Nieuws Innovatie

Jong vrouwelijk ondernemersduo (23 en 25) ontwikkelt fietslamp gericht op de benen

De startup Ziemi introduceert, net nu dagen weer korter worden, een innovatieve fietslamp. De ontdekking voegt volgens de oprichters achter het bedrijf een nieuwe dimensie toe aan de traditionele fietsverlichting. Het is een gepatenteerde, extra fietslamp die gericht is op het onderlichaam van de fietser en zo de bewegende benen verlicht.

Van onze redactie 27 oktober 2021

Ondernemers Ziemi

Luci Santema (rechts) en Elianne Koetzier uit Delft zijn de oprichters achter de startup. Foto's: Ziemi.

Deze menselijke beweging heet Biomotion. Het is volgens het bedrijf achter de fietslamp bewezen dat als anderen Biomotion zien, zij direct de fietser als mens herkennen. Dit geeft volgens Ziemi een betere zichtbaarheid én automatisch een hogere attentiewaarde bij medeweggebruikers, waardoor verkeersveiligheid in het donker substantieel toeneemt.

,,Ziemi is een combinatie van techniek en menselijke verbeelding”, aldus de 23-jarige Luci Santema, die samen met Elianne Koetzier het product ontwikkeld heeft. Beiden zijn Delftse ontwerpers. Door de bijgeleverde verstelbare band is Ziemi multi-inzetbaar te gebruiken voor zowel de kinderfiets als voor alle typen fietsen voor volwassenen. Het lampje is gemakkelijk te (de)monteren zodat de fietser Ziemi mee naar binnen kan nemen als deze niet in gebruik is, of om de batterij op te laden. Een oplaadkabel wordt meegeleverd en de batterijduur is gemiddeld zeven uur.

'Afgelopen anderhalf jaar hebben we verscheidene prijzen in ontvangst genomen zoals de Tour de Force Innovatie-prijs en hebben we mogen pitchen bij onder andere de Phillips Innovation Awards'

Luci Santema en Elianne Koetzier, Ziemi

Door Ziemi is fietser niet afhankelijk van omgevingslicht

Waarom is Ziemi volgens de ondernemers beter dan reflecterende kleding? Een fietser wordt bij reflecterende kleding pas gezien als de koplampen van een auto van dichtbij de fietser verlichten, wat vaak eigenlijk al te laat is. Door Ziemi ben je niet afhankelijk van omgevingslicht, de fietser staat als het ware in diens eigen spotlight. Mede-weggebruikers worden nooit gehinderd door het lampje, aangezien de LED-verlichting zodanig wordt afgeschermd door het ontwerp van de behuizing waardoor alleen het onderlichaam van de fietser wordt verlicht.

Mede-weggebruikers worden nooit gehinderd door het lampje, belooft Ziemi.

Ondernemers haalden met succesvolle crowdfundingcampagne 36.000 euro op

Santema en Koetzier zijn iets langer dan anderhalf jaar bezig en hebben sinds september 2021 al bijna 1000 Ziemi’s geleverd. Vorige winter hebben de twee een succesvolle crowdfundingcampagne afgerond waarbij ze 36.000 euro hebben opgehaald én een Ziemi-community hebben gecreëerd. Zo konden de Delftse vrouwen samen met Nederlandse bedrijven een eigen productielijn opstarten en daarnaast een sociale werkplaats in Rotterdam.

De ondernemers geloven in ‘doing good is good for business’. ,,Iedereen verdient het om gezien te worden, de user, maar ook de producer. Afgelopen anderhalf jaar hebben we verscheidene prijzen in ontvangst genomen zoals de Tour de Force Innovatie-prijs en hebben we mogen pitchen bij onder andere de Phillips Innovation Awards.''

Lees ook: Meubelplatform Reliving maakt korte metten met 'fast furniture'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws