Aangeboden door Vodafone Business

Branded Content Technologie

Mercer Amsterdam promoot met Vodafone Business sneakercollectie in ‘next level’ volumetric video

De nieuwe techniek ‘volumetric video’ biedt in combinatie met 5G mobiel internet ongekende mogelijkheden voor 3D-videomarketing van producten, ideeën en merkverhalen. De consument wordt ondergedompeld in een unieke ervaring. Dat bleek uit de campagne van high-end sneakerlabel Mercer Amsterdam die gebruik maakt van 'volumetric'. Technologiepartner Vodafone Business was in dit marketingtraject de uitnodigende partij. We spraken over de mogelijkheden van ‘volumetric’ en 5G met Pim Dresen, oprichter van Mercer Amsterdam en Martijn van Lieshout, directeur marketing zakelijke markt bij VodafoneZiggo.

Wim Danhof 31 mei 2021

Vodafone Business Mercer

Pim Dresen, oprichter van Mercer Amsterdam.

Mercer Amsterdam is een merk met een verhaal. Pim Dresen had een passie voor sneakers opgebouwd toen hij in 2014 de banken- en derivatenwereld inruilde voor het ondernemerschap in sneakers en andere fashion. Als tienjarige jongen was hij al verwoed sneakerverzamelaar. Op zijn 19e reisde hij met een zool en een 2D-tekening naar Portugal om voor zichzelf één paar absoluut unieke sneakers te laten maken. Een Instagrampost met zijn nieuwe aanwinst leverde in 2013 zoveel reacties op dat hij de stoute schoenen aantrok en van zijn hobby zijn werk maakte. De eerste collectie bestond uit duizend stuks handgemaakte sneakers in zes kleuren. Acht jaar later heeft Mercer Amsterdam samenwerkingen achter de rug met iconen als Lady Gaga, de zusjes Hadid en Lewis Hamilton. Lees hier meer.

Exclusief, duurzaam en innovatief

Dresen typeert het merk-dna van Mercer Amsterdam: ,,Exclusief design, duurzaam en innovatief. Zo maken wij sneakers van onder andere ananasleer, wijnleer en gerecyclede PET-flessen; alles handgemaakt en handgestikt. Uniek is ook dat wij van elk sneakeronderdeel de leverancier kennen om volledig in te kunnen staan voor een optimale kwaliteit en duurzaamheid van het eindproduct.”

''Dankzij volumetric video zie je voor het eerst precies hoe schoenen en kleding om de - zelfs bewegende - persoon heen zitten. Je waant jezelf als kijker in de opnamestudio''

Pim Dresen, oprichter Mercer Amsterdam

Meer conversie door volumetric video

De sneakers worden via diverse offline en online kanalen verkocht, waarbij een belangrijke rol voor de eigen webshop is weggelegd. Het innovatieve imago van Mercer Amsterdam is van een uitroepteken voorzien door een nieuwe marketingcampagne die startte: daarin wordt de nieuwe collectie in volumetric video gepresenteerd.

Dresen twijfelt niet over de meerwaarde van deze nieuwe techniek: ,,Dankzij volumetric video zie je voor het eerst precies hoe schoenen en kleding om de - zelfs bewegende - persoon heen zitten. Je waant jezelf als kijker in de opnamestudio. Vergeleken met de gangbare statische 3D-beelden van schoenen en andere producten in webshops zal ‘volumetric’ zeker de verkoop bevorderen. Als je bedenkt dat de conversie van de webshop eerder met liefst 200 procent steeg door een schijnbaar kleine wijziging als het gebruik van twee productfoto’s in plaats van één… Daarnaast versterkt volumetric video onze branding als innovatief bedrijf, want vrijwel niemand heeft al kennis gemaakt met deze nieuwe technologie.”

Altijd en overal snel internet

De inzet van volumetric video door Mercer Amsterdam was op instigatie van technologiepartner Vodafone Business. Dresen: ,,Vodafone Business heeft deze next level 3D-video voor ons mogelijk gemaakt dankzij haar 5G-netwerk, dat nodig is voor de snelle verwerking van de grote hoeveelheden data die bij deze videotechniek een rol spelen. Sowieso is het 5G mobiele netwerk voor mij als ondernemer belangrijk. Ik doe al mijn business via mijn smartphone en ben vaak internationaal op pad. Data - bijvoorbeeld plaatjes van nieuwe sneakermodellen - komen in 5G sneller door. Ik heb nu altijd en overal snel internet.”

