Nieuws Social media

Dit kun je leren van de meest bekeken LinkedIn-vacatures

Afgelopen jaar was de meest bekeken vacature op LinkedIn Nederland die van ‘Team Assistent’ bij Coca-Cola. Deze functie werd op het online banenplatform zo’n 26.000 keer bekeken, meldt het AD. Coca-Cola heeft er naar eigen zeggen een ‘knettergoede’ kandidaat aan overgehouden. Hoe plaats jij ook zo'n topvacature op LinkedIn?

Marloe van der Schrier | Illustratie: Mark Reijntjens 5 februari 2018

Illusocial

Naast Coca-Cola, stonden functies bij Nike (zelfs twee keer), Maandag, Seabury Group, ProRail, Rituals, Facebook, Netflix en ErasmusTalent in de top tien. Volgens recruiter Floor Nobels (Worklife Recruitment China) is het goed te verklaren waarom juist deze vacatures vaak worden aangeklikt. ,,Je ziet meteen dat het veel grote merken zijn”, legt ze uit. ,,Bij deze bedrijven weet je meteen waar het over gaat. Het zijn marketing-machines waarvan je dagelijks advertenties langs ziet komen. Mensen hebben vaak een warm gevoel bij die merken.”

Daarnaast, zegt Nobels, zijn de functies vrij generiek, zoals de projectcoördinator bij ProRail, de social media-manager bij de Rituals en de Incompany Trainer bij detacheringsbureau Maandag. ,,Er zijn veel menen die zullen denken: ‘dit kan ik ook’ of ‘dit lijkt me leuk’.” En dus wordt er veel geklikt op dit soort functies. In totaal werd de top tien samen zo’n 200.000 keer aangeklikt. ,,Het zijn goede banen bij bedrijven die goed voor hun mensen zorgen. Ze gaan al lang mee.”

Lees ook: Dit kun je leren van de flexibele bedrijfscultuur van Coca-Cola

Tussenpersoon met een netwerk

Maar dat is niet het enige dat van belang is: ze weten de functies waarschijnlijk ook goed te verkopen in de juiste doelgroep en de vacatures goed te verspreiden, vermoedt Nobels. ,,Ze betalen om zo'n vacaturetekst op LinkedIn te zetten. Dat is wel wat anders dan een A4’tje aan een winkelraam.”

Kirsten van Zandwijk, woordvoerder bij Coca-Cola Nederland: ,,We hadden in het geval van deze vacature twee recruitmentpartijen ingezet en één daarvan was een tussenpersoon die een groot netwerk heeft binnen de assistentes, voor wie de vacature bedoeld was. Zij heeft de vacature uitgezet en ik denk dat dat in dit geval de reden is waarom we zo hoog zijn uitgekomen.”

,,Naast onze eigen afdeling ‘Talent Acquisition’, zetten we vrijwel altijd extra kanalen in om met ons mee te zoeken naar goede kandidaten.” Per functie zorgt het bedrijf bovendien – tenzij het een Engelstalige functie is - dat ze de vacature vertalen naar de taal van het land waar een kandidaat wordt gezocht.

En als je juist verder wil kijken dan deze vacatures, kun je de juiste functie dan nog wel vinden op het netwerk? "Ja", zegt Nobels. ,,Zowel de werknemer als de werkgever moet denken in sleutelwoorden en vaardigheden. Als je zoekt op wat je wilt doen, kun je heel precies aangeven waar je interesses liggen.”

De top 10 van meest bekeken vacatures in 2017 ziet er als volgt uit:

  1. 1. Team Assistant - The Coca-Cola Company
  2. 2. Technology Engineering Director (SAFe/Cloud) - Nike
  3. 3. Incompany Trainer - Maandag®
  4. 4. Consulting Analyst - Seabury Group
  5. 5. Projectcoördinator - ProRail
  6. 6. Marketplace Operations Development Manager Northern Europe - Nike
  7. 7. Social Media Manager - Rituals
  8. 8. Creative Strategist, Amsterdam - Facebook
  9. 9. Slate Activities Manager EMEA - Netflix
  10. 10. Junior Research Analyst - ErasmusTalent

Zowel de werknemer als de werkgever moet denken in sleutelwoorden en vaardigheden

Floor Nobels recruiter, Worklife Recruitment China