Nieuws Marketing

Binnenkort ontbijt en diner bij Blauwdruck Zwolle

Een typische speciaalzaak, is de beste omschrijving van Zwolsch Warenhuis Blauwdruck. Jorien van Vilsteren en Lotte Vos verkopen het werk van zestig Zwolse kunstenaars. Maar binnenkort ook broodjes en groenten uit de stad, meldt De Stentor.

Marion Groenewoud 6 mei 2016

Blauwdruck Warenhuis Frans Paalman

Het Chinese plafond met houten tegels is nog intact en ook het liftje vanuit de keuken werkt nog. ,,Zestig jaar lang was op deze plek Yang Zhing gevestigd, een bekend restaurant. Die geschiedenis wissen we niet even uit. Het heeft ook wel iets, al die Chinese tekens," zegt Jorien van Vilsteren (46), eigenares van Zwolsch Warenhuis Blauwdruck.Ze koos voor een pand met ronde gevel op de hoek van de Sassenstraat. Hier verkoopt zij het werk van zestig Zwolse kunstenaars. Van Vilsteren verhuurt boven ateliers en beneden in de kelder is een kindertheater gevestigd. Met de komst van Lotte Vos (33) werd Blauwdruck onlangs ook een koffie-, borrel- en lunchgelegenheid, of zoals Vos het noemt: 'De VOS lunchclub'.

Gaarkeuken

Over een tijdje kunnen bezoekers er ook terecht voor een ontbijt- en dinerclub. ,,Met dank aan de chinees hebben we op de eerste verdieping een gaarkeuken waar we kookworkshops willen organiseren. Wacht, mijn brood!" Lotte Vos rent de trap op richting de oven.Van Vilsteren werkte tien jaar geleden in een Berlijnse galerie. Ze kwam naar Zwolle met het idee om kunst te verkopen, van mensen uit de regio. Als geboren en getogen Zwolse kent ze de stad goed. ,,Ik ontdekte op eindexamenexposities zulke prachtige dingen waarvan ik dacht: die moet je in de etalage zetten. Originaliteit en eigenheid zijn belangrijk. Ik houd ervan de rand op te zoeken," zegt Van Vilsteren, die is opgeleid als interieurarchitect.

Betaalbaar assortiment

Het assortiment van Blauwdruck bestaat voornamelijk uit kunst, woonaccessoires, sieraden, babyartikelen en wat kleding. Niet duurder dan 150 euro. Overal liggen visitekaartjes van kunstenaars. ,,Dit zijn producten waar vraag naar is, goed verkoopbaar en betaalbaar. De linosneden van Judith Gerritsen lopen prima. En de lampen van Marc Schreuder gaan goed. Net als de babyschoentjes van Wilma Smit en de vesten van wollen dekens naar ontwerp van Jolanda Kanis. Ik zou meer kleding willen hebben van lokale mode-ontwerpers," zegt Van Vilsteren, die een kwart krijgt van het verkoopbedrag. Ze geeft de makers geregeld adviezen. ,,Ik hoor van klanten waaraan behoefte is. Dat vinden kunstenaars prettig om te horen. Zo wil een dame graag de koffiekan van ijzerdraad van Roni Katz, maar dan liever in een ander model. Dat kan."

Koffie met kunst

Intussen vult Lotte Vos de taart in de vitrine aan. Zij heeft de hotelschool gedaan en zit vol plannen. ,,We willen werken met groenten uit de stad. We hebben contact met De Groentefabriek. Muesli uit Zwolle verkopen we al."De formule werkt: ,,Mensen komen voor de koffie en denken: hé, kunst. Of ze komen voor de kunst en denken: hé, koffie met wat lekkers. We zien dat mannen eerder aan tafel plaatsnemen en vrouwen rondkijken. Ja, je mag rustig met je glaasje door de zaak scharrelen."

Foto: Frans Paalman