MarketingSocial media

Elke Karskens (32) stuurt vanuit Silicon Valley wereldwijd marketeers Facebook aan

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Hoe is het om bij de grote techgiganten in Silicon Valley te werken? Het AD sprak met Elke Karskens (32), hoofd regionale marketing bij Facebook. ,,Ik werk hier met de slimste mensen op de wereld."

Lees verder onder de advertentie

Karskens werkt ruim zes jaar bij het sociale medium. Eerst in Londen als marketing manager voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten en sinds een kleine drie jaar op het Facebookhoofdkantoor. ,,Toen ik begon telde het Londense kantoor vijf medewerkers, bij vertrek zeventig.''

Als hoofd regionale marketing stuurt de 32-jarige blondine teams in Europa, Azië en Afrika aan. ,,We richten ons op bedrijven wereldwijd. Het is onze taak ervoor te zorgen dat ondernemers bekend zijn met alle platforms die wij als Facebook bieden.'' Daaronder Facebook Messenger, Whatsapp en Instagram. Maar ook aan een Facebook Login, waarmee ontwikkelaars mensen via Facebook kunnen laten inloggen op hun site.

Lees ook: Hoe Zuckerberg het marketinglandschap op zijn kop zette en een miljardenomzet behaalde

Lees verder onder de advertentie

Gefascineerd door technologie

Lang wennen hoefde Karskens niet in Californië. ,,Als marketingmanager kwam ik al minstens viermaal per jaar op het hoofdkantoor in Menlo Park, dus de omgeving voelde al als thuis."

Al sinds haar studie is Karskens gefascineerd door de mogelijkheden van technologie. Dat gevoel werd aangewakkerd toen ze bij TomTom in Amsterdam werkte. ,,Het eerste navigatiekastje de TomTom Go, rond 2005, had een enorme impact. Ik zag hoezeer markten door nieuwe technologie totaal op hun kop gezet kunnen worden.''

Haar eerste echte job in de techmarketing kreeg Karskens bij Skype. Daar trok ze uiteindelijk de aandacht van het rap groeiende Facebook. Al snel volgde het aanbod van 'The Sociale Network' om naar het hoofdkantoor te verkassen. Ze hoefde niet lang na te denken. ,,Ik wilde met mijn werk meer impact hebben en dit was dé kans.'' Ook haar echtgenoot, die ze in Londen leerde kennen, werkte mee. ,,Beiden droomden we ervan in de VS te werken.''

Lees verder onder de advertentie

Beroemde arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden bij Facebook zijn befaamd. Mede om te voorkomen dat medewerkers worden weggelokt door vlakbij gelegen concurrenten als Apple en Google wordt er alles gedaan om het het personeel naar de zin te maken. ,,Naast gratis vervoer en maaltijden is er geweldige gezondheidszorg voor mij én m'n familie'', somt ze op. Nu Karskens in verwachting is van haar tweede kind wachten vier maanden zwangerschapsverlof. En behoorlijk bijzonder: die vier maanden zijn er zelfs voor mannelijke werknemers. ,,Die tijd wordt ook echt gebruikt'', stelt ze. ,,Dat wordt enorm gestimuleerd.''

Vanwege haar zwangerschap rijdt de geboren Amsterdamse momenteel ook af en toe zelf per auto van woonplaats San Francisco naar Menlo Park. Maar normaliter pakt ze één van de gratis shuttles, die op diverse plekken in de stad Facebookmedewerkers oppikken. ,,Eigenlijk vind ik een shuttle prettiger. Ze zijn uitgerust met wifi."

Kritiek

Het pakket arbeidsvoorwaarden en de werkcultuur hebben Facebook al meermaals de titel 's werelds beste werkgever bezorgd. Tegelijk hangt er rond het sociale netwerk altijd een wat mysterieuze sfeer. Diverse ex-medewerkers klapten door de jaren heen uit de school over de persoonlijkheidscultus die rond ceo en oprichter Mark Zuckerberg zou heersen.

Lees verder onder de advertentie

Meest recente voorbeeld is het dit voorjaar in Nederland verschenen boek van de ontslagen manager Antonio Garcia Martinez. Hij ziet sektarische trekjes, waarbij hij het vieren van de bovenvermelde Faceversary als voorbeeld noemt. Andere gehoorde kritiekpunten: een vermeend gebrek aan privacy en de lange werkdagen, waarbij medewerkers 24/7 klaar zouden moeten staan.

Rancuneus

De verhalen zijn wellicht af te doen als afkomstig van rancuneuze werknemers, Karskens zegt ze in elk geval totaal niet te herkennen. ,,De voorbeelden klinken als ver van mijn bed, alsof het over een ander bedrijf gaat.'' Dat geldt eveneens voor recente verhalen over de machocultuur in Silicon Valley. Er is kritiek over het lage aantal vrouwelijke techneuten (minder dan 20 procent) bij grote jongens als Google, Apple en Facebook.

Karskens roemt het werk van Sheryl Sandberg, uitvoerend directeur en rechterhand van Mark Zuckerberg. ,,Zij spant zich al jaren in voor diversiteit en een inclusieve bedrijfscultuur.'' Net als bij Google heeft het personeel wekelijks de mogelijkheid om de directie te bevragen. ,,Die bijeenkomsten zijn er elke vrijdag en zijn voor iedereen bij te wonen.'' Op een grote 'klaagmuur' met de woorden 'Why aren't we talking about?' en 'What's on your mind?' kunnen medewerkers ook punten aangeven.

Lees verder onder de advertentie

Mooiste bedrijf

Wat Karskens betreft blijft ze nog lang bij Facebook werken, maar ze wil ooit wel terug naar Europa met haar gezin. ,,Dit is het mooiste bedrijf waar ik ooit heb gewerkt. Je werkt hier met de slimste mensen in de wereld en collega's zijn zo genereus. Ze zijn geheel niet territoriaal.'' Het leven in Californië is ook een grote pre. ,,Ik heb het ontzettend naar mijn zin en mijn man, die bij Spotify in San Francisco werkt, ook. De zon schijnt altijd en het leven is goed. Alleen voor mijn ouders is het jammer dat ze hun kleinkind zo weinig zien.''

We vieren zo iemands Faceversary, de dag dat je in dienst kwam bij Facebook

Elke Karskens