Nieuws Marketing

Ook in Zeeland stijgend aanbod winkelruimte

In ruim een kwart van de 390 Nederlandse gemeenten staat structureel te veel winkelruimte leeg. Het gaat om gemeenten waar de bevolking slinkt en om gemeenten die vanwege hun regiofunctie een flinke winkelvoorraad hebben opgebouwd. Ook winkelgebieden in Zeeland volgen die trend, meldt de PZC.

Van onze redactie 14 september 2016

Leegstandcentrumgoes1065

Aanvoerders van de lijst zijn de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Noord-Beveland, waar 10 of meer procent van de winkels leeg staat. Dat blijkt uit onderzoek van makelaarsorganisatie Dynamis. Volgens het rapport is de winkelleegstand het laagst (0 tot 5 procent) in de gemeenten Tholen, Reimerswaal en Terneuzen. In de andere Zeeuwse gemeenten is 5 tot 10 procent van het winkelvloeroppervlak vacant.

Toerisme

De tijden zijn veranderd doordat consumenten meer online kopen en grote steden beter bereikbaar zijn geworden. Dat ondergraaft de winkelfunctie van bijna een derde van de gemeenten. In Zeeland is dat probleem wel kleiner omdat een aanzienlijk deel van de detailhandel profiteert van het toerisme.

Winkelketens

Verder laten faillissementen van grote ketens als V&D, Macintosh, McGregor, Perry Sport en Mitra hun sporen na. Het aanbod van winkelruimte in kernwinkelgebieden is daardoor met 9 procent gestegen.

In grote steden worden die gaten snel opgevuld. Het zijn vooral kleinere en middelgrote steden die met de faillissementen van de landelijke ketens worstelen. In Goes is bijvoorbeeld nog geen nieuwe huurder gevonden voor het V&D-pand.