Nieuws Marketing

Kapperssite voelt als vierde zusje

Luuk Stam | Foto: Jan Houwers 19 januari 2016

Kapperssitebarberbooking1065

Een afspraak maken bij de kapper? Per jaar doen al bijna 140.000 Nederlanders dat via BarberBooking van de zusjes Heersink uit Vorden, zo bericht De Gelderlander dinsdag.

Zelf hebben ze nog nooit iemand geknipt. Toch weten de Vordense zusjes Lidwien (29), Marre (25) en Carlijn (25) Heersink alles van het reilen en zeilen in de kapsalon. Dat is niet zo vreemd. Hun opa begon zeventig jaar geleden een herensalon aan de Zutphenseweg in Vorden. Even later volgde oma met een salon voor de dames. Onder leiding van Jim Heersink ging het bedrijf in de jaren negentig ook kapperssoftware leveren. De drie dochters van Jim tekenen nu voor de derde stap: een boekingssite voor kappers.

De website van BarberBooking werkt heel eenvoudig. Wie toe is aan een kappersbezoek, gaat naar de website of app en zoekt naar de dichtstbijzijnde van de in totaal zo'n zeshonderd bij het platform aangesloten kappers. Vervolgens is direct te zien wat hier de mogelijke tijdstippen zijn. Dat kan doordat de zusjes Heersink het ooit door vader Jim bedachte digitale afsprakenboek waar de kappers mee werken, hebben gekoppeld met de website. Een klant kan dus een afspraak maken zonder dat de kapper daar één minuut tijd aan kwijt is.

Die tijdwinst van de kapper is belangrijk. "Een telefoontje voor een afspraak kost al snel drie minuten", weet Marre Heersink. "Dat is tijd die de kapper weg is bij de klant." Maar het mes snijdt aan twee kanten. Een afspraak maken kan via het onlineplatform namelijk op elk gewenst tijdstip. "Het moment waarop je bedenkt dat je naar de kapper moet, is vaak 's avonds als je op bank zit", vertelt Marre Heersink. "Dan is de kapper dicht en kun je niet bellen. De volgende dag komt het er dan vaak weer niet van."

Iedere minuut een afspraakDaarom is het Vordense drietal sinds juli 2014 bezig met het onlinekappersplatform. De cijfers lijken duizelingwekkend. Iedere minuut van de dag maakt er ergens in Nederland iemand op deze manier een afspraak. In één jaar tijd was er 200 procent groei. Zowel het aantal deelnemende kapsalons als het aantal gemaakte afspraken per kapper stijgt. "En toch zijn we er nog lang niet", stelt Lidwien Heersink resoluut. "Het doel is dat we straks in Nederland op dit gebied niet meer zijn in te halen."

OndernemersdrangHet is de ondernemersdrang die de zusjes Heersink in het bloed zit. Al zijn hun achtergronden totaal verschillend. Lidwien deed de kunstacademie, Marre studeerde psychologie. Haar tweelingzusje Carlijn volgde een studie bedrijfskunde. "We vullen elkaar perfect aan", zo zeggen de kapperszusjes. Toch zijn er ook zeker overeenkomsten. De blonde haren en de goedlachsheid zijn bij alle drie niet te missen. "Het is Heersink-regel 1", vertelt Lidwien. "Pret moet." PlezierPlezier is dan ook de grootste drijfveer van de drie. "Wij hoeven echt geen multimiljonair te worden", zegt Lidwien. "Maar als ik hiermee zou stoppen, dan heb ik na vijf seconden weer een nieuw idee." Haar zusjes Marre en Carlijn knikken. Zo spelen ze met het idee om dit concept ook in andere branches te gaan - of laten - toepassen. Of om het kappersplatform in het buitenland op te zetten. "Bij ons aan de keukentafel gaat het over ons bedrijf", bekent Marre. "Het is als een vierde zusje."