoeken.”

Naar aanleiding van deze cijfers vond Barends het tijd voor wat nieuws. In samenwerking met onderzoeksbureau Louter ontwikkelde hij een innovatieve zoektool. „Bij het kopen van een huis is locatie ontzettend belangrijk. Hoe beter de wijk, hoe hoger de prijs. Maar hoe weet je welke wijk aan jouw criteria voldoet? Op alle huizenwebsites vind je met gemak je droomhuis. Maar je droomwijk? Dat is nieuw. In dat gat springen wij.”

"Onze Buurtscanner zoekt voor jou de perfecte wijk"

Ronald Barends, oprichter Huislijn

Op zoek naar de perfecte wijk

Op basis van diverse vragen en criteria toont de tool van Huislijn de ideale match. ,,Voorbeeldje: hoe belangrijk vind jij scholen ten opzichte van winkels? Bereikbaarheid ten opzichte van veiligheid? En sportvelden ten opzichte van horeca? De Buurtscanner geeft precies aan welke wijken overeenkomen met jouw favoriete kenmerken. Vanuit daar kan de woningzoeker verder kijken. Dus niet eerst op zoek naar het perfecte huis, maar eerst op zoek naar de perfecte wijk. Een omgekeerd zoekmodel dus.” Op dit moment onderzoekt Huislijn hoe zij de tool het beste in het zoekproces kan integreren. Een eerste pilot staat nu live.

Alvast even naar binnen spieken

Ook nieuw op Huislijn.nl is de ‘sneak peek’: een voorproefje van de huizen die binnenkort op de markt komen. „In Nederland hebben we te maken met een verkopersmarkt. Er zijn meer kopers dan huizen. Het gevolg daarvan? Je verkoopt je eigen woning pas als je een nieuwe woning gevonden hebt. Het resultaat? Een stuwmeer aan woningen in de wacht.”

“Door de verkopersmarkt hebben we te maken met een stuwmeer aan woningen in de wacht”

Ronald Barends, oprichter Huislijn

Barends hoopt de eigenaren van dit soort woningen te verleiden hun huis als ‘sneak peek’ online te zetten. In ruil voor zo’n plaatsing, biedt Huislijn de woningeigenaar een handig rapport aan over de verkoopkans van zijn woning. „Met dit rapport geven wij de woningeigenaar en zijn makelaar alvast een aanzetje van hoe de woning in de markt staat. Tegelijkertijd is de ‘sneak peek’ interessant voor de kopende partij, want hij mag alvast even binnen spieken bij huizen die binnenkort op de markt komen. Dat zijn geen twee, maar drie vliegen in één klap.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws