Nieuws Technologie

Techleap.nl en incubators bundelen krachten om deeptech-startups zetje te geven

Pole Position is van start. Dat is een nieuw initiatief om deeptech-ondernemers te begeleiden van startup- naar scale-up-fase. Techleap en de lokale incubators YES!Delft, UtrechtInc, Novel-T en Braventure organiseren samen een passend landelijk programma om deze groep startups verder te helpen.

Van onze redactie 19 oktober 2021

Deeptech startups laptop

Pole Position moet niet alleen een steentje bijgedragen aan de economie van nu, maar ook aan die van de toekomst. Foto: Shutterstock

Voor Nederlandse ondernemers in de deeptechsector is de groei van startup naar scale-up niet gemakkelijk omdat zij de ervaring, het netwerk en de financiering missen om die stap te zetten, zo zeggen de initiatiefnemers. Daar komt bij dat er weinig initiatieven op landelijk niveau zijn die zich richten op de ondersteuning bij deze doorgroeifase. Hierdoor krijgen juist deze ondernemers niet de kans om uiteindelijk echt impact op de markt te kunnen maken.

Techleap.nl bundelt daarom de krachten met vier incubators en vormt een nieuw nationaal initiatief: Pole Position. Het is de eerste keer dat meerdere regionale partijen samenwerken met een nationale organisatie om te zorgen dat het Nederlandse deeptech-ecosysteem de benodigde ondersteuning krijgt in de doorgroeifase van startup naar scale-up.

''We zien dat Techleap.nl samen met lokale incubators een sterke combinatie vormt. Dit resulteert in een geweldig netwerk om deeptech-startups door hun ‘valley of death’ heen te helpen''

Anne Strobos, Director Access to Technologies Techleap.nl

Ervaren ondernemers, investeerders en zorgexperts geven input en ontsluiten netwerk

Elke editie van Pole Position heeft een specifiek thema om de deelnemers te verbinden met een voor hen zo relevant mogelijk netwerk. Waar programma’s in de beginfase van een startup focussen op kennisoverdracht van experts, ligt bij Pole Position veel meer de nadruk op het leren van elkaars ervaringen, vanuit de peer-2-peer-filosofie. Ervaren ondernemers, investeerders en zorgexperts geven input en ontsluiten een netwerk. Zo ontstaat er een community waar bedrijven nu en in de toekomst veel aan zullen hebben. De eerste ronde van Pole Position gaat deze maand van start met tien deelnemende bedrijven.

Deze eerste editie is gericht op deeptech-startups in de medische sector. Het duurt vaak lang om medische producten op de markt te krijgen, waardoor het extra lastig wordt voor ondernemers om te groeien. ,,We zien dat Techleap.nl samen met lokale incubators een sterke combinatie vormt. Dit resulteert in een geweldig netwerk om deeptech-startups door hun ‘valley of death’ heen te helpen en Nederland internationaal op de kaart te zetten als het gaat om een snelgroeiend deeptech-ecosysteem”, zegt Anne Strobos, Director Access to Technologies bij Techleap.nl.

''Wanneer onze startups de groeifase in hun ondernemerstraject bereiken, verandert de rol van de oprichters en worden hun behoeften specifieker''

Jorg Kop, managing director UtrechtInc

Techleap.nl wil Pole Position in 2022 opschalen na aanhaken van alle landelijke incubators

Jorg Kop, managing director van UtrechtInc: ,,Wanneer onze startups de groeifase in hun ondernemerstraject bereiken, verandert de rol van de oprichters en worden hun behoeften specifieker. Deze startups hebben toegang nodig tot het juiste niveau van specifieke en landelijke ondersteuning die wij als lokale ecosystemen alleen niet kunnen bieden."

Techleap.nl wil Pole Position in 2022 opschalen na het aanhaken van alle landelijke incubators, meer partijen verbinden aan het programma, en uitbreiden naar meer focusgebieden.

Lees ook: Techleap.nl: ‘Nederlandse ondernemer is niet ambitieus genoeg’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws