Nieuws Marketing
Orgelbouwers geven Tukker hersteloperatie
Draaiorgel De Tukker is na een succesvolle hersteloperatie weer helemaal klaar voor de toekomst. Het orgel had mankementen aan de luchtwegen en verkeerde daardoor in 'ademnood'. De orgelbouwers van Van Eijk in Terwolde hadden de oorzaak snel gevonden: er zaten gaatjes in de leertjes van de blaasbalgen.

"Daardoor verloor het orgel lucht. Dat leverde vooral op warme dagen problemen op, omdat veel tonen tegelijk moeten worden aangestuurd", verklaart Benno Molenkamp, voorzitter van de stichting Stadsorgel De Tukker Enschede. Bij de aanvoer naar de pijpen leidden die gaatjes tot verlies van lucht. En dat was door iemand met 'draaiorgeloren' goed te horen.
RenovatieDus was het hoog tijd voor een grondige renovatie van het Gavioliorgel. De laatste opknapbeurt dateerde van 1972. Destijds nam de Terwoldse orgelbouwer Jan van Eijk het instrument onder handen en maakte hij van De Tukker een echt stadsorgel.
Van Eijk overleed eind vorig jaar, maar zijn zoons Huug en John namen het stokje van hun vader over. Inmiddels is met Jans kleinzoon Johny de derde generatie in het orgelbouwersvak gerold. "Met z'n drieën hebben ze ons orgel met liefde behandeld en opgeknapt, zodat het de komende 25 jaar weer in al zijn glorie kan galmen door de Enschedese binnenstad", glundert Molenkamp.
VakmensenDe Haaksbergenaar is blij dat het onderhoud door vakmensen is uitgevoerd, want orgelbouwer is een uitstervend beroep. "Alle pijpen en het hele technische inwendige gedeelte zijn grondig nagekeken, de balgen zijn opnieuw beleerd en het front is weer goed in de verf gezet", somt Molenkamp de belangrijkste klussen op. Het front van het orgel moest worden verwijderd om alle pijpen en leidingen te inspecteren.
ConditieNadat alle mankementen waren hersteld, werd het orgel weer opgebouwd en opnieuw gestemd. Enkele dagen geleden heeft Molenkamp het opgehaald uit Terwolde en inmiddels staat De Tukker weer pontificaal in een hal van woningcorporatie Domijn in Enschede. "De goede conditie van het orgel is mede te danken aan het feit dat het de afgelopen vijftig jaar binnen heeft gestaan", verzekert Molenkamp.
De opknapbeurt van het draaiorgel kostte zo'n 6.000 euro. Dat geld is bijeengebracht door sponsors en uit de reserves die de stichting de afgelopen jaren zelf heeft opgebouwd.
Stadsdraaiorgel De Tukker is na de renovatie weer helemaal klaar voor de zes concerten die dit jaar op het programma staan.
Foto: Pixabay