Alles lezen over de mogelijkheden van 5G? Lees hier verder.

Een nieuwe standaard qua contentbeleving

Martijn van Lieshout, marketingdirecteur zakelijke markt bij VodafoneZiggo, benadrukt dat Vodafone Business haar klanten graag vroegtijdig attendeert op nieuwe technologie: ,,Wij helpen ondernemers om technologie en innovatie op een makkelijke, schaalbare manier toe te passen zodat zij uiteindelijk in hun markt een concurrentievoordeel kunnen behalen. Zo fascineert het mij dat steeds meer zogenaamde kleine bedrijven dankzij digitale technologie een grote internationale slagkracht hebben gekregen, waaronder Mercer Amsterdam. Digitalisering leidt namelijk tot steeds meer rechtstreekse relaties tussen fabrikanten en eindgebruikers, waar ook ter wereld.''

,,Onderzoek bevestigt ook dat bedrijven die investeren in digitalisering van klantcontact, beter door deze crisis komen. Ik geloof erin dat toepassingen zoals volumetric video en Augmented Reality ondernemers stimuleren om hun distributiekanalen opnieuw in te richten. Het zal hen enorm helpen, want ze kunnen klanten hiermee een gave, superieure ervaring meegeven tijdens hun oriëntatie op aankopen. Er is momenteel geen andere techniek dan ‘volumetric’ waarbij je zo goed kunt zien hoe bijvoorbeeld kleding valt en hoe het beweegt op het moment dat jij gaat bewegen. En uiteraard kan volumetric video veel breder worden ingezet als een high impact medium, bijvoorbeeld voor toepassingen met maatschappelijke relevantie.” Of kan worden ingezet bij bijvoorbeeld educatie, leren via VR en in gedetailleerde beelden. "Een concreet voorbeeld daarvoor is het delen van kennis over anatomie."

Een studio vol met camera’s, sensoren en 5G internet

Volumetric video is momenteel de enige manier om menselijke bewegingen en expressie in 3D-video op te nemen voor toepassingen in Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Het vereist een studio die is volgehangen met camera’s en sensoren zodat beelden van personen en objecten inderdaad van alle kanten realtime kunnen worden opgenomen, verwerkt en gecombineerd tot een 3D-video. Daarnaast bevordert een 5G-netwerk het snelle downloaden en afspelen van die content door de eindgebruiker. Vodafone was in Nederland de eerste aanbieder van 5G, de nieuwe generatie mobiel internet.

Van Lieshout verwacht een enorme impact: ,,Door 5G-technologie is er voldoende snelheid en capaciteit om bijvoorbeeld volumetric video gemakkelijk op smartphones van consumenten te kunnen afspelen. De rekenkracht van je toestel speelt hierin vooralsnog wel een bijkomende rol. De volumetric-techniek is een voorbeeld van hoe het krachtige Vodafone-netwerk ook zzp-ondernemers en het kleinere mkb kan helpen bij het bieden van een unieke productervaring voor consumenten.”

''Hoe gaaf is het als jij als ondernemer zo’n nieuwe toepassing gebruikt en daarmee als eerste een nieuw businessmodel creëert?''

Martijn van Lieshout, directeur marketing zakelijke markt VodafoneZiggo

5G een kraamkamer voor nieuwe businessmodellen

Van Lieshout benadrukt dat 5G veel meer mogelijkheden opent. ,,We zijn alweer vergeten dat bijvoorbeeld de smartphone beschikbaar kwam ten tijde van 3G, en dat YouTube niet mogelijk was zonder 4G mobiel internet: zó snel wennen we aan nieuwe technologie. In de 5G-hub op de High Tech Campus in Eindhoven heeft Vodafone met elf partnerbedrijven de beschikking over een live 5G-netwerk. Daarin experimenteren wij met innovaties die dankzij 5G binnen bereik kunnen komen. Dat kan opnieuw snel gaan. Let maar op: volumetric video is er straks ineens. Zo kan ik je garanderen dat er dankzij de hogere snelheid en lagere latency van 5G duizenden andere nieuwe toepassingen ontstaan zodra 5G gemeengoed is. Hoe gaaf is het als jij als ondernemer zo’n nieuwe toepassing gebruikt en daarmee als eerste een nieuw businessmodel creëert? Dit geldt natuurlijk ook voor VodafoneZiggo zelf: onze rol is steeds veranderd met de komst van een nieuwe generatie mobiel internet, met alle nieuwe businessmodellen van dien.''

Alles lezen over de mogelijkheden van 5G? Lees hier verder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws