Nieuws Marketing
Het lijkt wel Las Vegas langs A28
Langs de A28 bij Staphorst staan vier reclameschermen van daar gevestigde bedrijven; bakens in de nachtelijke uren. Mag dat allemaal zomaar?

De eerste die bij Staphorst twee reclameschermen ophing, was A28 Media. Dat gebeurde anderhalf jaar geleden. Deze twee exemplaren zijn eigendom van de Industriële Contact Club, een vereniging van Staphorster bedrijven, die hiervoor een mediabedrijf startte. De mast is van KPN, de grond van de gemeente. Het bijzondere aan de grote ledschermen is dat ze op zondag op zwart gaan. Bij de andere twee reclameuitingen is dat niet het geval.
Bloemert ICT was het tweede bedrijf dat vorig jaar een scherm voor bewegend beeld aan de gevel van een gloednieuw pand hing, om reclame te maken voor de eigen diensten. Een paar weken geleden volgde gevelbouwer Rollecate. Geen scherm, maar een gevel met ledtechniek. Als je binnen staat, is het een gewoon raam. Maar aan de buitenkant is het een scherm met beelden. Uniek in Europa, volgens het bedrijf.
RichtlijnenMag dat allemaal zomaar? Het antwoord is nee. Rijkswaterstaat heeft strikte richtlijnen. Bewegende reclame is niet toegestaan, borden mogen niet te fel zijn en de afzonderlijke beelden moeten minimaal zes seconden stilstaan. Bloot, racisme (voor of tegen) of wapens in beeld zijn niet toegestaan. Schermen parallel aan de rijrichting mogen evenmin. Bestuurders moeten dan te veel omkijken.
"Als Rijkswaterstaat een probleem ziet voor de verkeersveiligheid, dringen wij aan op terughoudendheid bij de gemeenten", zegt een woordvoerster van de landelijke wegbeheerder. Rijkswaterstaat is alleen bevoegd gezag in de 'beheerszone' van de snelweg. Dat is een meter of 50 rondom het asfalt. Alle schermen bij Staphorst en de gevel van Rollecate vallen daarbuiten.
GemeenteDus komt de gemeente Staphorst in beeld. Die verleende omgevingsvergunningen voor alle schermen, terwijl het nog maar de vraag is of deze vorm van reclamemaken volgens het gemeentelijke beleid mag. Hierin staat dat bewegende en flikkerende reclames verboden zijn, net als billboards. Een vrijstaand reclamebord mag niet meer dan 4 meter boven het maaiveld uitsteken. De schermen aan de KPN-mast overschrijden die hoogte met 2 meter. Het beeldkwaliteitsplan voor het bedrijventerrein geeft wel ruimte. De twee notities zijn strijdig met elkaar.
"Wij houden in de gaten of de bedrijven zich aan de regels van Rijkswaterstaat houden", zegt Arend Jan Schuurman van de gemeente Staphorst. "Bij klachten bellen mensen ons en wij benaderen dan de ondernemers. Dat is al eens gebeurd."
OndernemersThijn de Graaf, woordvoerder van Rollecate, geeft aan dat zijn bedrijf zich aan de richtlijnen van Rijkswaterstaat houdt. Ook Hennie Luten van A28 Media stelt dat dit bedrijf de voorwaarden van de wegbeheerder volgt.
Bloemert ICT meldt dit eveneens te doen, maar volgens eigenaar Hendrik Bloemert zou dat officieel niet hoeven. "Wij vallen buiten het gebied van Rijkswaterstaat. En gemeentelijk beleid is er nauwelijks, zo heb ik gemerkt."