Nieuws Innovatie

Startup WizeNoze scoort met kindvriendelijke zoeksoftware

Startup WizeNoze heeft de JouwZoekmachine App gelanceerd in de App Store. JouwZoekmachine is de eerste kindvriendelijke zoekmachine die de zoekresultaten op leesniveau en leeftijd aanpast. De webversie werd al veel gebruikt op basisscholen, met de gratis app kunnen kinderen nu ook thuis aan de slag.

Lotte Elbrink 10 juni 2016

Wize Noze play3

%VIDEOWIDGET%

“Kinderen en jongeren die op internet naar informatie zoeken, krijgen vaak te moeilijke en niet-relevante resultaten te zien”, vertelt oprichter Diane Janknegt. “Voor WizeNoze de reden om een kindvriendelijke zoekmachine te lanceren.” Kinderen kunnen met de zoekmachine zoeken op hun eigen leeftijd en leesniveau. Zo krijgt een kind van acht jaar makkelijkere bronnen aangeboden dan een kind van dertien.

Zoekproces versimpelen Nu is daar ook de app. “Om het zoekproces nog makkelijker te maken.” De JouwZoekmachine App levert op elke zoekvraag snel antwoorden, afgestemd op het juiste lees- en begripsniveau. “Elk kind krijgt zijn eigen profiel en zoekt op zijn eigen niveau naar informatie. Het zoekproces wordt daardoor super persoonlijk.”

Van Dale Dankzij een samenwerking met Van Dale kunnen kinderen met de app ook zoeken in Jeugdwoordenboeken Nederlands voor verschillende niveaus. “Door de integratie van de Van Dale Jeugdwoordenboeken in de app van Jouwzoekmachine vinden kinderen nu meteen de juiste betekenis en spelling van woorden, samen met allerlei relevante extra informatie van internet. Alles bij elkaar, op hun eigen niveau”, zegt Heleen de Ryck, Manager New Business bij Van Dale. Ouders kunnen voor €1,99 alle jeugdwoordenboeken in de app aanschaffen.

Financiering Het gaat Wizenoze sinds de oprichting in september 2015 voor de wind. Met de webversie van Jouwzoekmachine haalde Janknegt €1,75 miljoen aan financiering op. De webversie wordt al aangeboden aan 80% van alle basisschoolkinderen, die dit jaar bijna één miljoen zoekvragen intoetsten. Daarnaast werkt WizeNoze samen met ANP aan een digitale nieuwsdienst voor kinderen. Google heeft besloten dat project te steunen met geld uit een speciaal fonds voor innovatieve mediaprojecten.

VerdienmodelWizeNoze verdient geld met de verkoop van hun software. “Wij verkopen onze technologie aan bedrijven met interessante content. Met de software kunnen ze hun content kindvriendelijk maken en omzetten naar een ander leesniveau.” Bedrijven hebben ook de mogelijkheid de kindvriendelijke zoekmachine in hun website te implementeren. De Kindertelefoon en KPN zijn partijen die al gebruik maken van deze functie.