Nieuws Marketing

Een Drentse lasser met meer dan 21.000 likes op Facebook..?

Danny Kemkers uit Eext is lasser. Maar niet zomaar eentje: met zijn bedrijf Kemkers Speciaalbouw maakt hij naast op maat gemaakte verkoopwagens ook unieke tuinhaarden en barbecues, waarmee hij veel bekijks trekt op Facebook. Dagblad van het Noorden vroeg hem naar zijn succes.

Bernd Otter | Foto: Facebook 28 juli 2016

Kemkers Speciaalbouw

Zijn Facebookpagina heeft ondertussen 21.844 likes. En dat is niet voor niks. Drie jaar geleden ontplofte zijn pagina door de presentatie van een kachel in de vorm van een toen populaire Minion. „Ik heb twee weken lang met de telefoon aan het oor geleefd. Mijn vriendin had een foto van die kachel op Facebook gezet. Het werd een gekkenhuis. Het leverde vijfduizend bestellingen op, maar ook een reactie van Universal Studio’s. Die had de rechten van de Minions en wilde 40 procent van de opbrengst. Dan kan ik ze net zo goed weggeven.”

Het is maar goed ook dat Kemkers die megabestelling kachels niet hoefde te maken, want zoveel afgedankte butagasflessen krijg je niet snel bij elkaar. „Eigenlijk doe ik aan recycling. Oude gastanks zijn perfect materiaal. Stevig staal, want wat ik maak moet goed zijn.” Na een dagje flexen en lassen is zo’n tank een robuuste blikvanger die schreeuwt om een vuurtje. De ene wordt een truck compleet met lampen en spiegels, de ander Darth Vader of R2D2 uitStar Wars. „Ik had het wel gehad met die licenties, dus nu maak ik vooral dingen die er nog niet zijn. Maar met Darth Vader ligt het anders. Star Wars is al zo lang populair dat de rechten zijn verjaard.”

Uit nood geboren

Zijn eenmansbedrijfje is drie jaar geleden ontstaan door het faillissement van zijn vorige werkgever, die gespecialiseerd was in wagenbouw. „Ik ben voor mezelf begonnen, maar ik kwam er al snel achter dat er weinig brood in zat door de concurrentie uit Oost-Europa. Ik had dus te veel vrije tijd en dan ga je gekke dingen bedenken. Zo’n Darth Vader kost net geen 300 euro. Dat is nog leuk. Het kost wat meer als mensen iets speciaals willen. Ik heb al kachels geleverd naar Oostenrijk, Engeland, België en Frankrijk. Via Facebook wordt zo’n fotootje gemakkelijk doorgestuurd en dan krijg je dat. Dan ga je van 30 naar 21.834 Facebookvolgers.”