Nieuws Innovatie

Tim Coronel pakt fijnstof aan met uitvinding Cirqulair: 'Geen hoofdpijn meer'

Een grote stofzuiger voor fijnstof. Dat is de Cirqulair in een notendop. Ondernemer Peter van Wees vond ‘m uit en samen met Tim Coronel zet hij ‘m in de markt. ,,Het zwarte snot is weg en er is geen hoofdpijn meer.”

Van onze redactie 7 juli 2023

Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei deeltjes die in de lucht aanwezig zijn, zoals roet-, metaal-, zout- en zanddeeltjes. Vooral bij industriegebieden is het aandeel fijnstof in de lucht onnatuurlijk hoog. Dat ondervond ook Peter van Wees van Van Wees Innovations. Nadat hij jaren geleden zijn auto waste en twee dagen later alweer een vieze auto zag, zónder dat hij ermee gereden had, wist hij dat hij wat tegen fijnstof wilde doen. ,,Ik woonde destijds in Heemskerk, dichtbij Tata Steel. Op een gegeven moment had ik door hoe fijnstof zich gedroeg en daardoor kon ik het apparaat maken.”

Dat apparaat is uiteindelijk de Cirqulair geworden. Een doos ter grootte van een airco die fijnstof laat verklonteren. ,,Als twee particles (fijnstofdeeltjes, red.) elkaar raken, groeien ze in omvang”, legt Peter uit. ,,Als ze veel groeien, kan ik ze met de machine makkelijk afvangen.” Met als resultaat een schonere ruimte.

Lees ook: Gezondheid boeren op spel door grote cocktail van landbouwgif

'Geen hoofdpijn meer door Cirqulair'

Maar hoe is ondernemer/coureur Tim Coronel erbij betrokken geraakt? Tim legt uit: ,,Peter zorgde er vroeger voor dat mijn olie een betere viscositeit had, oftewel een betere geleiding. Daardoor ging mijn auto net wat sneller op het rechte stuk. Net voor corona wilde Peter even praten. Vervolgens heb ik me verdiept in fijnstof en welke problemen er zijn. Toen hebben we onszelf uitgedaagd en de fijnstofmachine áchter mijn Dakar rally-auto gezet. Daarmee hebben we bewezen dat alle lucht die de auto aan de voorkant heeft aangezogen vuiler is dan de lucht die er aan de achterkant, ná de machine uitkwam. Ik was flabbergasted en wilde dit product aan de wereld laten zien.”

Inmiddels heeft Tim in zijn eigen bedrijf ook een Cirqulair staan. ,,Wij zitten naast een rokerij”, legt hij uit. ,,Daardoor hadden we best wel veel vervuiling.” Maar ook bij vrienden van Tim met carrosseriebedrijven wordt sinds kort de lucht gereinigd. ,,In hun bedrijven wordt veel gelast en ze halen regelmatig het zwart uit hun neus. Daar hebben we nu een machine neergezet en ze hebben nu geen zwart snot meer onder de douche en geen hoofdpijn. De machine mocht niet meer weg.”

"Ze hebben nu geen zwart snot meer onder de douche en geen hoofdpijn. De machine mocht niet meer weg"

Tim Coronel

Sindsdien gaan Peter en Tim samen de wereld in om het fijnstofevenagelie rond de Cirqulair te prediken. En dat lukt het beste met een voorbeeld. In de studio bij De Ondernemer Live nemen zij de proef op de som en laten ze zien hoe een op het oog doodgewone ruimte toch 11.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter kan bevatten én hoe de Cirqulair ervoor zorgt dat de lucht in een half uur tot wel 80 procent schoner wordt. Kijk onderstaande video voor het bewijs:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws